woensdag 10 april 2024

3606 Dictee dinsdag 09-04-2024 (1) – dictee Groot Goois Dictee 2024

Dictee – dictees [3606]

Groot Goois Dictee 2024

(Geen titel) (auteur: Raymond Serré)

Commentaar in blauw.

Uitslag: Randy 1 fout, Rein 3 [zie rood], Bert 5, Jeroen 5, Lizi 6, beste plaatselijke deelnemer: 9 fouten, klasse!

1. Het is in- en intriest dat er nog steeds geen nationaal aanvalssein is gegeven om laaggeletterdheid te vuur en te zwaard te bestrijden.

2. Bestuurlijke non-valeurs (vgl. non-stop, wel: nonouders, nu of nooit …) staan met een flûteje champagne in de hand peinzend weg te kijken van het probleem.

3. Er wordt geracet op fatbikes en dagelijkse schermtijden van 6 tot 8 uur [ook: zes, acht] zijn minder exceptioneel dan menigeen denkt.

4. Het socialemediagebeuren is op catastrofale wijze uit de hand gelopen en creëert een generatie van zielenpoten die door influencers wordt gekoeioneerd.

5. Ongeveer 35 [ook: vijfendertig] procent van de
15-jarigen [
ook: vijftienjarigen] in Nederland kan niet goed lezen en schrijven.

6. Ze kunnen wat op een smartphone klooien, weten wat bingen is, maar weten niet dat ze in een digitale jungle vol boobytraps dwalen.

7. Nochtans volhardt de elite in linguïstische strafexpedities op websites en in folders [1 forums *].

* Dat meende ik verstaan te hebben. Ik dacht indachtig het verhaal aan internet --- > forums (ook: fora), maar de juiste gedachte was: politieke partijen --- > folders.

8. Volslagen onnodig ingewikkeld taalgebruik, het lijkt wel of dat volk orgastisch wordt als het een ejaculaat van moeilijke woorden over het simpele volk uitstort.

9. Wekenlang bazelen deze mensen over een extraparlementair kabinet, terwijl ze zelf geen notie hebben wat dat is.

10. Woorden als transitie, algoritme, interoperabiliteit en diversiteits- en inclusiebeleid zijn in de mond bestorven van mensen die zich na verkiezingen verbijsterd afvragen waarom rechts-populisme [2 spatie] zo populair is.

11. Schrijvers en bedenkers van politieke programma’s en overheidspapieren hebben een taalgevoel van likmevestje waarvan nuchtere Hollanders het heen-en-weer krijgen.

12. Natuurlijk kan je mensen ook pesten met
huis-tuin-en-keukenwoorden als F-16-gevechtsvliegtuigen of Calvépindakaaspotjes, maar die woorden worden in ieder geval begrepen door Jan en alleman.

13. Normale mensentaal * is de haarlemmerolie [3 H. olie] (figuurlijk bedoeld, metafoor) om een boodschap over te brengen.

* Het meest voor de hand liggend gezien de strekking van het verhaal is: normale taal + mensen --- > normale mensentaal, maar het lijkt me moeilijk om ‘normale mensen’ + taal --- > normalemensentaal fout te rekenen [Randy’s enige fout!].

14. Gewoon mierenneuken en alle lastige woorden vervangen door begrijpelijke synoniemen.

15. “Realiseer je dat een complex vocabulaire een negatieve impact heeft op het percipiëren van de missie” wordt dus: “Snap dat als je ingewikkeld lult, de mensen je niet begrijpen.”

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten