zondag 21 april 2024

3610 Dictee zondag 21-04-2024 (1) – dictee Groot Heusdens Dictee 2024

Dictee – dictees [3610]

Groot Heusdens Dictee 2024

Zo’n 20 tot 25 deelnemers. Frans Van Besien 2 fouten o.a. lageloonlanden (niet in wdb., maar had dat dan niet laagloonlanden moeten zijn?) i.p.v. lagelonenlanden * en technologieeën. Rein Leentfaar 2 fouten: 2 lelijke verschrijvingen, zie rood. René Dijkgraaf stond wel op de lijst, maar had afgezegd. De beste plaatselijke 3 hadden 8 fouten. De winnaar werd – heel curieus – niet bepaald door een shoot-out, maar via de dobbelsteen …

Leuke, plezante en aangename middag!

* Frans wees me er terecht op dat lageloonland wel in VD staat (wel met: minder juist, BE - bevestigd door Ruud Hendrickx) en in GB, maar ...

Vraag verzonden aan GB, VD, INT: een land met lage lonen is toch een lagelonenland en een land met een laag loon is toch een laagloonland? Zie boven.

Conclusie: lageloonland alleen in Vlaanderen!

Vlijt (auteur: Dimph Vos)

1. Volgens velen, waaronder [naar mijn bescheiden mening: onder wie, personen – jury: dat is achterhaald – ik kon niet zo gauw een Taaladvies hierover vinden … Huidig Taaladvies: zaken: waaronder en personen: voorkeur onder wie, maar ook: waaronder] wereldleiders, wetenschappers en techprominenten, bestaat er momenteel geen urgenter gevaar dan artificiële of kunstmatige intelligentie.

2. In grote lijnen én (nadruktekens bekend van en te verwachten op het Groot Heusdens Dictee …) minutieus brengen zij de apocalyps [kan ook + e, hier niet voorgelezen] ter tafel. Bij lezingen en in de media weidt menigeen uit over het potentiële gevaar van AI [uitspraak GB: aa-ie of ee-aaj].

3. Zij poneren dat er existentiële risico’s bestaan: het leven op aarde is in het geding door technologieën die zodanig krachtig zijn, dat ze tot onze uitroeiing gaan leiden. Elk systeem dat zichzelf voortdurend verbetert, wordt op den duur beter dan de mens. Nú(!) helpt het ons om sneller en efficiënter te analyseren, te surveilleren en te selecteren, maar wanneer schiet het zijn hulpvaardigheid voorbij en neemt het de macht over?

4. We hebben het dan ook niet over een niemendalletje: de rigorositeit van het systeem beneemt sommigen de adem. Gij zult denken en handelen volgens de regels van het algoritme.

5. Nochtans zal het zo’n vaart niet lopen. Menig bijdehante schrijver omarmt ChatGPT en wordt alom geprezen, dankzij het uitgebreide vocabulaire dat de scribent ten dienste staat. Download de tekst en klaar!

6. Daarnaast is het evident dat de zorg aanzienlijk verbetert en in de techniek lijken de mogelijkheden onuitputtelijk, daarbij geholpen door onze contemporaine verworvenheden.

7. Hoewel verschillen kunnen verbinden verzandt de discrepantie in meningen, feiten en overtuigingen soms ook in doemscenario’s.

8. Los daarvan staat vast dat er een zaadje van argwaan is geplant dat tot excessen kan leiden, waarvan de eventuele rigoureuze gevolgen niet zijn te overzien.

9. Want wat gebeurt er als een kwaadwillend computersysteem het voortbestaan van de mensheid daadwerkelijk ondermijnt, omdat het slimmer is en zich sneller ontwikkelt dan de mensheid zelf vermag?

10. Immers, het systeem, veelal getraind in lagelonenlanden (landen met lage lonen of een laag loon --- . laagloonlanden), kan oncontroleerbaar [1. baar vergeten!] en niet-falsifieerbaar worden, wordt gevreesd. Het kan patronen herkennen en dankzij veel computerkracht en een ontelbare hoeveelheid modellen is er geen no-goarea.

11. Max Dendermonde gaf in 1951 zijn roman de titel: “De wereld gaat aan vlijt ten onder.’’ [mijn aanhalingstekens, niet voorgelezen, werden gepardonneerd; in het officiële dicteedocument stond die titel cursief; je moet toch iets doen om de titel te accentueren, vandaar mijn aanhalingstekens] Daarbij doelde hij op een wereld van onrust en haast [2. jammerlijk! – haat – bij het vorige dictee waren mijn hoorapparaten thuis blijven liggen, nu niet!]; ook toen al voor sommigen een beangstigend perspectief.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten