maandag 8 april 2024

3605 Dictee zondag 07-04-2024 (1) – dictee Groot Schoonrewoerds Dictee 2024

Dictee – dictees [3605]

Groot Schoonrewoerds Dictee 2024 (auteur: Hans van Snippenberg)

De 25 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

NB Er was ook nog een soortgelijk dictee in dialect met ook 25 invulwoorden.

Commentaar in blauw.

1. Deze taalkundige en geografische reis vindt plaats in het jaar 1 tweeduizend drieëntwintig. Een jaar waarin vanwege het duizendjarig bestaan van Schoonrewoerd tal van officiële activiteiten werden voorbereid en georganiseerd. Ook in 2024 zijn er nog diverse festiviteiten.

2. We starten op de Diefdijk en passeren het natuurgebied
2 Schaayk (een vogelparadijs), het 3 Dordtse Huis, de Wiel van Bassa en we gaan naar de Schoonrewoerdse Kerkweg met zijn hoogstamfruitboomgaard. We hebben dan het huis van burgemeester 4 Sjors Fröhlich achter ons gelaten.

3. We stappen af bij Eetcafé De Zwaan, dat vroeger De Vermoeijde Jaeger (eigennaam) heette. We bestellen een latte macchiato en smullen van jong belegen kaas op vers volkorenbrood en 6 twijfelen tussen een crispy chickenburger en een sandwich carpaccio met
7 truffelmayonaise. Als afsluiting bestelt een van mijn vrienden een 8 authentieke Schotse whisky, een ander neemt een Jägermeister (nog niet gelexicaliseerd, dus merknaam en hoofdletter)en ik ga voor een verse
9 jus d’orange.

4. Na de maaltijd bespreken we het godsdienstige palet van Schoonrewoerd. In een tijd waarin religie en
10 religiositeit ter discussie staan, hebben we in ons dorp drie kerkgebouwen: de (Nederlands-)hervormde kerk (gebouw, organisatie = Nederlandse Hervormde Kerk, NHK), de hersteld hervormde kerk en de 11 gereformeerde kerk.

5. Geloof het of niet, maar op dat moment zien we onze gereformeerde dominee voorbijlopen. Daarom toch even een figuurlijk uitstapje: veel (na : kleine letter) verhalen uit de Bijbel illustreren de levensovertuiging van onze herder en leraar Piet van Midden. Bij hem is voor iedereen plek in de herberg. Hij beschouwt de kerk en het geloof als de
12 accommodatie voor alle 13 gezindten om christelijke waarden en normen te exploreren. Het lied “Blijf mij nabij” leeft hij voor, want hij is beschikbaar voor elk mensenkind in nood. Het hele 14 curriculum vitae (levensloop, cv) laten we verder achterwege. Over de andere voorgangers is zeker ook genoeg te vertellen, maar we moeten verder.

6. Net zoals vele dorpen kende Schoonrewoerd een levendige 15 Dorpsstraat (eigennaam), waar door de eeuwen heen vele winkels te vinden waren. Maar ook de kerken, de praktijk van de huisarts, het gemeentehuis, de 16 burgemeesterswoning en de Boerenleenbank (beter: b, als organisatie met eigennaam mogelijk B) hadden hier hun plaats. En er waren twee dorpscafés: De Gouden Leeuw, gesloopt in 1924, en café De Zwaan. Ook had Schoonrewoerd een bierbrouwerij, er stond een graanmolen en het dorp telde vele ondernemers. Van hoepelmaker tot 17 klompenmaker en van schoenlapper tot barbier.

7. We komen in het Kortgerecht met zicht op de gebouwen van de kaasfabriek, onderdeel van het Franse Royal Lactalis Leerdammer, rijden door tot Blauwbijl en slaan linksaf naar 18 Overboeicop (buurtschap) richting Hei- (verkorting van: Heicop) en Boeicop (klein dorp). Net voorbij de Schaapskooi, de thuisbasis van de 19 Natuur- en Vogelwacht (eigennaam), nemen we de Zijlkade en komen zo in Overheicop.

8. In de 20 Tweede Wereldoorlog was hier een radarstelling van het type Würzburg-Riesen genaamd 21 Gorilla (eigennaam) gestationeerd. We naderen de cafetaria weer en ondertussen gaan onze gedachten naar de inwoners van ons 22 pittoreske dorp, waar families soms al generaties lang wonen of onlangs hier een nieuw 23 domicilie (thuis, herkomst) vonden: een 24 chique eengezinswoning of
25 majestueuze boerderij.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten