woensdag 22 april 2020

1863 Dictee woensdag 22 april 2020 (1) dictee 6e Groot Oudewaters Dictee 2020 (via internet) √

Dictee - dictees [1863]

6e Groot Oudewaters Dictee 2020 (via internet)

75 * jaar vrijheid, droeve herinneringen en olijke blijheid (auteurs: collectief) 
* Ook:‘Vijfenzeventig 

1. De twintigste eeuw begon optimistisch. In 1905 werd de Rotary opgericht, die onder meer wilde “helpen bij het opbouwen van goodwill en vrede in de wereld” en kort na de Grote Oorlog [niet in VD, eigennaam, mogelijk ook: Groote Oorlog] zag in Genève de Volkenbond het levenslicht, een intergouvernementele organisatie met als doel een einde aan álle * oorlogen te maken.
* Zoals altijd is dit klemtoonteken zeer omstreden.

2. 10 mei 1940 maakte een eind aan het wensdenken: “oorlog”, echode het door Oudewater en “ben ik van Duitsen bloed” [deel Wilhelmus] moest plaatsmaken voor de nazigroet. De meeste geelbuiken [spotnaam inwoners Oudewater] verfoeiden de anti-Joodse [volk, niet: godsdienst] maatregelen en het gemeentepersoneel was druk doende [ww. druk doen, bnw. drukdoend(e)] met clandestiene persoonsbewijzen, maar voor leden van de NSB, spottend de zwarte vlektyfus [ook aaneen goed gerekend wegens zwartevlekkenziekte] genoemd, was Joden aangeven een lucratieve bron van inkomsten.

3. Van het confisqueren van fietsen, razzia’s, voedseldistributiekaarten, evacués, cichorei- [koffie weggelaten] of surrogaatkoffie en hongertochten ver buiten het Groene Hart tot rücksichtslose liquidaties: niets bleef de bevolking bespaard. De burgemeester verbood een NSB-propagandafilm en werd rigoureus naar het als interneringskamp ingerichte kleinseminarie in Sint-Michielsgestel getransporteerd. Bij Papekop sprongen door Gestapo-chefs [letterwoord, Geheime Staatspolizei – met hoofdletter(s)!] uit nazi-Duitsland bedreigden van de trein en gingen in de illegaliteit.

4. 4 mei ’45 [verkorting van 1945] ’s avonds werd via Radio Herrijzend Nederland [eigennaam] de capitulatie en dus een staakt-het-vuren bekendgemaakt: “Landgenoten, Nederland is vrij”, met als gevolg euforisch feestgedruis, rood-wit-blauwe drapeaus [vlag] aan de gevels en luidkeels gezang van het Wilhelmus. Ondanks de uitbundige stemming was 5 mei nog zeer onrustig. In een gevecht met Duitse soldaten langs de Waardsedijk stierven nog vier Oudewaternaren [VD, r niet voorgelezen].

5. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd al nagedacht over een nieuwe organisatie die de wereldwijde vrede en veiligheid zou moeten bewaken en handhaven. 49 (*) Rotarians schreven in 1945 op een blocnoteje mee aan het Handvest van de Verenigde Naties [eigennaam, lemma ‘lidwoord’, VD]. Volgende maand beleven we de vijfenzeventigste 5 meiviering [spelregels: datum met cijfer, maar ook vijfmeiviering werd goed gerekend]. De bevrijding betekende het herstel van onze vrije en open democratische recht(s)staat [GB, VD]. De rechten en vrijheden die daaruit voortkomen, zijn niet vrijblijvend. Ze scheppen voor iedereen een verantwoordelijkheid voor het behoud en het versterken ervan. 
* Ook: Negenenveertig

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten