vrijdag 17 april 2020

1860 Dictee vrijdag 17 april 2020 (1) dictee Oefendictee april 2020 (5) √

Dictee - dictees [1860]

Oefendictee april 2020 (5)

1. Overigens: raar, dat bij ‘Heerenveen’ ook ‘goed bewapende’ werd aanvaard. Dat is niet ‘des dicteeregels’ [immers: GB, VD]. Een leviathan is een mythisch monsterachtig waterdier uit de Bijbel. De woorden ‘lewisbase’ en ‘lewisiet’ spreek je geheel anders uit. In BE is een LEZ een lage-emissiezone. Eerstgenoemde is e.g., lg. is laatstgenoemde. Benamingen te kust en te keur: lgbt = lesbian, gay, bisexual, transgender = lhbt'er = lesbienne, homo, biseksueel, transgender en lhbtqia = lesbienne, homo, biseksueel, transgender, queer, interseks, aseksueel. Licheen (ook: lichen) is korstmos. Een lichteeuw is 100 lichtjaren. Een lichtminuut is 18 miljoen km. (Maria-)Lichtmis ligt ten grondslag aan de lichtmisgebruiken. Een lichtquant is een foton. Noem een lichtschip gerust een ligschip.

2. Een lidar [laaj-dahr] (light detection and ranging) heeft wel iets van een radar. Er moet wel bearnaisesaus op! Cola light is lightcola. Een li-ionaccu is een lithiumionaccu. Een lijkrede is een oraison funèbre. Een lijstnaald is een kleine sent. Lijzepap of lijzemeel is lijnmeel. Mijn website is al tig keer geliket, gevind-ik-leukt. In Swaziland tellen ze: één lilangeni, twee lilangeni's of emalangeni. Wat is zij een lillekerd! Lim., Ld, en Ltd betekenen allemaal limited. In de wiskunde is lim gewoon limiet. Limnologie gaat over stilstaand zoet water en potamologie over stromend dito. Een linac is een lineaire deeltjesversneller (linear accelerator). Een scapula is een schouderblad en een scapulier of schapulier een schouderkleed. Scapham scapham dicere [die-kee-ruh]: het kind bij de naam noemen (lett.: een boot een boot). Die VVD’er is vast rechtsgeoriënteerd en moet niks van linksisme hebben. Ze draagt mooi linnengoed, linnen ondergoed. Linoleenzuur is in de chemie Z,Z,Z-9,12,15-octadecatrieenzuur.

3. Linux is een besturingssysteem voor computers [van Linus Torvalds + Unix, een ouder systeem]. Lions, leden van de Lions Club beoefenen lionisme [lie]. Een lipdub gaat over een en dezelfde song. Een cheilognathopalatoschisis is een lip-, kaak- en gehemeltespleet. Lipsyncen is playbacken. Hij werd lelijk in z’n liquette gezet. Ik ben op de programmeertaal Lisp afgestudeerd. De litermelk wordt los verkocht. Wat is de litrage van deze benzinetank? Wanneer was de livegang van deze website? Livermorium (element Lv, 116, voorheen: ununhexium). Een (l)iwanmoskee heeft 4 liwans. Na LLB kun je LLM worden (of: na B M). Op school praat je over 1 leerling (afko: ll.), twee leerlingen (afko: lln.). De lti, de loan-to-income is de verhouding tussen de hoogte van een lening (m.n. een woninghypotheek) en iemands inkomen. Bij ltv, loan-to-value gaat het om de waarde van het onderpand (de woning).

4. De dreumesen kwamen drie goedmoedige lobbesen tegen. Wat doe je met een lobwedge? Het locked-insyndroom (LIS) is een neurologische aandoening. Een locopreparaat is voordeliger dan een spécialité. Voor de loddenvisserij moet je in Finland zijn. De loding is de gelode diepte. Even loeken, hoor! Hij pleegde loense sjoefe (meineed). Een soeka (mv. soekot) is een loofhut. Bij Soekot, Loofhuttenfeest, Tabernakelfeest, moet je denken aan loelav(s, im), aravot (mv.), etrog(im) en hadassim (mv.). Het einde van Soekot is Simchat Thora of Vreugde der Wet. Een loeri is een lori (betekenis: papegaai). Ze kwamen te loevert aanzeilen. Mooie loezen, zeg! Dat is niet hifi, maar lofi [loo-faaj]. De lofzang van Maria is het Magnificat. Zij wonen op een logiesschip. In het basisonderwijs gebruiken ze Logo en een logologo (SR) is een paling. Met Lokono spreek je Arowaks. Turks fruit is lokum. Eenmaking is een kwestie van een maken, natmaken doe je je borst.

5. Turbine is v. (zij …). De (briggse) logaritme (log, grondtal 10) van 100 is 2 en de (natuurlijke of) neperiaanse logaritme (ln, logarithmus naturalis) heeft als grondtal het getal e = 2,71828… Fout trouwens in VD: daar staat na ‘28’ eerst nog een onterechte spatie. Vergelijk met lemma ‘pi’, waarbij de 3 puntjes wel onmiddellijk na de ‘9’ staan, althans, dat meldt onze onverbeterlijke muggenzifter (kommaneuker, spatieverkrachter). Je hebt down, het syndroom van Down, newtonse vloeistof, een briggse [Engels wiskundige: Briggs] logaritme, een follikel van De Graaf, een Graafse [ik denk: g!] follikel. De rum maakt die mojito zo lekker! De Ig [hoofdletter I!] Nobelprijs [niet in wdb.] is een parodie op de Nobelprijs. Ik ben me het leblam, het leplazarus geschrokken.

6. Hier nog een verwijzing voor ‘Platquebecs’: zie GB, namen van talen, p. 122 (Plat-New Yorks, Plathaags, Plat-West-Zeeuws-Vlaams). Lol is in chattaal: laughing out loud. Lomperds zijn dommeriken, lomperiken. Een loner is een lone ranger, lone wolf, lonesome cowboy. Wat is het verband tussen een lonsdaler en de NSDAP? Het voormalig koninklijk paleis bij Apeldoorn heet Het Loo. Loodcyaanamide is geellood. Hij is zo gek (link) als een looien deur. Een kakapo is een looppapegaai. Een loopveer [speelgoed] is een slinky. Zijn roem ging teloor en is nu te loor. Long range navigation is loran. Denk bij quakers aan: quake at the word of the Lord (sidderen voor het woord van de Heer). Hij is van lorretje (lotje) getikt. Dat los- en laadbedrijf vindt men aan de haven. Een lostu [oe] (SR) is een moedervlek. De lost generation bestaat uit lost cases. Keuze voor de lowcareafdeling mag geen lowcostreden hebben. Low key en low profile sloop hij naar plaats 1. De afkorting L.P.D. staat voor laus plurima Deo, God zij de hoogste lof. De locoburgemeester en de ls. waren er.

7. LSI is large scale integration (1000 tot 100.000 componenten, daarboven: VLSI). Met LS wordt lipoatrophia semicircularis (deuk- of ribbeldijen) bedoeld. Een lubbert is een sufferd. Opvallend was zijn lubriek-geile houding. Zij speelt voortreffelijk luchtgitaar. Dat moet met een grond-luchtraket. In aere aedificare: luchtkastelen bouwen. Luchtmetaal is meteoritisch ijzer. Die Luchtpomp pompt niks op. Wat staat er in de Luchtvaartrampenwet? Een ludi magister is een schoolmeester. De ganzenveer was een speelbal van de winden: ludibria ventis. De luibert heeft een baby’tje gebracht. De beurshandel was luiduur. Laat zochten zij hun luimspiesen op. Er is dans- en luisterpop. Ach, die gewone luitjes … Lupus of wolf is huid-tbc. Hij wees achter zich en daar verscheen de lupus in fabula, de video lupum onverwacht(s). Zowel lusinghiero als lusingando is vleiend in de muziek. 

8. Ook down is een speling der natuur, lusus naturae. Het kinderdagverblijfjongetje lag in een lutjepotje. De Luva was de Luchtmacht Vrouwenafdeling. De strijd om het bestaan, de lutte pour la vie, kan best hard zijn. De lux (lx) is de eenheid van verlichtingssterkte. Hij is een licht in de duisternis, een lux in tenebris. De Groningse humanist Wessel Gansfort had als bijnaam licht der wereld, lux mundi. Een lvb'er is een persoon met een lichte verstandelijke beperking. Voor nota bene (NB) mag je ook l.w. (let wel) schrijven. De ziekte van Lyme wordt ook wel lyme, lymeborreliose of lymeziekte genoemd. Bij lymfangitis zijn een of meer lymf(e)vaten ontstoken. De lynx keek omhoog naar de Lynx. Lyofiel is (goed) oplosbaar. Met Lys wordt lysine bedoeld. Lysis is desintegratie, ontbinding. Lyssa is hondsdolheid en een l.z.-wissel is een langzichtwissel. Een lilium inter spinas is een lelie tussen de doornen. Een kwalie is een vervelende babbelaarster. Het boekformaat kwarto is afgekort qto.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten