woensdag 8 april 2020

1855 Dictee woensdag 08 april 2020 (1) dictee Bevrijdingsdictee Heerenveense Courant oplossing √

Dictee - dictees [1855] 

Bevrijdingsdictee Heerenveense Courant 2020 oplossing

De (11) fouten moesten worden ingezonden (zie mijn oplossingen onderstreept, na 8 april! - groen is correct!)
 
De opgaven stonden in blogpost [1850] 

75 jaar bevrijding (auteur: Rob Kerkhoven)

1. In april 1945 was nazi-Duitsland bijna kopje onder kopje-onder, maar pas vanaf 12 april vlotte de opmars door Friesland gestaag. Her en der stuitten de Canadezen nog op verspreidde verspreide verzetshaarden. Bij Mildam lagen tenminste ten minste zeventig goed bewapende goedbewapende * Duitsers.
* Hoewel zo in GB en VD, rekende de jury ook 'goed bewapende' goed.

2. Op 14 april trokken zij zich terug tot in het centrum van Heerenveen. Daarbij werd een aantal bruggen vernield. De Heerenveense verzetscommandant Sieger van der Laan die de Canadezen helpt de weg te vinden, bied biedt aan met de Duitsers te gaan praten over hun overgave.

3. De Canadezen raden hem dat af, maar Van der Laan persisteerd persisteert en komt met de Duitse commandant in gesprek. Plotseling zien de Canadezen die van afstand de gebeurtenissen nauwgezet gadeslaan, dat Van der Laan wordt gedwongen om in de houding te springen voor de Duitser. Die trekt zijn pistool en schiet hem dood.

4. “Tja, dat haalt haal je de koekoek”, zegt een Canadese commando die het tafereel vanuit de verte bekijkt. Maar dan met een
Frans-Canadese tongval, in plat
Québec’s Québecs *.

* Correct is: Platquebecs (eventueel Platquébecs).

5. De Canadezen heropenen het vuur. Het wordt een lange beschieting die tot in de verre omtrek is te horen. In de loop van de middag staken de Canadezen het vuren en de Duitsers glippen snel weg. Aan het eind van de dag zijn de Duitse troepen uit Heerenveen verdwenen en ook het overige nationaal-socialistische nationaalsocialistische gespuis heeft ijlings de kuierlatten genomen.

6. Als de Canadezen de laatste Duitsers uit de gemeente hebben verdreven, breekt er een enorme feestvreugde los. De nationale driekleuren wordt worden * tevoorschijn gehaald. Overal ontvangen juichende en dansende mensen de bevrijders.
* Beslist (ook) juist (GB, VD); volgens de jury echter: 'De nationale driekleur wordt'.

7. Het bevrijdingsfeest barst los, eerst nog aarzelend maar allengs enthousiaster en baldadiger. Ook 75 jaar na dato is er nog alle rede reden om daarbij stil te staan.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten