maandag 6 april 2020

1854 Dictee maandag 06 april 2020 (1) dictee Oefendictee april 2020 (2) √

Dictee - dictees [1854]

Oefendictee april 2020 (2)

1. De stopperspil deelde een keek (kekie) uit. Het werkzame bestanddeel van het Emser bronwater is emserzout (keelzout). Die keepsake is me dierbaar. Aan de keerwand hing een keerwant. Met Schweinfurter groen wordt keizergroen bedoeld. Toppunt van nederigheid en onmacht: de hekkensluiter van de kelderklasse. Een kelderknecht is geen kerk- maar een wijnverlater. Een schoorsteen- is een kelderwissel, toch? Zeker Fins hout heet kelo. De Kema is het Instituut voor Keuring van Elektrotechnische Materialen (en levert de Kema-keur). De Kempetai was de Japanse geheime politie (tussen 1880 en 1945). In Kenia betaal je met Keniashillings (KES *). De kentjoer vind je in de oosterse keuken en een kepanki is een leljacana (ook: -jaçana). Het Kerelslied romantiseert de Vlaamse Kerels. Bij drukkers: kerning.
* Beter: Keniaanse shillings, vergelijk SOS en UGX.

2. De kernspintomografie is de NMR, de nuclear magnetic resonance, de kernmagnetische resonantie. De get is het antoniem van de ketoeba. Dat was duidelijk hoorbaar een ketsschot. Wij oefenen met kettlebells. Kettingregel: (ook) de regel van drieën – 5 : 8 = 2 : x – bereken x. Zij zweren bij de texmexkeuken. De keynotespreker hield een keynotespeech. De khutbah is de vrijdagpreek. Zij kickt op hintertreppenromans. Een kickfinish, dat mag niet bij schaatsen. Zijn de kiddo's al naar bed? De k.i.d. [donor] en kie [eigen partner] zijn wezenlijk verschillend. De kidoesj is de sabbatswijding. Kiemgroente is cress. Wat is het verschil tussen kiesjeliesj [met Poerim] en gremzelisj [met Pesach]? We spraken over ‘kiezellei’ en een ‘merelei’. Na die killfie was hij dood. De kilocalorie wordt afgekort met kcal of Cal, dat wist je toch wel? De kimchi is een Koreaans gerecht van gefermenteerde kool.

3. Is er verschil tussen ‘Kimbrisch’ en ‘Kimmerisch’? Kunnen ook rino's (rinocerossen) het rinovirus krijgen? Even herhalen: de ziekte is COVID-19, het virus is SARS-CoV-2. Vondel is met zijn Rhijnstroom onze eerste stroomdichter geweest. Met rhi* alleen: rhinestone (glittersteentje, rijnsteen in kleding). Met *rhi geen resultaten. Met *tripel*: tripel (drievoudig = triple, bier, fijne polijstaarde), tripelconcert, tripelpoeder, tripelpion, etc. Met *triple*: triplex, triple (drievoudig, Triple Alliantie, Triple Entente), triple = treble (bij voetbal), triple A (AAA, economie), Triple P (PPP, people, planet, profit), triple bogey (golf, drie boven par), triple dip (economie), triple-expansiemachine, triple play (internet, televisie, telefonie), tripleren = verdrievoudigen, triple-sec (likeur) en triplet (diversen, o.a. derde exemplaar naast duplicaat). Een trek-duwcombinatie is een samengesteld voer- of vaartuig.

4. We hadden eerst een hr-, daarna een hr++- en nu een uhr-ketel met ultrahoog rendement. ATP is in de chemie adenosinetrifosfaat(!). Op Onnozele-Kinderen, onnozele-kinderendag, worden onnozele jongens(!) herdacht. Zou dat zevenmaands kindje het redden? Op het kerstfeest gaat het om het kindeken [n uitspreken] Jezus. Dat is wel een kingsize kinderwagen. Hij verkocht haar een kinnebakslag. In SR gaan ze naar de kino. De joodse mannen dragen kipot (mv. van kipa). De basis voor kipcurrysalade [ook: kipkerriesalade, basis: kip kerrie] is kip curry. Haar schoonheid was kippenvelmooi. De gitaar dankt zijn naam aan de khitara. Alles kits achter de rits? Het KIvI is in NL het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. De KIWA-keur is in NL het keurmerk van het Keuringsinstituut voor Waterleidingartikelen. De kiyu is een van de leerlingengraden bij budo. Ik zal je een klamotte (klamodde, oorveeg) verkopen.

5. Een (koe)klaaf wordt in de stal gebruikt en is U-vormig. Deze wordt met grampels aan de paal bevestigd. Met *claaf* alleen: autoclaaf (drukketel, medische instrumenten steriliseren) en conclaaf (o.a. voor pauskeuze). Sub lemma: autoclaveren, conclavist, habemus Papam, papiniaanse pot en kevie (die zet je in een autoclaaf). Wie als paus het conclaaf in gaat, komt er als kardinaal weer uit. Ik had je dat ten klaarsten [n niet uitspreken] te verstaan gegeven. Gereedhangen (alleen VD), -houden, -komen, -leggen, -liggen, -maken, -staan en -zetten. Klaarliggen is gereedliggen en klaarleggen is gereedleggen. Een klank-en-lichtspel is een son et lumière. De chladnische klankfiguren zijn klankfiguren van Chladni, chladnifiguren. Een klankdemper is een sordino of sourdine. Een oneirodynie is een nachtmerrie. Klant(en)relatiebeheer is het customer relationship management, crm.

6. De halve-eksterjongen zijn uit het ei gekomen. Staat dat echt in de Klapper voor Nederland? De Klassieke Radio, dat is Klara. Met aanstalten maak je klarantie. Met *clast*: iconoclast (beeldenstormer), osteoclast (cel die beenweefsel afbreekt) en pyroclastisch (door vulkaan uitgeworpen). Met *klast*: klastisch (gruisvormig), klastitularis (etc.), petroklastiet (explosieve stof) en brugklastype. Wat is de dresscode vanavond? Kijk bij C&A vaker in de psyché. Klaaroog of kleeroge is veldsla. Zijn kleikerkijkers gaven nog een prima beeld. De Kleine Waterslang is niet giftig. Een kleinjantje is een winterkoning. Een kleinkapitaal is bij drukkers een hoofdletter die in hoogte overeenkomt met de x-hoogte. Maar, tja (internet), je hebt lage en hoge x-hoogte … Je moet dat glas eerst kleinslaan (VD). Kleioker is olieoker. De trahison des clercs is het verraad der intellectuelen. In een kletscollege wordt kletsica verkondigd. Komende zondag is er weer kliederkerk. Het kliekenmaal werd net als de pannenkoeken in de koekenpan bereid. Het klikte: het gaf een klik (click).

7. Het chroom(-)6-probleem is behoorlijk groot. Klimaatfictie heet ook wel clifi [klaaj-faaj]. Om de klipklap was ze er weer. Plaats schwärmerei en prinzipienreiterei eens naast aperij en druktemakerij. Een klokkenmaker doet aan klokken maken. Met middeleeuws Latijn wordt Kloosterlatijn bedoeld. Van die klotekerel kreeg ik de klotenbibber. Het KLPD is in NL het Korps landelijke politiediensten en de KLS is de KLM Luchtvaartschool. Een kluizenaarskreeft (heremietkreeft) is een bernardskreeft. N.m.b.m.: naar mijn bescheiden mening. De KNAC is de Koninklijke Nederlandsche Automobielclub. Bij ijshockey kennen ze het kneeing. Het atten slaat op een adje oftewel een korte knik. Alle knillers zaten bij het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger). De knoflookcrisis trof de PIGS-landen (Portugal, Italië, Griekenland, Spanje).

8. Venkels zijn zekere planten. De KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij) is in 1991 ontstaan uit een fusie van KNZHRM (Noord- en Zuid-Hollandsche) en KZHMRS (Koninklijke
Z
uid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen). Een koan is een zeker Japans raadsel. De koebba is de koepel van een koepelmoskee. Een kodokan is een sportschool voor budo. Een kodkod is een nachtkat. In de moderne oosterse vechtkunst gebruikt men kobudo's, wapens, zoals de katana en de nunchaku. Een kobei(!) komt van de zilvermeeuw. Koefr is ongeloof (vanuit de islam gezien). In combinatie met een nummer staat BWV voor Bach-Werke-Verzeichnis. De afkorting g.a.w.v. betekent: gunstig antwoord wordt verwacht. KNWV: Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Een twv is in NL een tijdelijke werk- en verblijfsvergunning. De afkorting t.w.v. betekent echter: ter waarde van. Met w.v.h.l. woon je in het westen van het land. De wv is de werktijdverkorting, w.v. betekent: weduwe/weduwnaar van.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten