dinsdag 14 april 2020

1859 Dictee dinsdag 14 april 2020 (1) dictee Oefendictee april 2020 (4) √

Dictee - dictees [1859]

Oefendictee april 2020 (4)

1. Chloroquine is een antimalariamiddel. Hoe schrijf je uraeus (brilslang op diademen = hoofdband Egyptische farao’s), Mattheus, Zebedeus, extraneus, Deus en varikeus (met varicose, varicosis, varicositas – met varices dus)? Ze werden gedreven door anti-Europasentimenten. We kregen een heerlijke tarte-tatinfantasie voorgeschoteld. Kufar zijn kafirs. Kuipjesteken is vaatjesteken. Het Feyenoordstadion in Rotterdam wordt de Kuip genoemd. Vlak bij de külliye stond een kümbet. Fluxus is (was) een kunststroming in de jaren 60 (zestig) van de twintigste (20e, 20ste) eeuw. Ook Interlingua is een kunsttaal. Een kupari is in SR een teek (ook: parasiet, profiteur). De kortte van zijn friste douch(e)beurt ooit, bevreemdde mij. ‘Douchegel’ leek fout, maar douche-egel’ zal wel niet bestaan … PTSS: posttraumatisch stresssyndroom.

2. Pas maar op dat je het postintensivecaresyndroom (PICS,
post-ic-syndroom
) niet krijgt. Kurieren am Symptom doe je met kennelijke oogkleppen op. Hij zal nooit rijk worden, penny wise and pound foolish als hij is: zuinig in kleine en verkwistend in grote zaken. Hoe schrijf je ‘kurkestrik’? Een kursaal [kuhr-saal] is een kurhaus [koer]. Hij zit op het kussen, in het pluche. Een kustvaarder, kustvaartuig, is een kuster of coaster (kustvaart/handel is cabotage). Cacimbo is een kustnevel. In Zeeland heet de (plant) kustzegge waardzegge. Drukkers zeggen kuut tegen een accent aigu of acutus. De KVP is (ook) de klassieke varkenspest. De KvW is in NL de Keuringsdienst van Waren. Hoed je voor de Kwade. Ik bedoel niet goedschiks (de bonne grâce), maar goed- of kwaadschiks: nillens willens (willens nillens), nolens volens, willens of onwillens. In kwaaiigheid heb je een kwaaie aan hem. Kun jij de kwakwabangi bespelen? Het volk is de kwalijkgeziene despoot kwalijkgezind.


3. Een qubit is een kwantumbit. We kennen de kwartels van de Oude en de Nieuwe Wereld. Hij is nu beroemd: alle ogen zijn gericht op Kwatta. Alle inspanningen zouden uiteindelijk blijken te kwiste te gaan. Een kwo is een korte wetenschappelijke opleiding. Een KZ-verklaring was in NL een krankzinnigenverklaring. Dat is wel een goedkope k- of l-smoes. Ik geniet zo van la Deutekom! Z’n kinderlaadklep is gauw gevuld! In alle vroegte werd de laadspanning aangepast. Laas (laci, eilaas), de voorstelling ging niet door. Zij zit zwaar in de labberente. In de VS heb je Labor Day en in het UK verheerlijkt Labour de labour. Lacs d’amour vormen het oneindigheidsteken ∞. Als je een lacto- en een ovovegetariër kruist, krijg je een lacto-ovovegetariër. Die ladette, dat is me wat! Een chertepartij is een charte-partie.

4. De laesus of laedens is de gelaedeerde (partij). Beter blo Jan, dan dô Jan. Naar de hooftiaanse P.C. Hooft is de P.C. Hoofttractor genoemd. Ken je trouwens Hoofts Nederlandse Historiën? Een LAN is een local area network en een WAN een wide area network. De (quadrille des) lanciers is een oude dans. Landart is landschapskunst. Een landaulet(te) is een coupé-landauer en rijdt vaak rond in de landouwen. Bekende, nou ja, wetten zijn de Landarbeiderswet en de Landbouwarbeidswet. NL/NLD, BE/BEL en SR/SME zijn 2/3-letterige genormeerde landcodes. De lokalen versloegen de landelijken. Een landscape boekuitgave is soms wel handig (vgl. landschapstand). De landstorm was er eerder dan de Landstorm. Een landwacht(er) was lid van die Landstorm. Met vin de (du) pays wordt landwijn (uit het land zelf) bedoeld. Lanesplitting doe je met een motor. Heeft de doodgraver Jan Langbeen in dienst? Heel apart: lansiers die de lanciers dansen. Die specifieke Laocoöngroep stamt uit 150 v.C(hr). De pers: la Reine du Monde.

5. Vérités de Monsieur de la Palisse zijn waarheden als koeien, lapalissades. Een lashschip heet zo vanwege ‘lighter aboard ship’ (lichter aan boord). In de Lastage waren vroeger werven (Amsterdam). Het lauan is zeker hout. Lavash is een veel gegeten broodsoort. Gaan we dat law (langeafstandswandelpad) helemaal aflopen? Een lawaai- is geen stille wake. Laxisme is laksheid. Met lbg wordt liquefied bio gas bedoeld. Een lchf-dieet verwijst naar low carb, high fat.

6. Een wiskunde-exercitie. Herinner je, dat (a ± b)2 = a2 ± 2 ab + b2. Van Dale definieert kwadraatcijfers als de (twee) eindcijfers van de kwadraten van (0) 1 t/m 25. Waarom stoppen ze bij 25? Allereerst de betreffende getallen: 00, 01, 04, 09, 16, 25, 36, 49, 64, 81 (1)(00), (1)21, (1)44, (1)69, (1)96, (2)(25), (2)56, (2)89, (3)24, (3)61 , (4)(00), (4)41, (4)84, (5)29, (5)76 en (6)(25) [= 25 * 25]. Op je rekenmachine kun je zien dat de kwadraten van 26 t/m 50 in omgekeerde volgorde dezelfde ‘staarten’ hebben als die van (terugtellend) 24 t/m 0. Uitleg: (25 + x2) – (25 – x)2 = 25 * 25 + 2 * 25 * x + x2 – (25 * 25 – 2 * 25 * x + x2) = 25 * 25 + 2 * 25 * x + x225 * 25 + 2 * 25 * x – x2 = 100 x: die schelen dus een honderdvoud en hebben dezelfde staart! Verder is (50 + x)2 = 50 * 50 + 2 * 50 * x + x2 = x2 + (2500 + 100 x) = x2 + een aantal honderdtallen en heeft dus dezelfde staart als x2. De getallen 51 t/m 100 hebben dus dezelfde ‘staarten’ als die van 1 t/m 50. En vanaf 101 begint alles weer opnieuw zoals vanaf 1: (100 + x)2 = 100 * 100 + 2 * 100 * x + x2 = x2 + vele honderdtallen en heeft dus dezelfde staart als x2. Dat geldt dan natuurlijk ook voor 200 + x, 300 + x, etc. Met 0 of 1 t/m 25 in het kwadraat heb je dus echt alle staarten gehad: meer zijn er niet! 

7. Vast even n.a.v. Heerenveen: GB is duidelijk over Plat-New Yorks, Platduits, Plathaags en Platgents. We schrijven dus ook:
Plat-Oost-Zeeuws-Vlaams en Platquébecs (
evt. Platquebecs): plat Québecs is dus beslist fout! Verder lijkt ‘de nationale driekleuren worden’ naast ‘de nationale driekleur wordt’ beslist niet fout! De
lead-out voor de beste sprinter pakte goed uit. Zelfs de leather wedge hielp de golfspeler niet
aan de winst. Een lebes gebruik je als waskom. De ledebreuk betreft een lidmaat. Een led-tv bleek niet voldoende, een ledwall wel. De leeuwenstaart komt van Kaap de Goede Hoop. Bij ijshockey gebruik je legguards. In een legodoos zit LEGO. Het leggen van dat leiendak ging van een leien dakje. Waaraan herken je een
ae-lipogram (
leipogram)? De heersende cultuur is de leitkultur.


8. Een leidmotief is een leitmotiv. In een lekyth(os) bewaar je water of olie. Ik heb vaak lendenpijn. Spiritus asper en spiritus lenis zijn Griekse grammaticale tekens, een spiritus familiaris is een dienende of beschermgeest, spiritus ketonatus is een chemische stof, spiritus methylatus ook, een spiritus rector is een bezieler, inspirator en de Spiritus Sanctus is de Heilige Geest. Een spitaal is geen hospitaal, maar een speetjesaal. Walrussen worden gelenst (ook: geflenst). Bij stormweer wordt er gelensd. Je kunt lepeltje of lepeltje-lepeltje liggen. De lepreuze leproos werd naar het leprosarium (de leprozerie) verbannen. Leptospiren zijn zekere bacteriën. De (ma)loti hoort bij Lesotho. Dat is pure lèse-majesté. De 4 meiviering (viermeiviering) nadert: lest we forget. Letsen verwijst naar LETS: Local Exchange Trading System. Welk lettercorpus is dat? In Luxemburg spreken ze Letzeburgs. Een menistenleugen hoort thuis in de meniste kerk oftewel menistenkerk. Kliktivisme is een vorm van leunstoelactivisme. De leuzenvoorraad: onbeperkt. Levenloos, lendeloos, lendenlam.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten