dinsdag 28 april 2020

1867 Dictee dinsdag 28 april 2020 (1) dictee Oefendictee april 2020 (8) √

Dictee - dictees [1867]

Oefendictee april 2020 (8) 

1. Het Franse ‘mettre au point’ is in BE ‘op punt stellen’. Dat is aan iets (bijv. een regeling) de laatste hand leggen. 25 april: update VD: 388.727 lemma’s (was 388.286). In de Bijbelboeken 1 en 2 Korintiërs komen de landengte van Korinthe (daar op de Isthmus , een istmus, werden de Isthmische Spelen gehouden) en de Korinthische zuilen niet letterlijk voor. Een toren- of huizenhoge schuld is skyhigh en een torenhoog hoogbejaarde is dubbelop (pleonasme). Waarom geeft VD bij zoeken op ‘n'de’ ook het lemma modus? Antwoord: … zonder n. De imperatief drukt … Kun jij deze n’de graadsvergelijking (vgl. een 3e graads- of derdegraadsvergelijking) oplossen? Het Ndebele is een Bantoetaal, gesproken in Zuid-Afrika.

 2. Bij de schedel zie je een sutuur. NA of L is het getal van Avogadro. Velen staan in de coronacrisistijd op non-actief (afko: n.-a.). Zij is onze naaies (naaister(igge), naai-juffer, naai-juffrouw). De naaldendoos was niet naaldeloos. Een naaldhouder is een cantilever. Is het naaldprobleem van Buffon opgelost? Een naat is een trut of zekere diamant. Het is naatje pet: gooi maar in mijn pet, dan zoek ik er het naadje van de kous wel bij … Een nabi is een profeet van Allah. Een nabo is een niet actief (?) beveiligde overweg. Ik verwar een nabob (rijke) soms met een nabal (nors). Een kind van Naboth is een stijfkop. Een boîte de nuit is een nachtclub. Bij kibboetsen heeft VD ook kibboetsim. Het meervoud van tsadiek is tsadikim (VD). Een feestdag ter nagedachtenis van zo iemand is een hillula [hie-loe-laa]. De nachtvorst, dat is Lucifer. NADH is nicotinamide adenine dinucleotide hydrogen, een gereduceerde vorm van NAD = nicotinamideadeninedinucleotide (aaneen, VD?). Nadir en zenit: diametraal. Nadienst is service, dienst na verkoop. Een nafke is een nafkone. 

3. Zijn dat nadruktekens in Dáil Éireann? De nafs bedreigen de gelovige islamieten. Nagana: ngana, tseetseeziekte. Daar zullen we veel nages aan beleven. (De bout) naggelen en hachelen zijn synoniemen. Een nahosser is van na de HOS. Nahuatl is Azteeks. De Nakba van de Palestijnen vond in 1948 plaats. Namptiseren is nantiseren. Het voorvoegsel nano- is tien tot de min negende (nanometer: nm). Het NAP is het Normaal Amsterdams Peil. Een napolitain is een chocolaatje, napolitaine een zeker weefsel. Een narco is lid van een drugskartel. Je moet me geen narris(j)kat verkopen! Een NS is een naschrift, een PS (postscriptum). De Nasdaq is de schermenbeurs in New York, de National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Nask is natuurkunde, scheikunde. Koefisch schrift is naskhischrift. Dat nassau is nassaublauw. Het is pet, naatje, natemetaat. 

4. Hij is een nathanaël en nathals: een oprechte drinkebroer, dronkenman. Alla prima is nat-in-nat schilderen. Ook dat
na-Tourcriterium gaat dit jaar niet door. In NL is de
Natres de Nationale Reserve. Natte his heet tegenwoordig biologie. Nature staat tegenover nurture. De Natuurbeschermingswet is de Nb-wet (vanaf 2017: Wet Natuurbescherming). In BE is de navet doen: forens/zen [GB], pendelen. Wat staat er in de Natuurschoonwet? Een navi is een navigator. Ze droeg een navy (marineblauw) trui. Een stukadoor, een plafon(d)werker, stuct of stuukt. Krijg je het cockaynesyndroom van cocaïne? Nee, het is een snelverouderenziekte. De NBV is de Nieuwe Bijbelvertaling. NB De afkorting N.B. mag je ook schrijven als N.Br. Een nbm is in BE een niet-begeleide minderjarige. De NBAS was de Nederlandsche Bond van Abstinent-Studeerenden (geheelonthouders). Het NBG is het Nederlands Bijbelgenootschap en het NBLC was het Nederlands Bibliotheek- en Lektuurcentrum.
 

5. Nd is neodymium (60). In Piemonte dronken we nebbiolo. Het Nedpho is het Nederlands Philharmonisch Orkest. Op- en neerlopen (?) is heen en weer lopen, af- en aanvaren – zoals bekend – aankomen en vertrekken. Negeret is negrohead (pruimtabak). Negerzaad is nigerzaad (van gingellikruid). Hoewel en profond négligé, droeg ze wel een boudoirmutsje. Neem nog zo’n negroamaro. De Negrito’s waren de oorspronkelijke bewoners van de Filipijnen. In het Bargoens heten vrouwen nekeiwes. De Nemeïsche Spelen vonden in Nemea (Griekenland) plaats. De NEH, de Nehem en het NEI bespreken we verder niet: zoek maar op! Organiseer niet je eigen strop: het
nemo-teneturbeginsel. Wat zijn neocons? Die neofieten bestuderen
niet-menselijke neofyten. Die neootjes voelen zich gebruuskeerd. 

6. Nepnieuws is fake news of fakenieuws. Een nepper(d) is een neppertje. Ne [nee] quid nimis: mèden agan, alles met mate. De heren van Nergenshuizen, Niemandsdorp, Geenhuizen en Geenland matigen zich behoorlijk wat aan. Eemnes refereert aan nes (nesse, landtong), Scherpenisse aan nisse (idem) en Dreischor aan schor(re) (buitendijkse aanwas). Nesp is een hormoon: novel erythropoiesis stimulating protein, darbepoëtine (ook: doping). Ziedaar: een nestvol leeuweriken. Daar zat hij op zijn paasbest in zijn geklofte. Een netboek (netbook) is een kleine schootcomputer. Een netburger is een netizen. Netelroos is urticaria. Nethandel is e-commerce. Met Netlog doe je aan netloggen, met Netflix aan netflixen. Netstof is mesh. Dat is de prijs netto cassa. Met mijn zonnepanelen ben ik een prosument. In de EU heb je netto-ontvangers en -betalers. Een bril heeft neuspads, een knijpbril (pince-nez) en een monocle (lorgnon) ook? Het neuston [ui] vind je aan de oppervlakte van stilstaand water. Het neustussenschot is het septum nasi. 

7. Een verkleinwoordje is altijd neutrius generis. Ik doe dat never nooit niet. Roosevelt was van de New Deal. Een pinpas heeft een NFC-chip (near field communication). De NHS is de National Health Service (nationale gezondheidsdienst van Groot-Brittannië). Met NHW wordt normaal hoogwater aangegeven. Het Nibud is in NL het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Dat is niet in Frage gekomen. Niccoliet is kopernikkel. Een nicodemiet (naar: Nicodemus, Joh. 3:1-21) behoorde in het geheim tot de Reformatie, maar was in het openbaar r.-k. Nicotine is – je wilt het niet weten –
1-methyl-2-(
3-pyridyl)pyrrolidine. Hij schaamde zich de nieges. Bij nefrolithiase kan een lithotriptor nuttig zijn. Bekend is in liften, als je vast komt te zitten, de niets-aan-de-handmuziek (rustgevend). Je overziet het niet, nie(t)waar?
 

8. Je mag voor nietzscheaans ook nietzschiaans schrijven. Na nieuwavond komt nieuwdag. De nieuwlinkse ideeën waren die van Nieuw Links. Bij nieuwjaarwensen breng je een nieuwjaarswens over. Het boek was nievers, nieverans(t) te vinden. Meneer Dinges, ni(si) fallor? Een nigga is een zwarte en een nigiri een zeker rijstballetje. Kom gauw kijken: een nijlgau. In de hoempa liep ook een nikkelen nelis mee. Het NIK is het Nederlands-israëlitisch Kerkgenootschap (overkoepelend orgaan van Asjkenazische joodse gemeenten in Nederland – denk ook aan NIK-tv). De Nikkei is de Nihon Keizai Shimbun (beursindex van Tokio). Een nikokabel is van niet-koper. In BE krijg je een niknakje bij de koffie. In BE zijn de nillies het decennium 2000-2009, de jaren nul. Zich over niets verwonderen: nil (ad)mirari, mèden thaumazein. Het nivea- is het nimbysyndroom. Het NiNsee is het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Een NIP(T)(-test) is een zwangerschapstest: niet-invasieve prenatale test.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten