vrijdag 24 april 2020

1864 Dictee vrijdag 24 april 2020 (1) dictee Oefendictee april 2020 (7) √

Dictee - dictees [1864]

Oefendictee april 2020 (7)

1. De MID was de Militaire Inlichtingendienst. De middenmidden is de midmid. Het Middenrijk is het Rijk van het Midden (China). Is het Midden-Westen het middenwesten van Amerika? Een middleclassgezin behoort tot de middle class. De midkappers zitten in de midkapindex (beurs van Amsterdam). Het is tijd voor een midterm review. Hij is naar de miegtiejijs. Die tikmiep is ook nog een miep kniep. Mierenhout is mira-udu. Het ligt er duimendik bovenop, dat mieredik gewoon mierik is. Met hun mausers in de aanslag waren ze aan het miezemauzen. De MiG-23 staat gereed. ‘Ontslapen’ is een mijdspreuk. Ik had een mijmerij over die heibei. Een miek is een microscoop en een mike een microfoon. Een Mileziër komt uit Milete.

2. Wist je dat Mikojel van van Middeloo, Kopse Hof en Jelburg (de namen van scholen in resp. Amersfoort, Nijmegen en Baarn) komt? Gooi dat maar in de milco. Ik durf het niet te zeggen maar ‘milf’ komt van ‘mother I'd like to fuck’. Miliën (gerstekorrels) zijn nu eenmaal geen mielies (mais, BE: maïs). De milieueconomie wordt steeds belangrijker. Ook miljo betekent miljoen. Die miljardste zandkorrel is maar één miljardste van die miljard zandkorrels. Een miljoenmiljard staat voor ontelbaar veel, formeel is miljoen (6) miljard (9) gelijk aan biljard, een één met 15 nullen. Die millésimé is van een goed millésime. Een milliljard heeft 6003 nullen, een milliljoen 6000. Een min 18-jarige [BE, 18-minner, 18 minjongen] hoort op school thuis. Een jarenvijftigwoning en een jaren 50-woning zijn krek hetzelfde. Die hooimeid vermaakte zich opperbest in de hooimijt. De major is de hoofdterm en de minor de minderterm. Mind you, dit is geen kattenpis. Hoeveel millibar zou het nu in die minibar zijn? Je kunt hem omschrijven als minimaatjesmaatje.

3. Een voor-minister werkt onder een van-minister. Ze verhulde haar minnenijd over ‘s buurvrouws minnenloon niet. Een minor poet produceert minor poetry (tweederangspoëzie). Een minute of moment de vérité duurt niet minuten-, wel secondelang. Een mipster is moslima-hipster. De geërfde kreeg mi-parti van de erfenis. Miosis is pupilvernauwing, mydriasis verwijding (niet: verwijdering). Een mirror, een spiegelsite kan als back-up dienen. De mirtenboom is als een mirum in modum gegroeid. Een MIS is een managementinformatiesysteem. Die miso(soep) is best lekker. Een bias [baa-juhs] is een vervorming of vertekening (afwijking van verwachte waarde, bv. in de statistiek). De mitnagdim (mv.) is een stroming van orthodoxe joden. Bij de cocktails stond de mixster. Mixed martial arts: MMA.

4. Een mizrach geeft de gebedsrichting aan (joden). Een MLA is een micro light airplane, een zeer klein en licht luchtvaartuig. Mesdemoiselles kort je af tot Mlles (en MM. is de afkorting van messieurs). MM staat voor de ISO-landcode van Myanmar en in de muziek voor Mälzels metronoom (een eenheid om het tempo aan te duiden). Moambe is een Congolees gerecht. Het MOBER is in BE het mobiliteitseffectenrapport. Dat decoratieve voorwerp is een mobile [mobiel] (ook: mobiel). Mochaccino [k] is cappuccino met chocolade(siroop). Moddergooien is met modder gooien, lasteren. Een modderfokker is een klootzak (moederneuker). Een moederhand is niet zo gauw gevuld. Zo’n moesje, dat is een mouche. We gingen haar te moet. Bij dictees krijg je mogigrafie (schrijfkramp). Hij heeft zijn mojo (magie) verloren. De drie schikgodinnen Clotho, Lachesis en Atropos, dat zijn de Moiren. Wat is het verschil tussen een lomschool en een m.o.k.-school? Een mokka is een mondige oudere, kapitaalkrachtig en actief. De mond-keelholte is de orofarynx.

5. In het zicht van een mokomoko vertelde hij dat Maori’s moko's dragen. Zijn baard was deels bedekt door de schiebaart. Het RON is het research octane number en het MON is het motor octane number (octaangetal). Een mondriet is iets heel anders dan een dendriet. Mono- en diclinisch staan in betekenis ver af van klinisch. Zullen we die monoski kopen? In de Abruzzen drinken ze wijn van de montepulciano. Een montre à tact is een blindenhorloge. Een mooc [moek] is een massive open online course (vrij toegankelijke onlinecursus voor een groot publiek). Hij was helemaal in de (the) mood. De mooiboy viel in de smaak bij de cougar; samen nuttigden ze enkele mooimeisjes. Moqueca is een traditioneel Braziliaans visgerecht. Er zijn meer mopsen, mopshonden, die Mops heten. Een tafelvork wordt ook wel forket genoemd.

6. Moraliter is dat not done. De morbus Paget is een diergeneeskundige botziekte en de morbus anglicus is rachitis. De kop van een Moor als afbeelding is een morenkop. De Morgen- of Dagster is Venus, in een andere context ook Avondster. De gewone morielje is een zakjeszwam, GB heeft ook morille (in het Frans:kers). De morgue was in Parijs een gebouw voor ongeïdentificeerde lijken. Een moriaanse is een zwarte vrouw en niet per se een Morin. Een morisk of morisco is een tot het christendom overgegane Moor. Mornaysaus is bechamelsaus met ei en kaas. Verwar Mormon, de god van de mormonen, niet met de mammon, de geldgod. Morphing is het morfen, het digitaal manipuleren of vervormen van foto’s tot morphs. Hij ging naar kapitein (Hans) Mors. Die morsebel (mors(e)pot) is nu morsdood (en dus morsipiep, mortje(s), mortie, mortelefitikus, mortibus). Een minder bekende koeienziekte is mortellaro. Moscovium is MC, (115, ununpentium), een moscovie is een grove mast (zeeden) en moscovade is ruwe, ongeraffineerde suiker. Spreek goed uit: mosagaat.

7. Moshen doe je in de moshpit. Bij het verkwiste geld denk ik aan het werkwoord mosen. Een mosjav (en zelfs meerdere mosjavim (VD), mosjaviem (GB)) vind je in Israël. Die opvatting is wel erg moslims. Mosselvergiftiging is mytilotoxisme. Hij staat echt op de mostwantedlijst. Mots (bon mots) zijn kwinkslagen. De MO-theorie gaat over moleculeorbitalen. Dat huwelijk was een mo(e)tje. Motorren kan je doen met een motormiep. Zij is een klappermolen, een moulin à paroles. Mouliné is moulinetgaren. Meerdere schapen over de dam zijn moutons de Panurge. De movers en shakers schudden een organisatie op. Een movel is een novelle die te lezen is op de mobiele telefoon. Dat was me wat, mozes kriebel! Een Mozambikaan komt uit Mozambique. Je betaalt daar met de munt metical, de MZN. 

8. Met een mp3-speler gebruik je de MP3-standaard om mp3’s af te spelen. Ik heb niet hardgelopen, maar wel hard gelopen. Zijn wishfulthinkingperceptie is heel sterk. De MRAB-bacterie wordt verder niet gespecifieerd. In de Noord-Afrikaanse keuken bakken ze msemmen. Het was weer much ado about nothing: veel drukte om niets. Muco is mucoviscidose, CF, cystic fibrosis, taaislijmziekte. Het mucoïde (mucoze = slijmachtige) rubberoïd was niet om aan te vatten. Dat mueslibrood is lekker. Wat zijn mudejars [moe-dèh-chahrs]? Een mugarts maakt in BE deel uit van een mobiele urgentiegroep. Nodum in scirpo quaerere [lett.: knopen in biezen zoeken] is muggenziften. Een mukluk is een winterse indianenlaars. Mulchen doe je met mulch of muls. Leg het verschil uit tussen multa, non multum en multum, non multa. Met multikul diskwalificeer je de multiculturele samenleving. Multilokaal gaat over verspreide locaties. Een multipurpose vehicle (MPV) is een ruimtewagen, een spacewagon. MSA is multisysteematrofie. Numismatiek: munt- en penningkunde.

9. Munrobaggen doe je in de Schotse Hooglanden. We bezochten het munt- en penningkabinet. Een mupi is een stadsinformatiezuil. Murfen is mobiel internetten (mobiel + surfen). Met Murks spreek je een combinatie van Marokkaans en Turks. Muscadelle geeft naar muskaat geurende witte wijn. Muscadets zijn wijnen uit het mondingsgebied van de Loire. Een musette is (ook) een trekharmonica en een muselet is een agrafe. Mushing is een wedstrijd voor sledehonden. Muskoviet is Moskovisch glas. Een must-carry zender of een must-carryzender, etc. Een microfoon kun je muten [oe]. Mutuum is verbruikleen. Een mva is een memorie van antwoord (en een mvt een memorie van toelichting). MvM staat voor Moeders voor Moeders en de MVM is de
M
an-Vrouw-Maatschappij. Mwah, ik weet het niet. Myxopoëse is slijmvorming. 

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten