maandag 20 april 2020

1862 Dictee maandag 20 april 2020 (1) dictee Oefendictee april 2020 (6) √

Dictee - dictees [1862]

Oefendictee april 2020 (6) 

1. Voor een maag-darmcatarre ga je naar de maag-, darm- en leverarts (mdl-arts, maag-darm-leverarts). Trouwens: MDL is de Moldavische leu. Een selenaut is bereisder dan een astronaut. Hij woont alle maäravim bij. De rij maagden vormde al zingend een maagdenrei. Moet het maat M (medium) zijn of XXXL (extra extra extra large)? Het duizelt me van de mac- en micwaarden. In haar macfarlane (of was het een mackintosh?) haalde ze de McDonald’s-maaltijd af. Moet de macisolie [maa-sie] er nog over? Macte animo: houd moed, moed! Macte virtute; ga zo voort! Een maaier kan op één dag één mad maaien. De madam speelde voor madame (ze madamde dus). De man leed onder het madonna-hoercomplex. Een Madonnabeeld is een madonna. De madera(wijn) komt van Madeira. De madonnalelie is een Madonnasymbool.

2. Bij de coronacrisis waren de magnieters hard nodig. Een groot orakel wordt magnus Apollo genoemd. De magtest test een hond op maatschappelijk aangepast gedrag. Een mahomedaan is een moslim. Een mAh is een milliampère-uur (hour). Een mahout [maa-hout] is een kornak, een olifantengeleider. De mainstreammedia worden aangeduid met MSM. De makuba kwam oorspronkelijk uit Macuba. De malbec is o.a. een rode wijn. De becquerel wordt afgekort tot Bq. Een mamil is een middle-aged man in lycra, een recreatieve wielrenner in een strak pakje. Een nangka is een jackfruit. Een chilipeper, gewoonlijk een hete peper, heet ook jalapeño. Je lijkt wel een kapucijnaap! Een mancave is voor ‘s mans hobby. M.s.c.: mandatum sine clausula, onbepaalde volmacht. Een manggis(stan) is een mango(e)stan (en een mangoe een mongos). Een mannesmannbuis is naadloos gewalst. Wat weten we van die Man ohne Eigenschaften? Niets, dus. De mantilla gaf haar mantiek cachet.

3. Een manpad is een man-portable air-defense system. Ook het mansoorperk behoorde tot de nalatenschap voor de mansoir [oo]. Het mv. van ‘maple leaf’ is ‘maple leaves’ of ‘maple leafs’. Maraskijn is marasquin of maraschino [k]. Doe mij maar een marctje [uitspraak!]. De marchese en de marchesa [k] (marquise) waren er beiden (vergelijk: maréchal, maarschalkse). Marcotteren is markotten. De marketingmanager was een interim-manager. Een marof (NL) is een maritiem officier. Marok is zoiets als paak. Het marsteken is ♂, het mannenteken; het vrouwenteken, het venusteken is ♀. Is er verband tussen een marteleitje en martelarij? Een marziale houding is martiaal [uitspraak!]. Een marva behoorde tot de Marva, Marine Vrouwenafdeling. Hij is honderd procent masculini generis. Met maskeren kun je een gezicht maskeren. Een mashrabiya is een decoratief houten rooster in een venster.

4. De beoogde bal lag masqué (ook een massé hielp niet!). Het massregeln is ringeloren. Jazeker: LLM staat voor Legum Magister, ook: M (master of laws). Wie MBA is, is master of business administration. Een mastoc is een overmatig dikke man. Masusarijst (SR) is gele rijst. Millibar kun je aangeven met mb of mbar. Zij is de nicht van haar matant. De mater saeva Cupidinum is de wrede moeder van Cupido. Het matjok lijkt veel op mahjong. Een matseive of matseva is een Hebreeuwse grafsteen. Mijn mattie had een goed contact met die mati. De Mauritaanse munt is de ouguiya, MRO (vroeger, nu: MRU), en de Mauritiaanse munt is de roepie, MUR. Bij of door de oosterburen te betalen tol is maut. Het quart d’heure de Rabelais is een mauvais quart d'heure. Hoe spreek je ‘mayor’ uit? [mee-juhr]. Maximus in minimis: het grootst in kleinigheden. ‘Mayday’ is de overbekende SOS-roep [Save Our Souls, in morse: … – – – (lang)… (kort)]. Een MB is een megabyte, een MiB een mebibyte.

5. Een mazzelpik maakt gelukkige kinderen. Met betrekking tot is m.b.t. of m.betr.t. Megabit per seconde is Mbps of Mbit/s. Een MBD-kind(je) lijdt aan minimal brain dysfunction (ook: minor brain damage). Moscovium (Mc) heeft atoomnummer 115. Zelfs VD schrijft nu
27MC-band. De MCDD is de multiple complex developmental disorder (denk aan autisme). Mdn of Mdyn: megadyne. De betekenis van mea tenuitas is: meine Wenigkeit. Ooit schreef ik megatronica voor mechatronica. Een allochtoon krijgt de nieuwe-Nederlanderstatus. Ne quid nimis is mèden agan (alles met mate, niets te veel) en nil admirari is mèden thaumazein (zich over niets verwonderen). Die mediateur (mediator) heeft gemediatet (gemedieerd). Goed lezen: placebomedicatie … Zij studeert medtech, medische technologie.


6. De Prins der Duisternis is de verpersoonlijking van Satan. De MPS is de meervoudigepersoonlijkheidsstoornis, ook: MPD, de multiple personality disorder. Om af te kicken gaven ze hem meet. De brug van Wheatstone meet de elektrische weerstand. Het Meetjesland is een streek in Noord-Oost-Vlaanderen. Ze gingen naar de meet-up van de SP-leidster. Geef eens een voorbeeld van een meewerkendvoorwerpszin. Mefloquine is een zeker antimalariamiddel. Een meg of een mega (MB) is een mega- of mibibyte (MiB). Het is daar megasupergezellig. Een megawattpiek (Mwp) is een miljoen wattpiek (Wp). Goethes laatste woorden zouden ‘mehr Licht’ geweest zijn. Een meiden- of maagdenprik is tegen het humane papillomavirus (HPV,
HP
-virus). Ik zal je meimus slaan. In de meitijd drink je meiwijn, mogelijk in de me-time [lett. mijtijd]. Een mekanieker is een mecanicien. Me judice gaat deze vlieger niet op. Ik zal jouw mekake een mekajem verkopen. Melamine is een amine en melanine is een zeker bruin pigment. Zie je die meldenstruik daar?


7. Een melkaad is een aad (of ade). De melke(r)tier ging naar Melkes. Wat kan zij goed koristisch ademhalen! Wat is nou toch een meloochem? Een memobedrijf is geen producent van memo’s (mens- en milieuvriendelijk ondernemen). Je moet hem als memoiresschrijver nemen! Een MEMS is een micro-elektromechanisch systeem. Een mengras is geen gras. Een MEP is member of the European Parliament, lid van het Europees Parlement. Meperidine is net als pethidine een pijnstiller. Ook een merchandiser kan niet zonder een merchantbank. Een mescit is een kleine moskee zonder minaret. Conto a meta (een meta-affaire – de personen heten metisten) heeft veel van samsam doen. Metalrock is heavy metal. Meth is de verkorting van crystal meth (methamfetamine). Meticuleus is acribisch. Het
me-too-effect lijkt niet van toepassing op een MeToo-ervaring. Het meum et tuum is het mijn en dijn.


8. Hou toch op met dat gemevroi (quasivolkstaal, geen streepje daarin!). Een ME-vrouw is een ME'ster. Bespreek de begrippen zoetekouw, mezekouw en mezenkooi. Mio is miljoen, mia is miljard. Met MF wordt medium frequency bedoeld. MG6 is bij
programma-aankondigingen op televisie: meekijken gewenst voor kinderen tot zes (6) jaar (in de classificatie van het Nicam = Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media). Een mgw is een meergezinswoning en de mgz de maatschappelijke gezondheidszorg. Met MI wordt melting index, de smeltindex, bedoeld. De duckwalk is in de rock-'n-roll geïntroduceerd door Chuck Berry. Dit project is on hold gezet. De Mibtel is de MIB-30 (beursindex van Milaan). Dit restaurant kreeg drie Michelinsterren. Een microbead [maaj-kroo-bie:t] is een zeer klein korreltje plastic. Is het alice-in-wonderlandsyndroom (metamorfopsie) een kwestie van micropsie en macropsie? Een insectendoder is insectendodend.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten