zaterdag 5 maart 2016

Dictee zaterdag 05 mrt 2016 (1): dictee Rozenburg 2016 Volwassenen [869]

Dictee - dictees [869]

7e editie Groot Dictee Rozenburg

Het Rozenburgs bacchanaal (auteur: Lenneke van der Meer)

De prelude van het theaterseizoen van Muziektheater De Ontmoeting (eigennaam) stond in het teken van muzikale en culinaire genoegens. Dit onder het genot van een exquis diner met als apotheose een poëtisch dessert. Na afloop was er een cappuccino of espresso met facultatief een digestief voor het tot rust brengen van de smaakpapillen.

Menig televisieprogramma verleidt ons ertoe uitgebreid te koken. Thuis is het professionele niveau met gecompliceerde technieken als moleculair koken echter ternauwernood haalbaar.

De existentie van het internet compenseert wel de behoefte aan uitleg. Snijtechnieken als julienne en brunoise en kooktechnieken als au bain-marie, blancheren of farceren worden daar, ondersteund door audiovisueel materiaal, tentoongespreid.

Wat is er majestueuzer dan een zelfgemaakte canapé, consommé, quiche of kalkoen, feestelijk gedecoreerd en zorgvuldig getrancheerd.

Uit piëteit met de soms fameuze horeca en voor uw eigen genoegen adviseer ik u regelmatig een etablissement aan te doen waar u zich kunt laven aan gastronomische geneugten.

Naast de spijsbereider mogen we de sommelier niet vergeten. Hij kan u een wijn adviseren met een fantastisch bouquet. Dankzij zijn doorwrochte kennis van het door Bacchus zo geliefde vocht levert hij aldus een significante bijdrage aan uw beleving van het diner.

Proost en eet smakelijk!