Dictee - dictees [0869]
7e editie Groot Dictee Rozenburg
Het
Rozenburgs bacchanaal (auteur: Lenneke van der Meer)
1. De
prelude van het theaterseizoen van Muziektheater De Ontmoeting (eigennaam)
stond in het teken van muzikale en culinaire genoegens. Dit onder het genot van
een exquis diner met als apotheose een poëtisch dessert. Na afloop was er een
cappuccino of espresso met facultatief een digestief voor het tot rust brengen
van de smaakpapillen.
2. Menig
televisieprogramma verleidt ons ertoe uitgebreid te koken. Thuis is het professionele
niveau met gecompliceerde technieken als moleculair koken echter ternauwernood
haalbaar.
3. De
existentie van het internet compenseert wel de behoefte aan uitleg.
Snijtechnieken als julienne en brunoise en kooktechnieken als au bain-marie,
blancheren of farceren worden daar, ondersteund door audiovisueel materiaal,
tentoongespreid.
4. Wat
is er majestueuzer dan een zelfgemaakte canapé, consommé, quiche of kalkoen,
feestelijk gedecoreerd en zorgvuldig getrancheerd.
5. Uit
piëteit met de soms fameuze horeca en voor uw eigen genoegen adviseer ik u
regelmatig een etablissement aan te doen waar u zich kunt laven aan
gastronomische geneugten.
6. Naast
de spijsbereider mogen we de sommelier niet vergeten. Hij kan u een wijn
adviseren met een fantastisch bouquet. Dankzij zijn doorwrochte kennis van het
door Bacchus zo geliefde vocht levert hij aldus een significante bijdrage aan
uw beleving van het diner.
7. Proost
en eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten