vrijdag 18 maart 2016

Dictee vrijdag 18 maart 2016 (3): dictee Roparundictee 2016 [875]

Dictee - dictees [875]

Vijfde Roparundictee Breda 2016

Verkeren in Breda (auteur: Otto Knitel)

Relaxed uitweidend belichtte de balie-employé het plan voor de bestrate binnenpleinen van het nieuwe station Breda, dat naar verluidt in september voltooid wordt.

De kwestieuze vraag of er een trein naar Antwerpen komt, lijkt geconfisqueerd door de treinexploitanten. Wanneer te toosten op de eerste trein daarheen blijft de kwintessens.

Winkelareaalnota's met menig trait-d'union of apostrof ten spijt, verdwenen de belle-époquewarenhuizen haast gepland haastje-repje uit onze stad. Bij tijd en wijle wordt een nieuwe winkelloot geplant en kan moeder weer gaan statten om een korset of corselet te scoren.

Ondanks de vele hbo'ers die doordeweeks in groten getale met de Arrivabussen reizen, wil men minder stadslijnen gaan uitbaten. Dat scheelt bij de abrietjes enigszins in claxonneren en
kooldioxide-emissies.


Ga toch fietsen met uw eega om een verkeersinfarct in Breda te voorkomen. Bijvoorbeeld op uw elektrische toerfiets met trapondersteuning, grenzeloos idyllisch langs de Mark tot bij het kapucijnenklooster, waar de trappist helaas niet kosteloos is.

De evenementenzone Breepark wordt een compleet eldorado van grootsteedse allure.  Wie weet komt eerstdaags een bijdehante skiester zonder trukeren halsoverkop van de Bavelse Berg naar beneden geracet.

Als de Nieuwe Mark is doorgetrokken kan ook op uw motorkruiser in stijl worden gefonduud of gebarbecued. Hopelijk krijgt die achenebbisje damwand aan de Markendaalseweg dan een baksteenfineer, want het waterpeil zakt zowat 2 meter!

Waar nu de stukadoor overuren maakt, opent op 2 mei het vijfsterrenhotel Nassau zijn deuren. Hier proeft u wellicht te zijner tijd als dicteewinnaar, airconditioned en adellijk gezeteld achter
glas-in-loodramen, à la carte een herfstlunch van beukennootjescompote met knäckebröd.