zondag 6 maart 2016

Dictee zondag 06 mrt 2016 (2): dictee 4e Armoededictee Kruibeke 2016 [871]

Dictee - dictees [871]

4e Armoededictee Kruibeke 2016

Roodkapje (auteur: Luc Devoldere)

Zeer geëerde dilettanten en hobbyisten van de woordenbrij (tot zover de captatio benevolentiae),

De protagoniste van dit narratief (? bnw.) is een levend zijnde (? wezen) dat tot de feminiene sekse behoort, deel uitmaakt van de jongere leeftijdscategorie en uitgerust is met een robijnrood hoofddeksel. De vrouw, die haar in barensweeën op deze aardkloot heeft achtergelaten, stuurt haar op een queeste door een obscuur woud met een korfje vol exquise lekkernijen naar het lieve omaatje. Tijdens haar peregrinatie besluit het sympathieke meisje een variëteit aan gracieuze en verrukkelijke bloemen te plukken voor haar grootmoeder.

Een malafide creatuur, behorend tot de species van de carnivore wolfachtigen, begeeft zich intussen naar de (het) domicilie van de mature vrouw, peuzelt haar op met huid en haar, trekt gevleid haar kleren aan en vlijt zich neer in haar ledikant. De afloop en epiloog van deze lugubere tragedie, hoewel behorend tot de culturele competentie van de geletterde en geïnstrueerde studax, klinken het stupiedst voor pietje-preciezerige dierenrechtenactivisten.

Semiotici beweren weleens dat het gênante itinerarium van het roodgekapte (rood gekapte) vrouwtje haar rite de passage naar volwassenheid symboliseert en dat met name dat hoofddeksel, dat men mutatis mutandis een chador, nikab of boerka zou kunnen noemen, niet meer of minder representeert dan de menstruatie. 

Barragezin:

"Laat ons de lof der contingentie zingen vanuit ons idiosyncratisch perspectief", zei de idolate scepticus die aan noctambulisme lijdt.