vrijdag 18 maart 2016

Dictee vrijdag 18 maart 2016 (2): dictee Urk 2016 [874]

Dictee - dictees [874]

Urk in 2015

1. Zoals gebruikelijk geven u aller vrienden van het dicteecomit√© met uiterste acribie weer een terugblik op de gebeurtenissen uit het afgelopen jaar, doorspekt met bellettrie en spelling(s)debacles die het brein doen wrikken en wriggelen. 

2. Aan de belle époque van onze oerdegelijke klederdracht kwam in 2015 een eind doordat de laatste oer-Urker laatnegentiende-eeuwse draagster ervan verscheidde.

3. Urk maakte zich nogal druk omdat de dagdagelijkse koek-en-zopie, onder andere de goudrenetten, ingekocht moesten worden bij de Jumbogigant die de vertrouwde C1000-supermarkt kwam verdrijven.

4. Een party’tje voor sportievelingen was The Obstacle Challenge, bepaald geen rechttoe rechtaan parcours waarbij directbetrokkenen zich het apelazarus werkten op klimmuren en blauwbekkend onder antarctische temperaturen door de haven zwommen.

5. In verband met de toenemende suppressie van de scholaanvoer, werd de gebotoxte en gefacelifte Bussumer BN'er Marijke van Helwegen ingehuurd om deze visspecie te promoten.

6. Onze vissers betoonden zich niet alleen in dit opzicht ware scaramouches; ze lieten bakstenen bezorgen bij Greenpeace als ludiek recht(s)statelijk niet-aanvechtbaar protest tegen de acties van deze organisatie.

7. Ook toonde Urk zich weer een waar mekka voor culinaire snackjunks door als alternatief voor een tournedostje of een McDonald's-maaltijd de frikandelspeciaalpizza uit te vinden.

8. Het jaar werd fraai afgesloten met een mooie muzikale surprise voor de Nederlandse bevolking op sinterklaasavond met de
televisie-uitzending
van Nederland Zingt vanuit de Ichthuskerk.