zondag 21 juni 2020

1900 Dictee zondag 21 juni 2020 (2) dictee Oefendictee juni 2020 (7) √

Dictee - dictees [1900]

Oefendictee juni 2020 (7)

1. Is dit een streks of kops verband? Ook dit Oefendictee zal wel weer een succes(s)story worden! Hij is stronken: stoned en dronken. De stropersbende had het voorzien op een stropers. Structures vivantes zijn mobiles. Zijn kop in het zand steken is struisvogelen. S.T.T.L. is op grafstenen: sit tibi terra levis, de aarde zij u licht. Ze moesten wel sub divo [sub Jove (frigido)] overnachten. Sucrine is little gem (kleine soort van bindsla, zoet). Die zweetdoek staat bekend als het Sudarium van Oviedo. Het syndroom van Sudeck [verkort: sudeck] is het complex regionaal pijnsyndroom. Suède is peau de suède en suèdine is peau de pêche. Wat eten we vandaag? Hussen met sukenerie en wat water erover. Een sukuk is in de moslimwereld een soort obligatielening zonder rente, maar met winstdeling. De sullenpiet genoot op de sullebaan. Jullie zien daar rijkgeornamenteerde gevels.

2. We aten surf-en-turf. Moge Allah (swt = subhana wa ta'ala = de Heilige en Verhevene) ons hiervoor belonen. Een strike is een superieure worp bij bowling; je speelt dat spel in een bowlingalley. Hier gelden strikte restricties. Striping is het op een auto aangebrachte strepenpatroon. Strofantine is een hartglucoside (zit ook in pijlgif). Wie kent het Strohoedenveem nog? Stroke- staat tegenover matchplay. Zo’n strompelrok, dat loopt niet lekker. Zo’n strontje is een paddenschieter, hordeolum of studentje (dat laatste in Indië). Eskimovrouwen en -kinderen beoefenen de strotzang, het strotzingen. Heerlijk, die (apfel)strudel. Bij het melken hoor je de struil lopen. De referee liep studie-an(door) in de weg. Een praatgraag heeft een studium immane loquendi. Dat studje heeft stufi en een study. Een stuka is een duikbommenwerper van het type ‘Junkers JU-87’. Stuken is stuccen, pleisteren.

3. Een stuprum is een schending of verkrachting, een stupor een psychische shock en de stupor mundi keizer Frederik II (1194-1250). Cybernetica is stuurkunde. De Stuwadoorswet gaat over het laden en lossen van zeeschepen. Deze film is helemaal in westernstyle. We onderscheiden de style rayonnant en de dito flamboyant. Dat geschiedt onder (de) schijn van het recht: sub colore juris. Hij werd sub conditione, onder voorwaarde van stilzwijgen vrijgelaten. Hij werd sub fide, op erewoord, geloofd. Sub finem kwam de racistische aap uit de mouw. We reageren nooit op zaken die nog sub judice, onder de rechter, zijn. Submarino is martelen met de bijna-verdrinkingsdood. In het register vind je dat onder de letter (sub littera) f (sub numero is onder het betreffende nummer). Een succès fou is een daverend succes.

4. Sub praetextu ‘vergeten’ bleef hij het antwoord schuldig. Sub poena nietigheid moet het contract de vereiste vorm hebben. Sub parvo sed meo: onder een klein dak, maar wel onder het mijne. Sub rosa vertel je iets off the record. Sub sigillo confessionis is onder geheimhouding en sub sigillo silentii is onder het zegel van de stilzwijgendheid. Er is niets nieuws sub sole (onder de zon – alles schon da gewesen). We doen het voorstel sub spe rati: in de hoop op, behoudens nadere goedkeuring. Wat zijn nu vijf minuten sub specie aeternitatis, in het licht van de eeuwigheid? Sub tecto coeli is onder de blote hemel. Sub una specie nuttigt de communicant bij het avondmaal alleen het brood (de priester wijn), sub utraque specie brood én wijn. Dat is op te zoeken sub voce (s.v. – onder het woord) ‘infinitivus’. Succinaat is geen succiniet. Een suctie is een afzuiging. Sudamen komt voor bij sterk zwetende personen (die kunnen een sudoriferum gebruiken). Een suddendeathgoal besliste de wedstrijd. Diabetici hebben een suikerdieet.

5. Suicide by cop is een uitgelokte zelfmoord, bv. door met een nepwapen te dreigen. Bij de strafcorner bij hockey figureert de suïcideloper. Het Suikerfeest is het islamitische feest ter afsluiting van de ramadan: Ied-al-Fitr, ramadanfeest. De suikerstad, dat is Tienen (BE). De Suikerwet gaat ook over de accijns op suiker. Hij droeg een gedistingeerde suit [soet, kostuum, pak]. Suja, suja, kindje. Een sula [oe] is in SR een stroomversnelling of waterval. Sul ponticello is dicht bij de kam (van de viool) gestreken (sul tasto is boven de toets). Summo numine is met Gods gunst, onder begunstiging van het Opperwezen. Sumptibus publicis is op overheidskosten. Sum qui sum: Ik ben die Ik ben = de naam waarmee Jahweh zichzelf aanduidt. In de Sun Belt wordt veel sundae (plombière) genuttigd. Het Sunfed is (historisch) het Special United Nations Fund for Economic Development.

6. Het SUP, het suppen is stand up paddle surfing, peddelsurfen. Super flumina Babylonis: aan de rivieren van Babylon. Superis deorum gratus et imis (van hovelingen en vleiers gezegd): bij de hoge en de lage goden in een goed blaadje staand. Gezocht op *katie: alleen SME = in NL Stichting voor Milieu-Edukatie (nu actief onder de naam SME MilieuAdviseurs). Een suppliek is een smeekschrift, een dupliek een antwoord op een repliek (het antwoord daar weer op is een tripliek). Een suppositoire, suppositorium of suppo is een zetpil. Een supralibros is een superex-libris. Het supremum vale is het laatste vaarwel. Een sûreté de corps [suur-tee-duh-koor] is een vrijgeleide. Een SURB is een strafuitvoeringsrechtbank in BE. De surgens aurora is de opkomende dageraad. Sur lie is van witte wijn: doorgerijpt op gist. Onder de suriprofs vind je waarschijnlijk geen surineds meer. De vijand leek surround. Surra: ziekte paarden, soera: hoofdstuk Koran, surah: weefsel.

7. De surtaks is een bepaalde belastingverhoging. Sursum corda: de harten omhoog! Sus, meisje! Susceptibel is vatbaar, ontvankelijk. ‘Suskewiet’ bootst de zang van een vink na. Suspendens omnia naso = bij alles zijn neus ophalend, overal mee spottend. Een SUV is een sport [GB: + s en ook wel: suv] utility vehicle (luxejeep, stadstank). Suum cuique: ieder het zijne, elk wat hem toekomt. Een suttee of sati doet aan suttiisme, weduweverbranding. Sv = WvSv = in NL: Wetboek van Strafvordering. SVGA is de computerterm super video graphics array (internationale resolutiestandaard (van 800 × 600 pixels)). S.v.r. is sub voto remissionis, met het verzoek (of de belofte) van terugzending. S.v.v. = sit venia verbo, met verlof gezegd. Swapo = South West Africa People's Organization (Namibië). En swath = een small waterplane area twinhull model, schip met twee onder water gelegen rompen.

8. De wedstrijd leverde voor Nederland een (clean) sweep op. Een swf is een sovereign wealth fund (staatsinvesteringsfonds). Bij het swishen moet je met de heupen wiegen. De SWR is de
S
ociaal-Wetenschappelijke Raad (donorprincipe, VD fout). Sycosis is baardschurft. Sync is synchronisatie. Syncrude [sihn-kruu-duh] is synthetische olie. Een syndicus of syndic beheert in BE een flatgebouw. Een synth is een synthesizer. In NL is SyRI Systeem Risico Indicatie (opsporing fraude). Syrah = shiraz. Syzygie = samenstand van bv. zon en maan. Szechuanpeper = soort van Chinese peper, anijspeper. SZL is de muntcode voor de lilangeni (Swaziland). SZW is in NL het ministerie [gebouw, voor instelling: M] van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij zijn lid van de Syrisch-orthodoxe kerk. Een syrinx is een pan(s)fluit [VD; GB geen s]. Syndactylie is de vergroeiing van vingers of tenen. Een synaps(is) is een schakelplaats van zenuwcellen. Een sylfide is een vrouwelijke sylfe.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten