maandag 1 juni 2020

1889 Dictee maandag 01 juni 2020 (1) dictee Oefendictee juni 2020 (1) √

Dictee - dictees [1889]

Oefendictee juni 2020 (1)

1. De refirente betreft herfinanciering door de centrale bank. Met een reflectiekamer of chambre de réflexion wordt de Eerste Kamer of de Senaat bedoeld. Het moet toch niet gekker worden: de regenboogpiet moest over een gaybrapad lopen. De Hyaden of Regensterren vormen het Regengesternte. Een regenjack mag je ook regenjekker noemen. Een regenmeter is een pluvio-, udo- of hyetometer. Er kwam een regeringsdepêche uit Burundi. Een regicide is een koningsmoord (vgl. genocide). Een reglet of regelet is een liniaal. De guttae hangen onder de regula. Regulitis is overdreven regelzucht. Een rehab (rehabilitation) is een ontwenningskliniek.

2. Een rehabeam (wijnfles) kan 4,5 liter bevatten. Rijen is een rij vormen (queueën), reien is een rei vormen voor de reidans. Zij reigden [Bargoens] de rijglijn. Aan de orde is het reilen en zeilen van de economie. Het reïmponeren werd gere-importeerd. Re infecta (onverrichter zake) dropen ze af. Hij meende het reinuit (oprecht). Zo’n reis- en kredietbrief is best handig. Een reishi is een paddenstoel met medicinale eigenschappen. De sloot wordt gereit. Hij had reizekens genoeg geld. De ecu was tot 1999 de rekeneenheid van de Europese Unie. De r.e.m. is in de chemie de rasterelektronenmicroscopie. De REM was in NL (historisch) de Reclame-exploitatiemaatschappij. De nederlaag was onverwachts en remarquabel. De remdesivir is een antiviraal middel, o.a. tegen het coronavirus. Bij remplaceren komt er een remplaçant. De havenots zijn het haasje, de haves profiteren. Je schrijft: Tokioër, Tynaarloër, PSV’er, mbo'isering, BBQ'en, mavoër, havoër, mbo’er, vwo’er en heaoër, maar waarom? Met gsm’s wordt veel ge-sms’t en ge-e-maild. Overigens: Tynaarlo's burgemeester woont in een Tynaarloos huis. Hij is groos met zijn cadeau.

3. Een renettenboom is een reinetteboom. Par renommée heeft hij een goede renommee. Hij kreeg een repêchage, een herkansing. Het (de) repentir is het (de) pentimento, het over(ge)schilderde deel. Een repo is een reportage. Replikeren is repliceren (antwoorden). Met de reptilia Parnassi worden prulpoëten aangeduid. Voor ‘requisitoir’ mag je ook ‘rekwisitoor’ schrijven. Interessant woord: rescissie [ree-sih-sie], ongeldigverklaring van bv. een testament. Operatief wegnemen is reseceren [ruh-suh-see-ruh(n)] en reseen spreek je uit met 2 maal ee en een z (vgl. resinaat en resine). Voor een bedrijf zijn resources en ressources van vitaal belang. Met restless legs heb je het restlesslegssyndroom, het rustelozebenensyndroom. De retenue van die advocaat mocht er zijn. Zij was weer eens haar reticule vergeten.

4. Een Retische woonde in Noricum (Romeinse provincie). Antwerpse handjes zijn lekkernijen. Hoe oud ben je? Een kimmel handjes (vijftien). Je kunt handjebakken en plakken, handje- en voetjevrijen, handjes uitdelen, geven of (iemand de hand) schudden. Hoe kan je nu een ignatiaanse retraite in verkorte vorm doen? Bedoel je return on investment (ROI) of return on sales (ROS)? Reukhout is weichselhout, welriekend hout. Ook als je resusfactornegatief bent, kun je reuma krijgen. Bij een reünie vindt re-unificatie plaats. Bij reüsseren is sprake van een réussite. De student had de reuzezwijn dat hij de vraag over het reuzenzwijn kon beantwoorden. Bekleedt elke Reverendus Dominus (eerwaarde heer, E.H. R.D., Rev.D.) een reverendum ministerium (eerwaardig ambt)? Een (reversed) take-over is een bedrijfsovername. Het revêtement bekleedde het talud(je) van een vestingwerk. Eén ding is duidelijk: revisionisme is geen leninisme. Een revo is een revolutie. Denk daarbij speciaal aan Bouterse (vergelijk: revotijd, sergeantencoup). RFID: radio frequency identification.

5. Hij woont gelijkvloers, in een rez-de-chaussee. De Rfv (hist.) is de Raad voor de financiële verhoudingen. In de chemie betekent Rf ratio to front. Hongaarse koningen: rex apostolicus (Apostolische Majesteit), rex catholicus (Spaanse koningen), rex christianissimus (Franse koningen, Zijne Allerchristelijkste Majesteit) en rex fidelissimus (Portugese koningen). Een rhbs was een rijkshogereburgerschool. Zijn rhinophyma weerkaatste in een rhinestone. Ook als je van
rhythm-and-blues (
r&b, arrenbie) houdt, kun je met een rhônewijntje op beter niet in een rhönrad gaan. Richt. als afkorting van Richteren levert weinig winst op. Anofelessen zijn malariamuggen. Een artiest verlangt vaak een rider. Rien ne va plus: niets telt meer. Rien de knots: (BE, spreektaal) helemaal niets.

6. Riftdal- of riftvalleykoorts kan gevaarlijk zijn. Deze filmopname is een rijer. De Rijtijdenwet is van 1936. Het Rikilt was in NL (historisch) het Rijkskwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten. Na de ripiënisten kwam de ripieno. Een ris de veau is een kalfszwezerik. Een rishi is in het hindoeïsme een groot denker of ziener. Poudre de riz of poudre d’iris is een zeker talkpoeder, dat wordt gemaakt van de welriekende wortelstok van de Florentijnse lis = violenwortel of viooltjeswortel; de beste soort ervan is irisine. Dat wordt een risky business. Zo’n jan-stavast is een ferme kerel. Een r.o.b. is in BE een rustoord voor bejaarden. De robbenpest komt van het phocine distemper( )virus (PDV). Die robbenvellen outfit staat je. Een robe de chambre is een sjamberloek. Voor vrouwen is er meestal de ochtendjas (peignoir, duster). Een korte dito is een coin de feu. De stinkende ooievaarsbek heet ook wel rob(b)ertskruid (rodeloopkruid). Het verhaal was zo rocambolesk als een kamperui (Kamper ui). Ik snap het: dat is geen rocketscience. Een rodo is een rododendron.

7. Bij de fotoafdruk van de rodeo zag je het rodeogeneffect. De bereisde roel en de razende roeland zongen samen het Roelandslied. Geroerbakt is roergebakken. Dat is een roestvrijstaalpan (rvs-pan) of ook roestvrijstalen pan (rvs pan). Hij was zat als een roetetoeter. Het examen was rof. Een r.o.g. was in NL (verouderd) een rijksopvoedingsgesticht. Hij at (quasi) roggenstaart met een roggetimp erbij. Zijn vrijeloopgedachtestroom was onuitputtelijk. Bij de rokade rokeer je. We kennen de rokjes- of bloesjesdag, maar ook de dikke- of warmetruiendag. Rokou is orleaan, kleurstof van de anattoboom. Met een rolbezem kun je beter niet rolbezemen. Zo’n roleplayinggame is intrigerend. Een rolsprong is een straddle (niet: strad = Stradivarius). Een roltrap is een tapis-roulant. De Rolzaal vind je op het Binnenhof.

8. De Sinti zijn de Manoesjen en het meervoud van Rom [room] is Roma [Romani of Romanes is de taal]. Ze riepen: “Rombom, rombombom.” Er zijn ro(e)mers en römertöpfen. Ze bevonden zich allemaal rommendom de kerk. We kennen plat en rondzaad. Ze vond hem maar een rare Chinees. Tja, jan-in-de-zak is het au bain-marie in een bain-mariepan bereide gerecht; denk ook aan een roner. Een ronggeng [rohn-gèhng, g van goal] is in Indië een inheems dansmeisje. Een ronkedoor is een solitair levende olifant. Je zal als roodbloedige Ajaxfan maar roodblindheid (anerytropsie) hebben … Heb jij weleens een roodborstjemanja (= mango) op? Roodgouden voorwerpen zijn van roodgoud (rood goud) gemaakt. Zij lijdt aan het roodkapjesyndroom. Roodijzererts: α-Fe2O3 (hematiet) en Fe2O3 (maghemiet). Roodlakenvelders zijn roodlakense runderen. Een rode weeskind (of roodweeskind) is een nachtvlinder. Om op te zoeken: de roof is vertist. Best hoog, zo’n rooftoprestaurant. De rooiepanner had wel een tiet met rooie ruggen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten