zaterdag 13 juni 2020

1894 Dictee zaterdag 13 juni 2020 (1) dictee Oefendictee juni 2020 (4) √

Dictee - dictees [1894]

1894 Dictee zaterdag 13 juni 2020 (1) dictee Oefendictee juni 2020 (4)

Oefendictee juni 2020 (4)

1. Ze lijdt aan het moederteresasyndroom. De Siberische kou laat me siberisch. De sibillijnse spreuken komen (als waren ze) van de Sibillen. Een SIC is een student identity card (een internationale studentenkaart). Ik houd niet zo van die sideboobs. Een siciliaan of Siciliaanse partij is een partij schaak met een Siciliaanse opening. In de siderale astronomie gaat het niet over sidderalen. Het bekendste voorbeeld is de Stargarder sidderhals. Met SIDS wordt het sudden infant death syndrome (wiegendood) bedoeld. Kom je bij de Siënese schilderschool vaak siena (terra di Siena, terrasiena) tegen? In de siërra leerde hij de sierrabarber kennen (en voor de siësta de paella). In het siëstaland met de siësta-economie werd heel vaak gesiëst.

2. Een sik is een single income with kids (alleenverdiener met kinderen). ‘Hortsik’ roep je tegen een paard, ‘hort sik’ tegen een geit. Een sikhara (shikara) is de toren boven een zeker heiligdom. De man met sikkenbaard [goatee] was geen sikkepit waard. De Silicosewet moet silicose voorkomen. Als een aap (sim) is simiësk. Als aardlagen kennen we o.a. sima en sial (Si, silicium, Ma, magnesium en Al, aluminium). Een sim-only is een telefoonabonnement zonder mobiel toestel. De verdediger werd simpellijk en simpliciter uitgespeeld. “Mag het nog één keer?” luidde zijn simsonsverzuchting. Een anjer of anjelier is een genoffel, jenoffel, giroffel, ginoffel of nagelbloem. De postweg is in Indië de door Daendels op Java aangelegde grote weg van Anjer tot Banjuwangi. De sindonologie is het wetenschappelijk onderzoek naar de mysteries van de Sindone, de lijkwade van Turijn. Een sinaasappeljood was de Joodse Jan Modaal. Een singalong is een meezingfeest. Singelen is een single spelen. Vrouwelijke Sinto: Sintezza.

3. Op zijn singlespeed schrok hij van het single shot. Een demitariër heeft de vleesconsumptie gehalveerd. De champetter pakte de sjanfoeter bij de lurven (kladden, lappen). Bij een dame- of koningsgambiet worden pionnen geofferd voor een kansrijke aanval. Wat (BE) sectair is, is sektarisch, radicaal, fanatiek. In NL is de SIOD de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (instantie voor de opsporing van uitkeringsfraude). Het SIPS is in de autotechniek: side impact protection system (beschermingssysteem tegen aanrijdingen van opzij). Het Sipri is het Stockholm International Peace Research Institute (internationaal instituut voor onderzoek naar de vrede). Een andere naam voor Sirius is Hondsster. Sisyfisme is arbeid om de arbeid. Een sitcom is een situatiekomedie. Sirenegeloei overstemde het sirenenlied.

4. Sitosterol moet je niet verwarren met cytosine. De sixthermometer of thermometer van Six-Bellani is een maximum-minimumthermometer. En jawel, Sjaak was weer de sjaak, Sjaak van Buren! De tawaaf is de (zevenvoudige) rondgang om de Kaäba tijdens de hadj. Landmeters gebruiken sjalons. En sjalksnar is een hofnar. Sjapp(i)etouwen is lanterfanten. Als gebeden noemen we het ave maria en het sjema jisraël. Wat Arabieren een sjeik [vr.: sjeika] noemen, heet bij de islam een sjeich. Sjiektabak is geen chique tabak: die moet je sjieken (ontchiquen hoeft dus niet). Geen sjoege geven is geen sjoechem geven. Lekker, zo’n glas sjok. Op zo’n racismedemonstratie zie je veel sjw’s (social justice warrior). Die skeeleraar [uh] treedt soms op als skileraar [ee]. Een skegging is een legging met aangenaaid rokje. De skene was een gebouw in het Griekse theater. Een skeletoni skeletont. Het lijk werd geskeletteerd. Een SIMM is een single in-line memory module, een SIPP daarentegen een single in-line pin package (met pootjes voor de montage).

5. Skinnydippen doe je wel zonder skinny jeans. Met een skottelbraai kun je barbecueën [BBQ’en]. Een skraki is een skratjie, een skrakipoku dus een skratjie pokoe. Een skwalleur skwalt (benen achter elkaar). Een skyfos is een zekere Attische of Korinthische kom. Het SLA is het servicelevelagreement. De handenschuddende [GB] premier leek wel op campagne. Naast het wiegenbed klonk het wiegelied. Ze heette Doornroosje, de Schone Slaapster. Hij wenste haar slaapwel (tw.). Slacklinen doe je op een smalle, elastische band. Een slashie heeft twee of meer banen. Daar kwamen ze vandaan: van de Slavenkust. De Slavenoorlog was de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). De herenmoraal is de herrenmoral. Het achtbenige paard van de oppergod Odin heet Sleipnir. Na afloop van de slemppartij groot slem halen ...

6. De sleutel was in de slibbrij gevallen. Het Horologium heet Slingeruurwerk. Een slinky is een loopveer. Dat restaurant bakt heerlijke slippies. De aanduiding SLL staat voor Sierra Leoonse leone. Een slordevos is een sloddervos. Een sloepsloper sloopt niks. Een sloompie doet alles in slomo, slow motion. De (het) slopestyle is voor acrobaten. Het Slotfeest is het slotfeest van het Loofhuttenfeest. Slotjes zijn brackets. De slot-n spreek je meestal niet uit. Slowbalisatie gaat niet snel. Slow cooking doe je met een slowcooker. Als one for the road nam hij een sluitje, een afzakkertje, dat stakkerdje. Slush is smeltende, papperige sneeuw. Smalltalk heeft wel iets van (des) histoires de femmes. Die jongelui zijn behoorlijk smexy (smart + sexy). Smishing is sms-phishing. Heb jij ook een tuxedo [tuh-ksie-doo]? Het woord smombie komt van smartphone + zombie. Dat is nou smoothe muziek. Tin heeft als symbool Sn [Latijn: stannum]. Een snappy oneliner is heel kernachtig. Onder de eik zagen we een snavelhauwtje. Een sneakersok is een footie. Snedig is ad rem.

7. Frederik V was de Sneeuw- of Winterkoning. Tot welk niveau ligt er sneeuw? De sneeuw- of nivometer vertelt het. Een snellius gebruiken ze in het zeewezen bij de plaatsbepaling. Die arts was een heelkundige. Een snitch is een klikspaan. Opzoekvraag: het rad van Ixion (Lapithen, Zeus, Tartarus, Hera). Het invar [niet in wdb.] is een nikkel-ijzerlegering met buitengewoon lage uitzettingscoëfficiënt. Het had daarom goed gebruikt kunnen worden voor de ‘standaardmeter’ (maar die heeft nu een andere definitie, los van metalen). Wel in de wdb.: nife = nikkelijzer (Ni, nikkel, 28 en Fe, ferrum, ijzer, 26 – legering). Snoei- is loeihard. Snoozen heeft wel iets weg van snoezelen. Daar heb je die kerel met zijn snorrenkop en snorrepijperij weer. De snotdolven [snotdolfers] waren heel enthousiast snotolven aan het vangen.

8. Zo’n snotter heeft snottebellen. In een snuffmovie op je snufferd vallen is een bagatel. Snus [uu] is fijngemalen pruimtabak. De Societas Rosicruciana heeft niets met de rozenkruisers te maken. Castor en Pollux waren socii individui, onafscheidelijke genoten. Op Soekot, het Loofhuttenfeest, zie je vaak soekes of soekot (enk.: soeka). Een Soenan is een Soesoehoenan [Solo, Soerakarta, Java]. Dat is een mooi soepterrientje (soepterrinetje). Soezerig gaf hij de soezenbak door. Een canapé is een récamier met rugleuning. Met soft focus wordt flou artistique bedoeld. Soja latte is caffè latte met sojamelk. Ontslagen van alle zorgen is solutis curis. Hij had een aura van something rotten. Een sonnettette is een snelsonnet. Wat in SR een sopi is, is in NL een (koek en) zopie. Sorren zijn soroptimisten. We kennen de sortes Biblicae, sortes Homericae en sortes Vergilianae. Hij was al de sjaak, en nu ook nog de souffre-douleur. Het sous-entendu moet je erbij denken. Wat is dat gerecht nou zonder sousies (zeker voor soussies)? In een souverain kan 26 liter wijn.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten