maandag 8 juni 2020

1893 Dictee maandag 08 juni 2020 (1) dictee Oefendictee juni 2020 (3) √

Dictee - dictees [1893]

Oefendictee juni 2020 (3)

1. Een schellenboom mag je ook beiaard, halvemaan, Turkse bellen of rinkelboom noemen. Schelpengrind is crag [krèh:k]. Een schemeroorlog is een phoney war of een drôle de guerre. Potloodventerij, is dat schendeventen? Die schepel is tien liter. De Schepenwet gaat ook over de Raad van de Scheepvaart, niet over het schepencollege. De Scheurwet gaat over grasland. Een scheveninger verliest (weer) zonder een rondje te betalen. Het liep goed af met dat schierongeval. De schildersziekte is de CTE (chronische toxische encefalopathie) of OPS, het organisch psychosyndroom. De schiller droeg een schillerhemd. Ik trap in de schit, shit! Ook in Noorwegen kunnen ze soms het Schild zien, maar de Schilder niet!

2. Als je de richting(s)pijl van het noordoost ten noorden (afko: N.O.t.N.) honderdtachtig graden in tegenwijzerrichting draait, kom je terecht in het zuidwest ten westen (afko: Z.W.t.W.). Hij was geen schimmetje meer van de zelfverzekerde robinhoodfiguur. De regiobewoners werden geschiphold. Schwamm drüber is zand erover, niet: schlamm = kolenslik. Schnabbelen is bijklussen, snabbelen is snateren. Een schnorkel is een snorkel, snuiver [VD, GB geen sch]. Rapaille bestaat uit schoeljes. Als een blauwkous overlijdt, gaat er heel wat kennis door het putje (down the drain). Hij was helemaal, von Kopf bis Fuss, verliefd. Schoentje lap of slofje-onder is slofke jagen. Hij zingt in een sc(h)ola cantorum. Hij de risee? Schon da gewesen! Jazeker: schoofbloot is blootschoof. De Latijnse school, die is er niet meer, de Amsterdamse school ook niet. Schoolgruiten is gruiten gruiten. Hoeveel jaar heeft opa schoolgegaan? In die context moet de beautycontest vermeld worden. Er heerste een schoonschijnende rust. Een belvedère (bellevue) is een schoonzicht.

3. In de marine is het schoota(a)n [VD] de dagelijkse borrel voor het maal. Het sein daartoe was: “Komaan, bezaansschoot aan!” De leizijlsschoot was overigens niet goed vastgemaakt. Scoperen of schoperen is vlamspuiten. De schoreme vent was in de lorum: zie zijn rooie ponem (porem). Wat is dat nu voor marketing: de hagelschotmethode? Een Schotse ruit is een schotsbonte ruit. Een schouderdoek is een amict. Hij testte met graagte de schraagte (schaarste) van de coronahulpmiddelen. Een schrabijzer of schrabber is een schrap- of schraapijzer. Duitse hardtechno heet ook schranz. Zeker weefsel kun je schreineren. Met schriebes heb je honger. De Schriftgeleerde sloeg die andersgelovige schriftgeleerde met de Bijbel om de oren. Schrijfgerei omvat het schrijfkrijt, maar ook de schrijflei.

4. Een bekend gedicht van Gezelle is Het Schrijverke. Voor zijn verjaardag kreeg hij een schroef-klopboormachine. Met een schroefsnijijzer snij je schroeven. Zij zijn van de schrokkerij. Schubachtig is écaillé of squameus. Hij loopt voor schud(de), voor schut. Bij de biecht kun je het schuifje krijgen: nul op het rekest dus. Nee, Peer de Schuimer, die was niet mis. Een schuin(s) heer is een schuinsmarcheerder (schuinsloper). Drie schuintamboers zijn drie trommelaars. Schuitjevaren is spelevaren. Skûtsjesilen doen ze in Friesland. De Schupo is de Schutzpolizei (geüniformeerde politie in Duitsland). Bij schutjassen mogen de kaarten geschut worden. De Schutterijwet is van 1815. De belangen van binnenschippers worden behartigd door de vereniging Schuttevaer. Een schuur- of scharrelei is geen kooi-ei. Een schuurpapierstem is rasperig. Met een schuw of schieuw verschrik je vogels. Schweinehaxe is varkensschenkel met vlees eraan en bv. gegrild, gegeten. Met een schwindel kun je bij schaken nog winnen. Met schwung sprak hij Schwyzerdütsch.

5. Documenten wobben doe je met een beroep op de WOB (--- > Wob – GB 2020, bij volgende update), de Wet openbaarheid van bestuur. Sciencefiction verkort je tot scifi of nog verder tot de afkorting sf. Voor ‘namelijk’ hebben we nl., sc. (scilicet – te weten), vdt. (videlicet), e.w. (en wel) en t.w. (te weten). Groeien er bij Scylla en Charybdis ook scilla's? Een sclerofyt houdt wel van water. Het SCM is het supply chain management. Een scoreloos (doelpuntloos) gelijkspel is in een brilstand (0-0, nul om nul) geëindigd. Ze hebben een hele ceel [s] kinderen. Bij het scrapen [ee] vond hij ook het woord ‘scrapie’ (schraapziekte – spongiforme encefalopathie bij schapen [vergelijkbaar met de gekkekoeienziekte bij runderen]). Een scrunchie is een wokkel en een scryer een kristalkijker. De SDD was de Sudanese dinar, de SDG is het Sudanese pond. Secco heeft als meervoud secco's of secchi.

6. Het SDRAM is een synchronous dynamic random access memory (een bepaalde geheugenchip). Een sebben is een zebedeus, sukkel of sul. Het Secam is het système électronique couleur avec mémoire (een bepaald systeem voor codering en verzending van kleursignalen bij televisie). Met secunda Petri of altera pars Petri wordt het verstand bedoeld. Een sédula of cedula [dat alleen in GB] is een ID-bewijs op de Antillen. Het CAK (Centraal Administratiekantoor) is betrokken bij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Het GB schrijft dwingend voor hoe je ‘streng gereformeerd’ schrijft. Hoe ervaar jij de seef (seve) van dat drankje? Het is toch godgeklaagd dat GB Sefardiem schrijft en VD Sefardim? De uitdrukking ‘dal segno’ spreek je met ‘nj’ uit. Sacherijnig gebruik je informeel [GB, VD]. Zijn hoefijzerbek verraadde (verried) nogal wat opgekropte chagrijn over de koopprijs van dat chagrijnleer (ook: segrijnleer).

7. Daar heb ik geen aasje (ook: seigel) verstand van. Een friend with benefits is (slechts) een seksvriend of fuckbuddy. Met sex* (VD): sexappeal, sexcuus, sex on the beach (cocktail), sexting, sextortion (afpersing) en sexy. In GB nog: sextasy, sexercisen en sexpertise. Met *sex in VD: chemsex en safe sex. In GB nog: slowsex. Verder dus alles met ‘seks’. De Griekse godin van de maan is Selene. Als begroeting voerde zij een sembah uit. Bij de spraakwaterval kwam alles semel et simul. Begrijp dat semel pro semper: dit was de laatste waarschuwing! Wat werk betreft was ze een rupsje-nooit-genoeg: semper laborans. Elke Semiet is een semiet, niet elke semiet een Semiet. Een seneblad is een sennablad. De sens [sahns] commun is de common sense, gezond verstand. De centenbak viel op de sentenlijn.

8. Een seo is een structureel echoscopisch onderzoek (20 wekenecho). SEO staat voor search engine optimization (zoekmachineoptimalisatie). Seradelle is serradella of serradelle. In een serail wordt vaak seresta gebruikt. Hij nam die serieuze waarschuwing echt wel au sérieux. Sereh [èh] is citroengras. Session is sessie- of doordrinkbier. Met de sextant navigeerde hij op de Sextant. Een sezession [see-tsèh-sjoon] is een afgescheiden kunstrichting. Een pomodoro is een romatomaat, pomo is postmodern, pomerol is bordeauxwijn, een pomerans is een zure sinaasappel en een pomelo is een shaddock, een veredelde pompelmoes. Wat GB sh'bam noemt, zijn bepaalde dansgroeplessen. Zij behoort tot de shemales. De SHF is de super high frequency (superhoge frequentie – radiogolven van 3 tot 30 gigahertz – GHz). Japanse basilicum of notenkruid wordt ook schiso genoemd. Een shour is een vorm van magie (Maghrebijns-Arabisch). Een showpik is een showlijder. Een shrink is een psychiater en een shubunkin is een Japanse goudvis. Een shuriken is een Japanse werpster.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten