vrijdag 19 juni 2020

1898 Dictee vrijdag 19 juni 2020 (1) dictee Oefendictee juni 2020 (6) √

Dictee - dictees [1898]

Oefendictee juni 2020 (6)

1. De sprawl is het geheel van de bebouwing (industrieterreinen, voorsteden) rond een grote stad. Jantje draagt een spreidbroek. We zagen een spreid- en een zijsprong. Wat een sprekerd is die man! De beauty leed onder de spretae injuria formae: (de belediging in de vorm van) de miskenning van haar schoonheid. Sprezzatura is quasiachteloze virtuositeit. De sprite is een meteorologisch verschijnsel. Spritzer is een drankje van witte wijn (of vruchtensap) aangelengd met koolzuurhoudend mineraalwater. De Grote Sprong Voorwaarts vond in China plaats. Hier is sprake van het sprongsgewijzemutatiefenomeen. S.p.t.: salvo pleno titulo, met voorbehoud van volledige titel. De ruzie zou de spuigaten uitlopen (en de pan uit rijzen). Ken je het spul van Blanus? Spv is: sociaalpsychiatrisch verpleegkundige.

2. Het SQL is de Structured Query Language. Voor een squinch knijp je een oogje dicht. Een squishy is heel flexibel. Sriracha is scherpe Thaise chilisaus. De S.R.E. is de Sacra Romana Ecclesia, de Heilige Roomse Kerk en S.R.I. is Sacri Romani Imperii, van het Heilige Roomse Rijk (d.i. het voormalige Duitse Rijk dat van 962 tot 1806 heeft bestaan). Een SRI is een serotonin reuptake inhibitor, een serotonineheropnameremmer (SSRI = selective). Een SSD is een solid state disk (apparaat voor dataopslag zonder bewegende delen). Een sst is in BE een supersnelle trein. In BE is de v-dienst de verzorgingsdienst. Dat is goed te stade gekomen. De oorlogsgeschiedenis kent heel wat staakt-het-vurens. Soldaten, staak het vuren en vrienden, staak uw wild geraas. In de slagerstaal komt het begrip slagersstaal voor. Bij 0123456789 is er sprake van ‘tabelcijfers’. Bij ‘uithangende cijfers’ komen de 34579 ‘onder de lijn’ uit net als bij de letters de g, j, q en y.

3. Van een staartnummer heeft het laatste cijfer een staart (7 of 9 dus). De staats heeft het besloten. Van 1801 tot 1805 bestuurde het Staatsbewind Nederland. De Staatsdoema is de Doema (Rusland, sinds 1992). Het Staatsblad is de Staatscourant. Het schip van staat is de staatshulk (de hulk van staat). De RKSP was de Rooms-katholieke Staatspartij (Nederlandse politieke partij van 1926-1945, voorloper van de KVP). De Staatsveiligheidsdienst is de veiligheidsdienst van de Belgische (federale) staat. Het stableford is bij golf een spelvorm met een aparte puntentelling. Geen gezicht: stepdansen met een stabjack aan. Die stadhuistaal (stilus curiae), dat is maar niks. Stagering of stadiëring vindt bij een tumor plaats. De regering is uitzonderlijk genoeg overstag gegaan. Aristoteles (van Stagira) was een Stagiriet.

4. Het woord ‘stalag’ komt uit WO II: Stammlager. De man met stalinsnor voerde een stalinspectie uit. Bij een stall hebben de vleugels van een vliegtuig een te verticale stand. Een stambha is in India een zuil als gedenkteken. Een stamnos is een zekere antieke vaas. Er is nog stamwort genoeg. Een standee is een levensgroot reclamebord, gewoonlijk van een persoon. Ajax won de wedstrijd stans pede in uno. De stapes is in de anatomie de stijgbeugel. Op auto’s kun je CH tegenkomen: Confoederatio Helvetica (Zwitserland). De stas kwam te laat. Star Wars is de sterrenkrijg, het SDI (Strategic Defense Initiative). Waar worden er eigenlijk geen stats van bijgehouden? De Statbel of ADS is in BE de Algemene Directie Statistiek van de Belgische federale overheid. In het Statencollege konden theologiestudenten gratis studeren. Een stater is een Oud-Griekse [GB] gouden of zilveren standaardmunt. Beschrijf eens wat een statue-colonne is. De status quaestionis is de stavaza. Een stayokay is in NL een jeugdherberg. Hij fietst al uren steady state.

5. Dit is een staurogram: een christelijk symbool dat de almacht van Jezus verbeeldt. Denk ook aan de letters tau en rho. Stauros is overigens het Griekse woord voor kruis. De Khoikhoivrouwen lijden aan steatopygie. Pas op het tweede gezicht mag je naast gesteggel ook gestechel schrijven (van ww.!). Stecho- of stoichiometrie kom je tegen in de chemie. Hier ter stede is een andere uitdrukking gangbaar. De steebewoners gingen weer stedewaarts. Een steeldief is een beetje dubbelop. Sommigen noemen hem een steenezel. Een steenmannetje kan een gedenkteken zijn. Met knoldragende steenbreek of steenroosjes wordt het Haarlemse klokkenspel aangeduid. Die steentjes kunnen wel degelijk bloeien.

6. Zo, krullenbol steilhaar, ben je daar? Een stelle is een stelberg. Ik vind mezelf best een goeie stelkundige. Een epitheton van Maria is stella maris (maris stella, ster der zee). Steller dezes tekent hierbij protest aan. STEM-onderwijs betreft: Science, Technology, Engineering and Mathematics ((exacte) wetenschap, technologie, engineering en wiskunde). Een stemfie maak je in het stemhokje. De Stemra is in NL de Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproductierechten der Auteurs. De STER is de Stichting Etherreclame. Een stereobril is een 3D-bril. Stereotiep is stereotypisch. Cholesterol en ergosterol zijn sterolen. Een sterrenet kun je eten. Op Sint-Steven is het tweede kerstdag. De STI is de Straits Time Index (beursindex van Singapore). Heb je even een stiekje voor me? Een stifado is een Griekse stoofschotel met rundvlees. Een ozena is een stinkneus. Een stipo is een heel oud schrijfmeubel. De StiSan is de Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland, dat was vroeger de Stimezo = Stichting voor Medisch Verantwoorde Zwangerschapsonderbreking. Een stobá is op de Antillen een stoofschotel.

7. De Stiva is de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie en de Stivoro de Stichting Volksgezondheid en Roken. Een stock américain [vgl. filet americain] is een dump. De samenstelling ‘benzoylecgonine’ staat niet in VD, maar de samenstellende delen wel: je kunt die dus rustig in een dictee gebruiken … Hier zet men koffie en over. Houd afstand en vol. Die snelheidsduivel is pro motor en dus promotor van snelheidswedstrijden zoals grands prix (ook: grand prixss uitspreken), anders gezegd: grand-prixwedstrijden. Wat betekent het en waar ligt de klemtoon: stoffijn? Elke riffie is een Riffijn. Een stokargument is een argumentum ad baculum (doorslaggevend). Is dat stolwijker op die boterham? Een stolpruim is geen pruim. Dat zijn een paar poepieouwe stompen. Interessant: stomppuntige berlicummers.

8. Een stondoifi [SR, stohn-dohj-fie] is een steenduif en een stonfutu [oe] een steunpilaar. Vallen de stoomvinkies ook onder de Stoomwet? De naam ‘Stopera’ komt van ‘stadhuis en opera’. Een
stop-motion wordt beeld voor beeld opgenomen. Het vliegtuig maakte een stop-over in Jemen. In de maand stoptober zou je niet moeten roken. In de alternatieve geneeskunde wordt storax = styrax gebruikt. De Storting is het parlement van Noorwegen. In de kerk betaalden ze ooit plaats- en stovengeld. Bij het IMF is een str een speciaal trekkingsrecht. De Straat van Gibraltar is een
zee-engte. Het straatgoed werd door de Straatvaarders via de Straatvaart binnengebracht. Daar is hij weer: Temmincks strandloper. Een strap-on is een voorbinddildo. Hoe was de strategiesafari? Een stratier [straa-tjee
] is in BE een straathond. De bewolking was cumuli- en niet stratiform. Een stream of consciousness is niet-samenhangend. Wat zijn koppelteken-Nederlanders?
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten