maandag 11 mei 2020

1876 Dictee maandag 11 mei 2020 (1) dictee Oefendictee mei 2020 (1) √

Dictee - dictees [1876]

Oefendictee mei 2020 (1)

1. Een nitpicker is een foutspotter (in films bv.) Zijn baard was nive candidior, witter dan sneeuw. Njamnjam: jammie, nomnom(nom). De x-factor staat tegenover de nixfactor. De NLDA is in NL de Nederlandse Defensieacademie. De NLD is de nonverbal learning disorder: leerstoornis gekenmerkt door problemen met de non-verbale communicatie. De NMR is in de chemie de nuclear magnetic resonance, de kernmagnetische resonantie. Ik liet haar no(de) gaan. Het NOB is het Nederlands Omroepproduktiebedrijf [oude eigennaam]. Kun je wel: hem nokkie [ko, knock-out] slaan? Alcoholvrij bier is nolo. Nomen e(s)t omen: de naam voorspelt het. Nomenklatoera: de communistische (partij)bureaucratie. Een non-ens bestaat niet, en kan niet bestaan.

2. Noniljard heeft 57 nullen. Een nonliner heeft geen internet. Een noob is een newbie. Noodles zijn noedels. Een noodweg is een notweg (overpad). Een 50PLUS’er is lid van 50PLUS, 50PLUS-lid. Bij een
50-plusser gaat het om de leeftijd. Hij woont in het middenwesten van Amerika, in het Midden-Westen dus. In een reclame voor VitaePro op tv wordt 0 800 1070 omschreven als (nul) achthonderd duizend zeventig. Verwarring met achthonderdduizend zeventig (800 070) ligt op de loer. Grappig dat in de meest recente reclamespot dan ook gewag werd gemaakt van ‘achthonderd tien(honderd)zeventig’. De wind is N.t.W.: noord ten westen (vgl. N.O.t.N). De noorderlingen aten noordelingen. Heel relatief: noorder- en zuiderburen. Houd koers naar het noordnoordoosten (N.N.O). De Noormannen lustten toen na klaren van de klus wel een noormannetje. De Noorse inwoners komen uit een van de noordse landen. Met n.o.p. wordt niet-onderwijzend personeel bedoeld [o.p.] en met NOP de Noordoostpolder. Nope [noop, Engels] is: nee hoor. Het kost noppie de nop.


3. De uitroep ‘no pasarán’ was tegen de Spaanse fascisten gericht. Noriet is norit. Met een noria haal je water op. Nori is een bekend omhulsel voor sushi. Met kerst hebben we altijd een nordmann(spar). De Nornen zijn in de noordse mythologie de drie schikgodinnen Urd (verleden), Verdandi (heden) en Skuld (toekomst) (in de Griekse mythologie Moiren genoemd, in de Romeinse mythologie Parcen geheten). Het nos-inter-nosgevoel overheerste. Shiso is Japanse basilicum, notenkruid. Een guidon is een notenwijzer, een musicale custode. Een notheater is geen heater. Zij runnen een
non-for-profitinstelling. Nounou, is me dat wat! Een noumenon [oe] is puur abstract. Historisch, NOV: Nederlandsche Omroepvereeniging [oude eigennaam]. Tja, de Novemberrevolutie is de Oktoberrevolutie. Is er een grijs gebied tussen novantiek en nepantiek? Novecento is in cultureel Italië de 20e eeuw. Een nozzle is een spuitkop. De Nozema is de Nederlandsche Omroep-zendermaatschappij (organisatie voor doorgifte van radio- en tv-signalen) [oude eigennaam]. Nude [noe:t] is vleeskleurig.


4. BE-nillies heten in NL nullies. Bij nullipariteit is er zelfs geen sprake van een filius nullius (nullius filius). Het is daar een nuloudergezin. We leven in het nulrentoceen (geld toeleggen op je spaargeld, nog erger dan een nultarief). Een nulzes(nummer) is een 06-nummer. Op Sardinië vind je muraghen. Nur Mut: moed houden! Een nuroman is een new urban romantic. Wat was die TNv'tA ook alweer? Het nwp is het niet-wetenschappelijk personeel (vergelijk: n.o.p.) De NYMEX is de New York Mercantile Exchange, de New Yorkse grondstoffenbeurs. Een zekere scherpe Thaise chilisaus heet sriracha. Hier, een mooi bosje lelietjes-van-dalen (enk.: lelietje – meibloem, meiklokje, boslelie). Hij beoefent de hispanologie. Hij is van het type ‘speedy’. Hisba: elke moslim mag een andere aanklagen voor ‘onislamitisch gedrag’.

5. Bij aanraken komt het (knuffel)hormoon oxytocine vrij. Als je op sisy* zoekt, kom je sisyfisme (arbeid om de arbeid), Sisyphus zelf, maar ook SI-symbool tegen. Sisyphi saxum versare is sisyfusarbeid verrichten. Kijk in deze context ook eens naar (het rad van) Ixion. S.P.Q.R. = Senatus Populusque Romanus, senaat en volk van Rome. Hij zou wel in de leze blijven. Hij raasde voort als Speedy Gonzales, indien gelexicaliseerd: als een speedy gonzales, met een speedygonzalesvaart. Je schrijft ‘chebakia’, dat koekje, toch wel goed? Het was een spectaculair spektakel. Met *yy*: angry young man, cranberryyoghurt en Cid is de titel van een Spaanse krijgsheld (Arabisch: sayyid, heer). We kennen ‘af en aan’, dat is ‘heen en weer’. Boten kunnen af- en aanvaren, vliegtuigen af- en aanvliegen [beide VD] en vrachtauto’s af- en aanrijden [analogie]. Ook: af- en aanzeilen [of: af en aan zeilen], af- en aanspoelen, af- en aantreden, af- en aantrekken, af- en aanzwemmen, af- en aanvoeren.

6. De zee stuwt af en aan. Een bodypacker smokkelt bolita's (bolletjes). Een tji [mv. tji's] is in de Soendalanden een beek of rivier. Boontjis [mv.] zijn in de oosterse keuken sperziebonen. Die princess charming is voor mij een princesse lointaine. Hij is een graag geziene gast. Ik deed het met graagte. Ik zou graag zien dat je zelf kwam. De kerstster heet ook prachtwolfsmelk. Practifashion is praktische, draagbare mode. Zowel 24 uursdienst als 24-uurs dienst en 24-uursdienst is correct. Hij nam me in het ootje door ‘antichauvinistisch’ met twee o’tjes te schrijven. Verrukt riepen zij o’s en a’s. O.A.M.D.G.: omnia ad majorem Dei gloriam, alles ter meerdere ere Gods. De obelix met zijn O-benen bewonderde de obelisk. Tegenover de revers zit de obvers. Een ocotillo is een woestijnheester. Het octodecimo is een boekformaat van 18 bladen (36 pp.) – afkorting: 18o of 18mo. Achter zijn naam: OEK, Officier in de Orde van de Eikenkroon. Die orde behoort bij het Groothertogdom Luxemburg.

7. Het symbool van de oersted is Oe. Het Ied-al-Adha is het Offerfeest of Schapenfeest, het Ied-al-Fitr is het Suikerfeest (afsluiting ramadan). In de officiersmess is een verloren officiersmes gevonden. Een ofos is een opgeblazen fietsopstelstrook. Og is oganesson, atoomnummer 118, daarvoor: ununoctium. Dat zal nooit, nooit ofte nimmer, nooit en te nimmer, gebeuren. Oftewel je liegt is ofte niet spreek je de waarheid. ‘Eigen volk eerst’ heeft niks met eco- of oikofobie, maar alles van xenofobie (vreemdelingenangst). Een olderman vond je in Friesland, een alderman [uitspraak!?] in Engelse steden (soort wethouder). Olewesjolem deze rabbi was heel geliefd. Een peak oil is een oliepiek. Een omafiets is een oma's-fiets.

8. Het letterwoord oled staat voor organic light emitting diode: halfgeleider, o.m.onder meer – toegepast in beeldschermen en als lichtbron (lamp). Goedgemutstheid, daarzonder kunnen we niet. Het betreft de boeren en zowat. Dat is ook zowat, het kost zowat 10 euro. De stofnaam omber komt van Umbrië. Een reveille kun je blazen, het Reveil is een stroming van vernieuwing in het godsdienstig leven onder de protestanten, omstreeks 1810 in Zwitserland begonnen. Het woord ‘omein’ is bij joden ‘amen’. Alle gekheid op een stokje: omissis jocis [s]. Bedoel je dat omkade land? Het Brugse Ommeland is de toeristische regio rond de stad Brugge. Een omoogje is een picotje. Een omorika is een Servische spar en een omphalos is een navelsteen. Mijn zoon kan niet komen, omreden dat ie ziek is. Je kunt beter niet omsof zijn. Een OMT is een outright monetary transaction, transactie waarbij de centrale bank de geldhoeveelheid verruimt, m.n. door opkopen van staatsobligaties.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten