donderdag 21 mei 2020

1883 Dictee donderdag 21 mei 2020 (1) dictee Oefendictee mei 2020 (5) √

Dictee - dictees [1883]

Oefendictee mei 2020 (5)

1. Voilà, uw bonussen. Più mosso is in de muziek vlugger, opgewekter en p.p. is ppiano, zachter. Het secondlifen is in een SL (Second Life, met avatar) opereren. Vergeet je de pizzaiolo(saus) niet? Zou de bank je dat pl’etje geven, denk je? De pd is de plaats delict. Ook een plaatstrip is geen reisje … Place aux dames! Groningen is blijkens een zekere reclame een place to be. Een placodont [k] lijkt op een schildpad. Die plage-uren leveren niks op. Plain chant is eenstemmige koorzang. Plaît-il: wat belieft u? S'il vous plaît (s.v.p.), ga daar weg! Een planchet is een wastafel, met een planchette kun je schrijven. Planepoolen is samen vliegen. Een snelle planga: opvallende zonnebril. Planking: opdrukken op onderarmen en tenen.

2. In Indië doen ze het planplan. Plantenslaap is nyctinastie. Hij is gepromoveerd op arteriosclerotische plaques. Er is daar een plastic plassticker (plasticplassticker) opgeplakt. De plastische chirurgie voert plastischchirurgische ingrepen uit. Een plattebuiskachel is een Leuvense stoof. Een platte band hoort bij een fiets, een platteband bij de bouwkunde. Speler af, plaudite: applaus! Elsje is playing hard to get. Een flog is een fotolog of plog: een internetdagboek met foto’s. Ploggen is tijdens het joggen afval oprapen. Een plongeur is een bordenwasser in een restaurant. Plopperdeplop, je meent het! P.L.P. staat voor: primum lapidem posuit, (hij of zij) heeft de eerste steen gelegd. Dat is nuttige plug-inhardware. Plugged ben je in staat om mee te komen in de (informatie)maatschappij. Een pluimes is een manna-es. Een pluot is de kruising van een pruim en abrikoos. Je krijgt een zes plus: dat is beter dan een zesminresultaat. Pluto is historisch: Pipelines under the Ocean (naam van het olieleidingenstelsel, WO II). De pmc is de product-marktcombinatie.

3. PMA is paramethoxyamfetamine. Een PMS is in BE (historisch) een Psycho-medisch-sociaal Centrum. Een png (internet) komt van portable network graphics (en is een beeldbestand in PNG-formaat – PNG is de standaard). P&O staat voor personeel en organisatie (bv. als naam van een bedrijfsafdeling). Primo is ten eerste (afko: po – lees: primo). De PO Box is de post office box, de postbus. Poco forte is in de muziek: enigszins sterk, luid (afkorting p.f.). Poculeren doe je in poculis inter pocula. Bij drukkers is tegenwoordig het PODprinting on demand – mogelijk. Zonder açaibessen geen podosiri. Het wordt steeds gemakkelijker: des Pudels Kern is gewoon des poedels kern (het gaat inderdaad om een hond). Met poedja's (drum) maak je vrij hoge tonen. Tegen de eend: poelepoele! Poelet: soepvlees, poulet: kip.

4. Secundo is trouwens ten tweede en loco secundo (secundo loco) is in de tweede plaats. Veel poerem of poerim maken (drukte). Een poeta minor is een minor poet (niet per se een poète maudit). In Engeland is een poet laureate een officieel nationaal dichter. Een poilu [pwah-luu] is een frontsoldaat (Frankrijk, WO I). Let op de uitspraak van ‘poinsettia’ [pojn]. Een pokébowl is een Hawaïaanse maaltijdsalade. Wist je dat de merknaam pokon (plantenvoedsel) komt van P2O5 (fosfor, zuurstof), K2O (kalium) en N (stikstof)? Zing die poku's nog een keer, wil je? De polder-Koran komt van Kader Abdolah. Een poco, een policor, is politiek correct, bezit politesse de coeur en straalt political correctness uit. De politique politicienne is afkeurenswaardig. Een polk of polak is een Poolse Jood. De pollotariërs kent VD nog niet zo( )lang. Polyisocyanuraat is pir. Polyidie is het samenwerken van verschillende pangenen [pangen = gen]. Een pompier [NL-uitspraak] is een spuitgast. “Wist jij daarvan?”. “Pompompom …”. Pomtayer geeft de smaak aan pom.

5. P(T)omtidom: ik ben oké. In een ponypack of snowseal bewaar je poedervormige drugs. POP is persistant organic pollutant [zeer giftig], post office protocol [e-mail – vgl. POP-server] of persoonlijk ontwikkelingsplan (met POP-gesprek, etc.). Popjawa is (SR) Javaanse popmuziek. De poppesnor vond alleen nog een poppenwagen: het kind was weg. Een popsicle [pohp-sih-kuhl] is (SR) een waterijsje, ijslolly. Bij de poppoll naar poppy muziek werden veel popi nummers aangedragen. Een pop-uptent kun je ‘opengooien’. Porfyrie krijg je niet van porfine. Een porch is op de Antillen een veranda en porchetta [k] is een Italiaans gerecht [met varkensvlees]. Zij geilt op porna. Porno chic lijkt geaccepteerd. Een POS-apparaat [point of sale] is een betaalautomaat. Positis ponendis: verondersteld wat verondersteld moet worden.

6. Postbodevoetbal wordt niet gewaardeerd. Posteriores curae: van later zorg. Het PICS is het post-ic-syndroom, het postintensivecaresyndroom. Een opisthodomos is de achterhal van een Griekse tempel, het posticum. Dat is wel erg zeldzaam: post saeculum evenire: maar eens in de honderd jaar voorkomen. Ik moet bij ‘aan elkaar baantjes toespelen’ denken aan de term
‘ouwe-jongens-krentenbrood’. Een ouwejongen kan trouwens een heel gewoon iemand zijn, maar ook een misdadiger. Een midmid (middenmidden) vind je bij voetbal, hockey (centralemiddenveldersrol). Een pot à feu is een decoratieve vaas en een pot-au-feu een stoofpot. Potamologie is rivierkunde en limnologie meerkunde. In de wielersport: een pot belge? Een shingle [sjihn-guhl, g van goal] is een strook bitumineus dakbedekkingsmateriaal. Een raar poteten heeft geen mv. Een potlam is een leplam. Een pot(entio)meter, is die voor in bed? Een potluck is bij de indianen een soort potlatch. Potschrapper, potschraper, potschrabber. Poulain: beschermeling, poulaine: tootschoen, poularde: hoen.


7. POV: Provinciaal Onderwijs Vlaanderen. Een pousada is een Portugees staatshotel. Op 1 april ben je bezig pour la frime en (et) pour la galerie. Ze had geen rooie pozer (pose) en stond al een poze in die uitdagende pose. PPP is Triple P: people, planet, profit (en triple A is AAA). PP is polypropeen en P.P. Pater Patriae [meervoud: patres patriae], vader des vaderlands (specifiek, bijv. bij Prins Willem I, ook wel met 2 hoofdletters). Wie was de pr. (praecedens, voorganger – ook: praec.) van de huidige paus? Een praesta-quaesumus leest alleen de mis. Met hoeveel klinkers schrijf je ‘praeputium’? Praemonitus praemunitus: een gewaarschuwd man telt voor twee, Engels: forewarned, forearmed. Er waren praeter propter 30 gasten. Het Prakrit is een groep Middelindische dialecten (verwant aan het Sanskriet).

8. Die practicus praktiseert. Heerlijk, zo’n praline met praliné. Een pral(l)triller [zelfde uitspraak] is een muzikale versiering. Pranile of praline? Pratikeren (BE) is praktiseren. De praxeologie onderzoekt het menselijk handelen. Een praxinoscoop is een fenakistiscoop met veelkantige spiegels. De precieuses vond je ooit in Parijs. Om precies te zijn: dit is een precieus bezit. Prêcher pour sa paroisse: voor eigen parochie preken (om eigen voordeel), een oratio pro domo houden. In de PKN is een predikant-geestelijk verzorger een instellingspredikant. In BE kon je je pree trekken. Een pressuregroup is een pressiegroep. Presto prestissimo is wel erg presto. De pretorianen vormden de lijfwacht van de Romeinse keizers. Op het preuvenement hoorde je veel preuvelementen. Quadriljard (een een met 27 nullen) is duizend quadriljoen. Quadrupedalisme is viervoetigheid. Een quadruple bogey is bij golf een score op een hole met vier slagen boven par. Een quaestio vexata (vexata quaestio) is een veelbesproken, onopgeloste vraag. Katern: deel krant, quatern: bij loterij.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten