dinsdag 26 mei 2020

1887 Dictee dinsdag 26 mei 2020 (1) dictee Oefendictee mei 2020 (7) √

Dictee - dictees [1887]

Oefendictee mei 2020 (7)

1. Het resultaat van morfen is een morph: een digitaal gemanipuleerde foto. Nieuwe update oVD 24 mei 2020: 388. 830 lemma’s (was 388.727). Delier is de populaire vorm van delirium: een verwarde psychische toestand bv. bij ziekenhuisopname. Het delirium tremens is het gevolg van overmatig alcoholgebruik (of juist het stoppen daarmee). Een terminaal delier is de toestand van verwardheid, angst en onrust die kan optreden als het levenseinde nadert. De afkorting r. kan rechts betekenen maar ook folio recto (ro), de voorzijde van een blad (in een opengeslagen boek: rechts). Het antoniem is folio verso (vo, links dus). We kennen de Hoge Raad van Adel en de REA (Raad voor Economische Aangelegenheden – VD: r is fout). Het rabarberen refereert aan het geluid van een volksmenigte. Houden die rabbi’s echt rabbies?

2. Die rabauwen van bouwvakkers waren keien in het nabouwen (en ook: nabauwen). De rabide hond met rabiës ging rabiaat tekeer tegen de zije sok die aan rabies theologorum leed. Op het raccrochement kom je via een raccordement. Met een racemaat kun je niet samen racen en het racemus kan niet vliegen. Rachitis is de Engelse ziekte of morbus anglicus. Uit Indië kennen we de titels raden adipati en
raden-ajoe. Met een raderwieltje kun je raderen. Gelukkig is dat radicitus uitgeroeid. Radicchio [raa-dih-kie-joo] is rode sla. Heb jij echt zelf nog Radio Oranje beluisterd? De radiocauserie was op een
radio-cassetterecorder opgenomen. Met RFID wordt
r
adiofrequentie-identificatie bedoeld. Een radkaart is een T-kaart (Middellandse Zee en Nijl). Een radvenster is een roosraam. De prijs van die rachels was een flinke raggel. Een railleur [ree-leur] maakt tramrails schoon. Raita is een bijgerecht uit de Indiase keuken. Een rakhi is een versierde armband, raki, die drink je.


3. Met ‘rakketakketak’ boots je een mitrailleur na. De ramen (gmv.) is Japanse maaltijdsoep met noedels van tarwe. Gaan jullie basketten vanmiddag, dus niet batikken en daarbij grinniken? Ik schrok me het apezuur, toen er ineens een ramboetan of apenkloot op tafel lag. In een ramequin bereidt hij crème brûlée. Het geluid van een trommel boots je na met ramplan(plan). De gemalin van Aegir (Germaanse mythologie) heet Ran. Rance [rahn-suh] is een marmersoort. Een rancher(o) [reen-tsjuhr, rahn-tsjee-roo] woont op een ranch(o) [idem] en luistert naar ranchera [ah], een Mexicaanse muziekstijl. Alles buiten de Randstad heet Randland. Rangoli is een Indiase kunstvorm. Ranken [èh] is op of tot een ranglijst schikken (vgl. ranking). Je weet het: raout [raa-oet] is rout [raut]. Ranten [èh] is tieren (tekeergaan).

4. Rapamycine is sirolimus. Grappig, zo’n dialectrapper (mc). Een raptor, largitor is iemand die tegelijk gierig en verkwistend is. Ra/oskolniken hoeven nog geen raspoetin te zijn. Een rastaquouère is een exotisch heerschap. Met een rastraal teken je notenbalken. Een rateau is het harkje van de croupier. De rattachisten wilden Wallonië bij Frankrijk. In het Bargoens zeggen ze rausjen tegen rauzen. Raven is deelnemen aan een rave [beide ee]. Een rawah is een moeras, een sawa een (nat) rijstveld. Een raw foodie eet raw food en is een rawfoodeter. Een Razzie is een Golden Raspberry Award en geen Oscar (Academy Award). Hij is razendsnel en razend knap. Tussenwerpsel (selectie, u,v,w,x,y,z): uche-uche, uh (eh), uhm (ehm, euhm), verdijd, verdju, verdulleme, vergeme(s), vergimme(s), vernonde, voilà, vroem, wablief(t), wajo (straattaal, Marokkaans, verbazing), warend/tig (waarachtig), watskeburt, wazzup, wham, whatever, what the fuck, woep(ie), woeps, xxx = kusjes, yep, yo, zág, kaerel, zoef, zulle, zzz (zoemend geluid), you name it en who cares?

5. Idem (a, b, c, d, e, f): a(a)rgh, adé, adie, adieu, adios, afijn (enfin), ah, aha, ahoe, ahoi, ahum, ai, ajakkert, ajasses, ajakkes, ajakkie, aju, ajuus, ajuussies, akkebah, alla, allee, allemachtig, allemachies, allo, allons, alstu, amai, amehoela, ammehoela, ammenoela, ammenooitniet, arrejakkes, asje, awel, awoert, babbeldebabbel, blablabla, bijlo, bilo, bis, bliep, bloeb, blub, blurp, boing, boink, br, brr, burp(s), een blurbtekst, bye, ça va, cheerio, cheers, chet(sie), chut (sst), ciao, dáág, dei, di boni (goeie goden!), dii boni (schrik), dju, doe(g), (doe)(i)doei, duh, ebbe ebbe debbe, efkes, elias, emmie, eureka, evoë, ewa (Marokkaans: hoe is het), fak(king), fuck, fawaka (hoe gaat het?), finito (basta), foei, foert (bekijk het maar), fok(king), forza (sport, aanmoediging), fuck it, fuck off, fuck you, floep, abuis, apprepo en à propos.

6. De ROB (fout VD) is de Raad voor het Openbaar Bestuur, de Rbb (correct zo) is (historisch) de Raad voor het Binnenlands Bestuur. Een RBT is in NL een recherchebijstandsteam. De rc of rico is de richtingscoëfficiënt van een rechte lijn in een XOY-assenstelsel. Een radiaal kort je af met rd of rad. De RCC is de Reclamecodecommissie. De RDW is in NL de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De REA is in NL de Raad voor Economische Aangelegenheden. Een read-only bestand is alleen-lezen. Ik kijk graag reality(-tv). Bij realtime chatten ben je afhankelijk van de real time van de computer. Rebadgen doe je met hetzelfde product onder een andere naam of een ander merk [vgl. rebranding – ie]. Op een rebec kun je rebetika spelen. In 2007 begon de Grote Recessie. Recht door zee gaan is iets anders dan rechtdoorzee zijn. Hij is echt een rechtsmens. Recirculeren is recycleren of recyclen. Hopelijk is die reclassent reclasseerbaar. Een recolle(c)t is een franciscaan. Een recluse is ingemetseld. Een reco is een reconstructie. Récompense: recompensie.

7. Recu(u)p is herstelverlof. Het red cedar is duurzaam bouwmateriaal. Die prater is rederijk. Redox staat voor reductieoxidatie. Een red snapper of rode snapper is een zeevis. Is dat de nieuwe James Bond redux? Een reductio ad Hitlerum is gemakkelijk een drogreden. Een ref is een referee. Die re-educatie is reëel nodig. Een reefer is een marihuanasigaret. Tussenwerpsel (g, h, i, j): gaap, gad(sie), gak, gefeli, genacht, genavend, genavond, godmiljaar, godsammekrakepitte, goei, goh, gom(mie), grut(jes), grote grutten, hadie, hai, hoi, hap-slik-weg, hebbes, hei(a), hela(ba), heui, hoei, hoepla, hoepsasa, holadijee, hopfalderiere, hopla, hopsa, houdoe, hup, hupla, huppekee, ieuw (afkeer, walging), jak, jakkie, jakkes, jee, jees, jeetje, jippie, joehoe, joepie, joh, jottem, ju, just in case en juistem.

8. Tussenwerpsel (k, l, m, n, o, p, q, r, s, t): kaasje, klikklak, klots, knots-boem, ks(t), labberdepoepie, laci, lekko (Engels: let go), less is more, ma foi (beslist), mehoela, mind you, mjam(mie), mmm, mwah, nada, niente, neu, nolijeheine, njet, no way, oeps, oef, oeh(oe), okidoki, olie (mis – bij kegelen), oudoe, pardoes, pats-boem, perdoes, peu nerveux, pf, pfoe, pfiew, pioew, ploing, plopperdeplop, poe-ee, poeh, poelepoele, potztausend, props, propz (respect), pst, puh, qué,
qui-va-là, rakketakketak, retteketet, rinkeldekink, roeftem, rrrt, sa, sakkerloot, salu(u)t, saluutjes, salve, sanitas, sansodemelatafel, santé, santjes, sapperdeflap, sapristi, schluss, shit (happens), shoot (= chips), si en la (zus en zo), sjonge(s), skol, sliepuit, snotverdikkeme, sodeju, soedah (laat maar), so what, sst, suja, tada, tararaboemdijee, tata, tfoe, tiens (verbazing), tjeempie, tjeminee, tjoeketjoeke, tjonge, tjongen, tjonges, tjuus, toedeloe, toedeledokie, toppiejoppie, trarara (trompet), trusten, tsa, tsjakka, tut, tuurlijk en een twexit is het stoppen met twitteren.
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten