woensdag 13 mei 2020

1877 Dictee woensdag 13 mei 2020 (1) dictee Oefendictee mei 2020 (2) √

Dictee - dictees [1877]

Oefendictee mei 2020 (2)

1. Omwille van is ter wille van. Hij was omzeggens (bijna) gestikt. Wat gok je, on of even? Ik geef een voorbeeld van een litotes (understatement): ik ben niet slecht in dictees. Dat is onderhout met veel insecten. De onderonssfeer is de ons-kent-onssfeer. Onderrugpijn is lage rugpijn (VD, GB: lagerugpijn, GB: allebei goed). Dat is de polder die het onderst ligt. Ik ben daar niet onderst(e)boven van. Een ondervloer of slijtlaag is een chape [sjahp]. Hij studeert aquaeologie. De Onderwijsraad doet goed advieswerk. Gebakken scholletjes vindt men in zuurkool met onderzeeërs. Dicht en ondicht is poëzie en proza. Dat on-dit ging rond. Alle inspanningen waren ten ondomme. Ze dansten de one- en twostep.

2. Hij draagt graag onesizekleding. Onergdenkend is argeloos. Oneuzen is valsspelen [GB: vals spelen is niet fout]. Hij is ongelofeloos dom. Hij viel in ongenâ, in ongenade. Een porte-malheur is een onheilsbode (net als een jobsbode). Het project werd on hold gezet. Oniomanie is koopziekte. Zijn winst was niet onmis. Een onnaë vriend is beter dan een naë buur [noaber]. Wat raadt je buurman: paar of onpaar? Drink nog een radlertje. Hij maakte een niet-onrake opmerking. We gaan alleen om met ons en ons gelijken. Die tegenslag komt te onstade. Jullie zijn onte vuilakken, onteriken. De glans is eraf: ze is ontchict [ww. ontchiquen]. Het is goed dat die kwestie onthaagst wordt. Die haantjes-de-voorste zijn nu toch echt wel onthaand. Hij werd ontieg kwaad. Ontkroezen is straighten. Een ontong is een kwatong. Jazeker: ontweid is uitgeweid (en ontweien dus uitweiden; iets met ingewanden). Krijg je onychia en onychitis van onychofagie? Een oo is een onderofficier en O&O is (de bedrijfsafdeling) Onderzoek en Ontwikkeling. Oogsidderen is nystagmus.

3. Van GB mag ‘ooglijk’ ook wel ‘ogelijk’ zijn. Guitje en etuitje, dat is oogrijm. OON is in NL, achter de naam: Officier in de Orde van
O
ranje-Nassau (RON = Ridder). Een oordjesprent kostte toen een oortje. Was hij nou testis auritus of testis oculatus? Volgens VD ben ik een oorlogskind (22 april 1944). Oorsmeer is cerumen en een oorspiegel is een otoscoop (en oorsuizen tinnitus). Oortjespasta is orecchiette. Je moet om de oost varen om in de Oost (Levant) te komen. Zo’n oostenrijker wordt door zijn handelen vanzelf minder rijk. O.t.N. is oost ten noorden. Op hoeveel graden O.L. (oosterlengte) ligt die stad? Het woord ‘noordvaarder’ schrijf je met kleine n. Opart is optical art. Hij stond haar met raad en daad, ope et consilio, terzijde. Ze hielden opendeur in de openlucht. Openaccesspublicatie verwijst naar open access.


4. Openhaardhout is voor de open haard. De stevige poort werd opengelopen. Met een open mind ben je open-minded. Opensourcesoftware komt van een open source. Zij is Open VLD'ster. Een opera buffa (geen opera seria dus) is een opéra bouffe ofwel comique. Een OS is een operating system. Hij blies op de ophicleïde. Wanneer was de Opiumoorlog? Een opisthodomos is de achterhal van een Griekse tempel, een posticum. De terdoodveroordeelde was zielsblij met de opjarenstelling. O.P.N. = ora pro nobis, bid voor ons. Je hebt vaste en vloeibare opodeldoc(h) [zeeppreparaat]. De oliebollen zijn opperdepop. Een opperleenheer is een suzerein. Oppoppen is pop-uppen. Het OPS is het organisch psychosyndroom, de schildersziekte. Er moet een fout in zitten. Hij taste de bakstenen op. De Opta is in NL de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatieautoriteit. HSDD is een hypoactive sexual desire disorder, een opwindingsstoornis. De oraison funèbre (lijkrede) was bemoedigend. Hij had het NR (Nederlands record), ER (Europees record), wr (wereldrecord) en or (olympisch record). Oral history is niet van horen zeggen.

5. De orantenhouding, die ken je toch wel? Een oratio pro domo is prêcher pour sa paroisse. De schimpscheut tijdens WO II luidde: Nieuwe orde, lege borden. Al tijdens WO II werd de ordedienst (OD) opgericht. Ik vind haar een ordi meisje. Hoeveel öre kost dat? Zweedse kroon: SEK, Deense: DKK en Noorse: NOK. In een orebak zaten vroeger oortjes. Orgeade [ohr-zjaa-duh] is een drank: amandelpers. Een orgiasme is een geheime cultushandeling. De Oriënt-Express, dat was nog eens wat anders dan de TEE, de Trans-Europa-expres. Tegen uitdroging bij diarree gebruik je ORS (oral rehydration salts/solution). De orthoëpie leert ‘ortho-ester’ correct uit te spreken.

6. Aan George Orwell (boek: 1984 – Nineteen eighty-four) danken we de orwelliaanse nieuwspraak. Wat kan een mens dom zijn: o sancta simplicitas! Het OSAS is het obstructief slaapapneusyndroom, slaapapneu. Tegen de griep hebben we oseltamivir. Met de osm [ons soort mensen] worden osm'ers bedoeld. Het Oskisch is een uitgestorven Italische taal. Het woord ‘noord’ stamt daaruit. Het OSL is het Oud-strijderslegioen. Ossaarts zijn kwelgeesten. Een oeil-de-boeuf is een ossenoog, een rond venster. Heimwee naar de DDR is ostalgie. Nog niet veel ossi’s hebben te midden van de wessi’s een osso gevonden. Osteoblasten kunnen niet zonder osteoclasten. Bij een ostracisme werd geen ostrakon (mv. ostraka) gebruikt. Morgen zijn otepa en otema zestig jaar getrouwd (diamanten bruiloft). Een otorragie is een oorbloeding. De Otter is een Kleine Waterslang. Ottava bassa is een octaaf lager, ottava rima komt uit de letterkunde. Dit is een voorbeeld van Ottoonse kunst. Een ottomane is een lage sofa zonder leuning. Dat is een ottetto uit het ottocento.

7. Na de eerste paring is een vrouwelijk hert ineens een ouddier. Een student-oudeheer is een o.h. Oude vodden koop je op een oudemarkt. Patricide en matricide zijn beide parricide. Met oudewetters (en ook: oudkomers) worden zekere asielzoekers bedoeld. Een oud wijf wordt ook wel oudewijvenkoek genoemd. Vrouwenpraatjes zijn (des) histoires de femmes. Hij heeft een hoge oudte, ouderdom. Een ouroboros is een staartbijtende slang. Ze zijn er voor de out-of-competitioncontrole. De intro’s en outro's bepalen vaak je beleving. Die zuiger heeft me geoutreerd. Bij ouwejongens is het ouwe-jongens-krentenbrood. Het O.V. is het O.T. Een ovatonde (ovonde) is een ovale rotonde. Geef mij maar ovengebakken aardappelen. Na veel over-en-weergepraat kwam er een compromis tot stand. Ik ben met de overhaal (het veer) gekomen. Die laarzen zijn overknees. Hij is oversekst.

8. Het gebied van Venlo en Roermond heet het Overkwartier. Overnight stond hij daar. Door de overtraining was hij overreached. Ik heb die oversizede kleding op internet overseld. Over the counter = otc. Een over-the-countermedicijn is vrij verkrijgbaar. Een owrukuku is een uil of een lanspuntslang (SR). In de Oxfordbeweging droegen ze vaak oxford. Het paard nam de dubbele oxer moeiteloos. Oxazepam is een kalmeringsmiddel. Een Oxfordiaan of Oxonian is docent of student aan de universiteit van Oxford. Oxim is een middel tegen gifgas. Oxo
[ohk-soo] is boter-kaas-en-eieren. Een voorbeeld van een oxymoron is: de ongekroonde koning. Oxymel is honingazijn. Oxyopie is een zekere oogziekte. Een ozena is een stinkneus. OZO is (WO II) Oranje zal overwinnen en O.Z.O. is oostzuidoost. Een stinkniese is een prostituee. De Waadi is de Wet Allocatie Arbeid door Intermediairs. W.t.Z. is west ten zuiden. COVID-19 heet ook wuhanvirus.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten