zaterdag 16 mei 2020

1880 Dictee zaterdag 16 mei 2020 (1) dictee Oefendictee mei 2020 (3) √

Dictee - dictees [1880]

Oefendictee mei 2020 (3)

1. Dikkendensie is o.a. drukte, ophef, en komt vermoedelijk van decadentie. Allebei goed: peer-to-peernetwerk en peer-to-peer netwerk (ook: p2p netwerk en p2p-netwerk). De SI-eenheid van druk is de pascal (symbool: Pa; 1 pascal is 1 newton – N – per vierkante meter – N/m2). De Pas is in de natuurkunde een pascalseconde (SI-eenheid van dynamische viscositeit). Een poise (P) is trouwens 0,1 pascal x seconde = Pas. Zoek maar op: zij heeft ook geen put van één paal. Een pantje is een paan (lendendoek SR). Ze vroeg er 300 pa'anga voor. Het Grote Paard is Pegasus en het Kleine Paard is Veulen. Doldrum is het paardenbreedtebegrip. Op paaltjesdag moest een soldaat nog 111 (= 3 paaltjes) dagen dienen. Ze droeg een queue de cheval, een paardenstaart. Paardje-hop is paardje( )rijden: op de knie.

2. De computus paschalis is de paas(be)rekening. De paastijd loopt van Palmzondag tot beloken Pasen. De militair zocht zijn patjes. Ze droeg een padded beha (bh, bra, bustehouder, brassière). We eten pad thai [pah-taaj]. De padisjak at padie en schold een Ier uit voor paddy. Een paean is naar Paean genoemd. Hij wilde handen schudden, de minister liep dan ook handen schuddend [van ww. handen schudden, GB wel: bnw. handenschuddend] rond. Zijn collega zag dat hoofdschuddend aan en was dus bezig met hoofdschudden. Een poutrel [poe-trèhl] is in BE een stalen balk. Een dik, zwaar log mens is een paf-, pap- of padzak (maar beslist geen pmd-zak). PAF is platelet activating factor, een bloedplaatjesactiverende factor (een bepaald hormoon). Het woord ‘pagina’ wordt tot p., pag. of pg. afgekort (vero wordt ook wel ‘page’ – NL-uitspraak – voor ‘pagina’ gebruikt). Pagina’s: pp. of pagg. Zij is pages (pagud) van spinnen. Die oproerkraaier is een pain in the ass. Pahoehoe is touwlava en een palulu is een plant uit het geslacht Heliconia.

3. Pahlavi is Pehlevi. Het is pais en vree, maar verder peis. Wat zit er zoal in het pak van Sjaalman? Een pakean is in Indië een kostuum (vgl. mijn pakkie-an = mijn zorg). Een pakkeman is een boeman, maar een pakkenman is een pakkendrager [in pak gekleed – pakkie-deftig zijn]. Het PAL is de Phased Alternating Line (standaard voor het aantal lijnen (nl. 625) waaruit tv-beeld is opgebouwd). Bij pale ale moet ik ook aan IPAIndia pale ale – denken. Een neocon is het tegengestelde van een paleocon: paleoconservatief. De palestrische oefeningen doe je op een palaestra [sportveld]. Palletiseren doe je op pallets, pelletiseren tot pellets. Palmaire fibromatose is de ziekte van Dupuytren (dupuytren). De palm(en)stad is Jericho. Is er nog cruesli en/of muesli? Een gifmengster heet Ali Cyaankali of Ali Chemicali. Een zytholoog is een bierkenner. Deze postzegel is zzz (uiterst zeldzaam).

4. Door de liefdevolle palpatie begon het palpiteren. Zie boven:
PAL-plus is voor breedbeeld-tv. Een pammetje verwijst naar diazepam. Het staat op pampier. Een PAN is een personal area network. Een pandeiro is een Zuid-Amerikaanse tamboerijn. Met Bordeauxse pap wordt bouillie bordelaise bedoeld. Een vaderskindje is een
papa's-kindje. Papalisme en conciliarisme bijten elkaar. Een papaya of papaye is een biezen ligmat (SR). Bij papier-macheeën [ie] kan een papier-maché model leiden tot een papier-maché-eindproduct. De maagden- of meidenprik beschermt tegen het HPV, HP-virus, humaan papillomavirus. Een papilloma of papilloom is medisch een wrat- of bloemkoolachtig gezwel op de huid of het slijmvlies. Denk ook aan anogenitale wratten. Pappeldepap = papperlapap = papperlepap. Een papper is een papliefhebber, een pappert een zuiper. Wat is papyrolien? De paraenese is de opwekking tot deugd. De Parakleet (Trooster) heeft geen versie met kleine p.


5. Snelkookrijst is parboiled rijst. De Parcen zijn de drie schikgodinnen Nona, Decima en Morta (Grieks: Moiren, noords: Nornen). Pareidolie is geen olie, maar een optische illusie. Het woord ‘parentaal’ slaat niet op taal. In 5 (4x + 8) staat 4x + 8 tussen parentheses. Koffie-ijs, is dat ijskoffie, frappuccino? CP, cerebrale parese, is hersenverlamming. De coronacrisis heeft voor een parfum de crise, een crisissfeer gezorgd. Een paria is een dalit of kasteloze. De aandelen werden a pari (tegen pariwaarde) uitgegeven. P+R is park-and-ride. Het blauweschijfgebruik is verplicht. De parketlegger gaat parket leggen. Mooi stotterwoord: parkingingang. De par(o)emiologie is de leer van de spreekwoorden. Paroxetine is seroxat (een antidepressivum). De Perzische Anacreon was Hafis. Is er nog parwa(hout)?

6. De parsen en het parsisme, worden die in het Farsi beschreven? ‘Partant pour la Syrie’ is de eerste regel van een militaire mars. Wat speelde de Parthen in 226 n.C(hr). parten? Hadden ze een Parthisch probleem? Noem eens enkele partie-carréedansen. Een partypooper en -crasher zijn spelbrekers. Het parvovirus leidt tot de vijfde ziekte. Een pasanggrahan was een zeker gebouw in Indië. Op Pascha (Pesach) eet je pascha. De Pasjtoen spreken Pasjtoe of Pathaans. In BE noemen ze een pass [ww. passen, passte, gepasst] ook wel een pas. Raar, maar waar: een passagère [zjèh-ruh] gebeurtenis is passager [zjee]. Een passerelle [geen ‘luh’ uitspreken] is een smalle loopbrug. Verwar een passivist niet met een pacifist. Het pastafari(ani)sme vereert het Vliegend Spaghettimonster. Op de verpakbus van Drostes pastilles zie je het droste-effect. Pastophoria = diaconicum + prothesis. Dat is toch geen combinatie: pâté de foie gras met pâte brisée … Wat voor bedrijf is een patenttrol? Pathergische reacties volgen op pathetiek. Paternoster: Onzevader.

7. Vrouwen zijn geboren om te lijden: pati natae. In een patmos wil je niet verblijven. Die gladjakkers onder de bad- of patjakkers wisten niet eens dat een veldtjakker een kramsvogel is. Zelfs onder de Euro- heb je patjepeeërs. Het Pato is in NL het Postacademisch Technisch Onderwijs (naam van een opleidingsinstituut, anders nl. pato!). Het Patrimonium Petri is het erfgoed van Petrus, d.w.z. van de pausen: het gebied van Vaticaanstad. Hij vertelde het paucis [k] verbis, in weinig woorden. De verwijzing paulijns of paulinisch verwijst naar de apostel Paulus, paulinieus naar de Romeinse jurist Julius Paulus. Een paxzalver is een vredesdemonstrant. Pax vobiscum: vrede zij met u! Pay-tv of pay-per-view is betaaltelevisie. Een PAZA is in BE een postanesthesiezorgafdeling (recovery). Politiek correct = policor = pc.

8. Een PBO is in NL een Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie. PCP is phencyclidine (in het Nederlands geschreven: fencyclidine; narcosemiddel koeien en paarden, ook drug). Volgens internet staat PCP voor 1-(1-phenylcyclohexyl)piperidine. Hij doet zijn werk gratis (pro Deo, P.D.). In BE is een pdg een president-directeur-generaal (zal wel veel verdienen). Het PDS is het prikkelbaredarmsyndroom, het PDV in NL Productschap Diervoeder. Q&A-sessie: questions and answers. De QR-code is de quick response code (blokjescode). Een quango is een quasi-autonomous non-governmental organization
(
niet-ambtelijk adviesorgaan van de overheid). Quarto is ten vierde, kwarto (afko: qto. – lees voor: kwarto) is een boekformaat. Een kwartet zingt, een quartet zit in een natuurkundig spectrum. In BE is een kwartet ook een quatuor. Quel spectacle des dieux: een aanblik, de goden waardig; vergelijk: ein Schauspiel für Götter. Queuevorming [keu] is een kwestie van queueën [kjoe].

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten