maandag 18 mei 2020

1882 Dictee maandag 18 mei 2020 (1) dictee Oefendictee mei 2020 (4) √

Dictee - dictees [1882]

Oefendictee mei 2020 (4)

1. Een peacenik (pacifist) slaat vaak het vredesteken (V-teken). ‘Peau de suède handschoenen en ‘peau-de-suèdehandshoenen’ lijken allebei te kunnen. ‘Pikkedillen’ [mv.] komt van ‘peccadille’ [enk.] [pekelzonde!]. Pecco(thee) is pekoe, vgl. pecannoten en de pekan, de vismarter. Een pechakucha [pèh-tsjaa-koe-tsjaa] bestaat uit 20 dia’s die elk 20 seconden (20 s) getoond worden. Een peda is in BE een tehuis voor meisjesstudenten. (Pecunia) non olet: geld stinkt niet voor een vrek; die doet alles pecuniae causa (om het geld). Hij bespeelt de pedalsteelguitar of -gitaar. Pedofilie lijkt minder ernstig dan pediofilie. Je weet wel: peelen is scrubben. Een pegsonde of -katheter verwijst naar percutane endoscopische gastrotomie (voedsel via buikwand). Pegasessen: gymtoestellen, afgeleid van paard (Pegasus).

2. De pijloze monnik viel in een peilloze diepte. Er zijn goud- en geelpelde kippen. Een pelike is een zekere Oud-Griekse [GB!] vaas. Een pelser is een zeevis of een heipalenuittrekker. Een pelouse is het middenterrein van een wielerbaan. Beschrijf het peltiereffect
[pèhl-tsjee] eens. Met een pelvimeter meet je het pelvis (bekken) en pemba(doti) is pijpaarde (bij wintirituelen). PEMBA: in NL de Wet Premiedifferentiatie en Marktwerking bij Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Met pensees op tafel genoten we van de pencees. Een penjing is een Chinese miniatuurtuin. In dat boek was sprake van een ruime pengö-opbrengst. Een pegboard is nu eenmaal geen pechbord. Daar was Meester Pennewip weer. Boompje groot, mannetje (ook: plantertje) dood. Mijn pensie komt per maand. Een copula is een koppelwerkwoord. Als achter een naam p.eo. staat, betekent dat: professor extraordinarius, buitengewoon hoogleraar. Een qwertzklavier vind je in Duitstalige gebieden.


3. Mind you: quiche is taart en quisse is kip. Een peon is een vaquero, een Mexicaanse cowboy te paard. Door pe(p)perspray van de juten werden ze geveld (beter: gepepperd). De Peperkust ligt in Liberia. Peperoni is peper, pepperoni is salami. Oud-Griekse vrouwen droegen een peplum of peplos. De peper( )vretende toekan (pepervreter) keek omhoog naar de Toekan. In de pépinière (boomkwekerij) lag een pépite (goudklomp) [SR: pipit]. Peprewatra [SR, pie-prie-wah-traa] is dunne pepersoep met vis of vlees. Dat werd vroeger per Van Gend en Loos [correct: &] verstuurd. De afkorting p.a. of p/a staat voor: per adres [ook: c/o, care of]. Pereat (stik) Karel! Perennerende planten zijn overblijvend [= vast]. De perfect storm redde hen. ‘Pericykel’ is een term uit de plantkunde. Abis perkara: zaak afgedaan, basta!

4. Perinde ac si cadaver is kadaverdiscipline vertonend. Een peripteros is de cella van een tempel. Perl is een programmeertaal: Practical Extraction and Report Language. Een permaban voor een sociaal netwerk is permanent. Dat permis [pèhr-mie] (ook: permit – puhr-miht] moet per mese (per maand) verlengd worden. Pernoze mannen (die zijn pernoos) vindt men in de penoze. De pers lag op een van de perzen. Per resto (per saldo) resteerde een diepgevoeld lijden. Is dat boek al ter perse? Ik hoef niet per se zo nodig. Middellangeafstandsraketten zijn pershings. Kun je van persimmon(hout) tuintafels maken? Een beetje bobo heeft een pa, een personal assistant. Pas op voor dicteepersonality's. Zij hebben een persoonsgebonden budget (pgb). Perspex is polymethylmethacrylaat. Dat perssinaasappelperssel is best lekker. Die auto is perte totale en kreeg dus een totallossverklaring. Het perunage van ‘de helft’ is vijftig. Pertussis is kinkhoest. Het ligt daar vol met Perzenpuin. Nieuwe woorden: pesco-pollotariër en pescotariër.

5. Het gemeenste slag vijanden, nl. zij die (u, ons) prijzen is het pessimum inimicorum genus, laudantes. Een petfles is van polyethyleentereftalaat. Met PET wordt positron emission tomography, positronemissietomografie (een scan maken) bedoeld. Petroleum: peterolie, petrolie. Pethidine is meperidine (een pijnstiller). Een petinggi is een dorpshoofd (Indië). Houdt petrarkisme ook het maken van petrarcasonnetten in? Is petkuser haver echt zo bijzonder (bie)? Petroklastiet is een explosieve stof. Wat heeft een petroleuse met de Commune (1871) te maken? Dat is het summum: petro- en narcostaat ineen! Peu à peu werd hij een peu nerveux. Mijn (thera)peut is met vakantie. Pfas zijn poly- en perfluoralkylstoffen. Een PGP-telefoon [pretty good privacy] voorkomt afluisteren. In NL is pgo probleemgestuurd onderwijs. De pad is de pre-implantatie genetische diagnostiek, de pre-implantatiediagnostiek.

6. Doctor in de wijsbegeerte: philosophiae doctor: phil. dr., ph.d. of PhD (achter de naam). Phenibut: angstremmend en kalmerend middel. Een phablet (phone + tablet) is een tabieltje (tablet + mobieltje). Phubben is een persoon negeren door tijdens het gesprek een smartphone te gebruiken. Het piao [pie-jouw] is een Chinees gokspel. We eten tong picasso. Het PICS is het postintensivecaresyndroom (2019). Het lijkt een piece of cake, maar het is het pièce de résistance. Een piel de sapo [pie-jèhl-duh-saa-poo] is een zekere meloen. Mijn piepa is mijn papa. Hij was wel niet piep, maar ook niet stok. Een piemontese [pjee] is een van oorsprong Italiaans vleesrund [Piemonte, nooit ë]. Een spudgun is een pieperschieter. Een mosquito is een piepkastje. Grote of Lange Pier heet in het Fries Grutte Pier. De muzen worden ook Piëriden genoemd. Levert het verkopen van pieska/opees veel op? Pierogi zijn een Pools gerecht van deegballetjes. Piet Krediet woont hier niet, Jan Krediet wel.

7. Hij is naar de piesemopsantee (puis-je m'absenter?). De PIJ is in NL de plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Een pijllamp zit in een auto. Een pijlwagen is niet om te peilen. In BE kunnen ze pik à pik zijn. Met hoeveel l’en (l’s) schrijf je ‘pikkelateur’? Het is piksta(a)nderig weer (broeiend … seksueel opwindend). Hoe kom ik aan een pil van Drion (drionpil)? Pilatesen is de oefenmethode pilates toepassen. Een pilchard [pihl-tsjuhrt] is een zeevis (pelser). De pillamp verlichtte de pillbox. Een pilstrip is geen reisje. Dit is nog maar een pilo(o)tstudie. Pimaricine is natamycine, een schimmeldodend middel, o.a. gebruikt in kaascoatings. Een pimeson is een pion. Pin staat voor persoonlijk identificatienummer. Pinceren doe je pizzicato. Pinbetalen is met de pinpas betalen. In een pindarische ode komen geen pindanoten (!) voor.

8. Met pingpong verdiende hij veel pingping. Hij heeft zijn pinkteen gebroken. Een (a)pinti is een trommel bij wintirituelen. Zijn ze weer aan het pintelieren? Op schilderstukken betekent ‘pinxit’ [afko: pinx.]: (hij, zij) heeft (het) geschilderd. De piñata vind je op een Spaans kinderfeestje. Hij is duidelijk de pip: primus inter pares, eerste onder zijns gelijken. Een pip is ook een persoonlijke internetpagina. Pipe
[pie-puh] is pasta en een pipe [paajp] is een paaltje (het teken |). Hij stond te piqueren met zijn gepikeerde vest. (Pur)schuim is polyurethaanschuim en pir is polyisocyanuraat. Een piren(g) is een soort van piranha. Een pirlamp heeft een ingebouwde passief infrarode sensor. Een pis(se)(bloem) is een paardenbloem. Een pisco sour is een zekere cocktail. Een pishtak is de centrale toegangspoort van een karavanserai e.d. De man was behoorlijk pissed. Hij maakte van de pitbullmuis een bulterriër (vgl. van een mug een olifant). Bij de pit(s)stop keek de pitspoes (gridgirl
) toe. Pitruïtine komt uit de pijnappelklier. De pittura metafisica is niet om aan te zien

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten