vrijdag 15 mei 2020

1879 Dictee vrijdag 15 mei 2020 (2) dictee Eerste Noordelijk Dictee (online) √

Dictee - dictees [1879]

Eerste Noordelijk Dictee (online) 2020

De invulwoorden staan in blogpost [1878]

Coronadictee (auteur: Rob Kerkhoven)

1. Wuhan had de primeur met een spiksplinternieuw coronavirus dat in maart officieel tot wereldwijde pandemie uitgroeide.

2. Het Nederlands werd verblijd met veel nieuwe woorden: van zorgapplaus, anticoronafeest, iPadzuster, quarantainehotel tot anderhalvemetereconomie.

3. Op 9 maart vond onze minister-president vergaande maatregelen nog inopportuun, maar hij deed een dringend appel: handen schudden was taboe. Onmiddellijk daarna schudde hij RIVM-baas Van Dissel quasi-jolig de hand.

4. Op 15 maart werd het menens: cafés, restaurants, sauna’s, sport- en seksclubs, coffeeshops [koffieshops] én scholen gingen dicht. Het ging om een intelligente lockdown.

5. Konden eenaprilgrappen nog wel? Harde coronagerelateerde grappen waren natuurlijk ongepast, maar deze was wel aardig: ‘Geen voetbal, dus praatte een Cambuursupporter maar eens met zijn eega. Blijkt ze ontslagen te zijn bij V&D’.

6. Complottheorieën schoten als paddenstoelen uit de grond. Het virus wordt verspreid door 5G-zendmasten. Er circuleert ook een antisemitische: Israël had een kant-en-klaar vaccin, vervolgens verspreidde Israël het virus en straks wordt het vaccin peperduur verkocht.

7. Krijgen zestigplussers straks huisarrest opdat de economie kan worden gereset door het jonge grut? Eventuele leerachterstanden op de basisschool moeten snel worden ingehaald teneinde achtjarigen als kapper of ober te laten inspringen.

8. De anderhalvemetereconomie vraagt om gewiekste innovaties. Men denke aan urinoirs in nieuwe stijl: ‘hier geen anderhalve meter afstand houden s.v.p.’ Alhoewel, die hint geldt allicht niet voor dertig- à veertigjarigen.

9. Het duurt nog wel even voordat corona in het Bargoens doordringt. We kennen die keiharde ziekteverwensingen wel: ‘krijg de tyfus of de kolere’. ‘Krijg de corona’ zal nog niet een-twee-drie inburgeren.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten