zondag 29 maart 2020

1851 Dictee zondag 29 maart 2020 (2) dictee Oefendictee maart 2020 (5) √

Dictee - dictees [1851]

Oefendictee maart 2020 (5)

1. Op de tournee van het muziekgezelschap werd vaak een tournée générale aangeboden. J.M. staat voor ‘je maintiendrai’, ik zal handhaven (zinspreuk van de Oranje-Nassaus en het Nederlandse wapen). Hij geslaagd? Dat zal Jaapje heten. Die jackass van een Jack Pudding had net een nieuwe jacket(kroon) gekregen, maar was wel zijn jackboots vergeten. Kan jacquardweefsel ook een jaquemart draperen? Uit de jadders komt melk. Vreemd dat je eerst (al) in Jaffa moet liggen om vervolgens naar Jaffa te gaan … Jazeker: jaeger ondergoed is jaegerondergoed. Een hindoetempel betreed je via de jagamohan. Jagen deed je vroeger met pijl-en-boog. De jahannam is de islamitische hel. Jailbreaken doe je met een smartphone of een tablet. Een contradictio in terminis: Jakobsdag is de feestdag van de H. Jacobus?

2. ‘Jakobus’ is trouwens zeldzaam in VD: a) Jak. = de brief van Jakobus (Bijbelboek) – ook: Jb., b) de twee Jakobs = twee van de twaalf apostelen, nl. Jakobus, de zoon van Zebedeus en Jakobus, de zoon van Alfeus, c) de verkorting ‘Koos’: o zo Koos (ik denk er net zo over) en d) sub reservatione Jacobaea: onder het voorbehoud van Jakobus, t.w. van de woorden van Jak. 4:15: ‘si Dominus voluerit’ (als de Heer het wil) en ‘si vixerimus’ (als wij dan leven). Gewinnen is (Bijbels) telen: Abraham gewon Izaäk en Izaäk gewon Jakob, Abraham teelde Izaäk en Izaäk teelde Jakob. Wie zorgdragend is, draagt zorg en moet zorg dragen. De jalap, jalappe of jalappenplant levert een purgeermiddel. Beschrijf het jaliefgevoel eens. Doe mij maar jalapeño (chilipeper, heet). In de dicteewereld vindt men veel jalousie de métier. In BE kennen ze de jamaicacoalitie. In Indonesië kennen ze de rubbertijd (jam karet – uitspraak dj), niet te verwarren met bijvoorbeeld het academisch kwartiertje.

3. Een jammer [uitspraak] is een stoorzender. Het wordt steeds lekkerder: mjam, jammie, mjammie njamnjam! Sint-Jakob valt op 25 juli. Tweemaal heeft VD het sub lemma over St.-Jakob, ook: Sint-Japik en Jakobsdag dus. De kraampjeshouders op het ijs (wat was dat ook alweer?) roepen ‘jan’ en bedoelen ‘jannever’. Johannes de Doper is St.-Jan Baptist en de apostel Johannes is St.-Jan Evangelist. De janjaweed (ook mv. – uitspraak!) vind je in Darfur. Die jan-weetal is net als dat lijsje-weetal een jan-moeial. ‘Uitbraak’ (dat ik uitbraak) is de eerstepersoonsvorm van ‘uitbraken’. Hij is een vlugge japie. Een jap(neus) (klerikaal) komt niet uit Japan. Waarom hoort bij ‘jarretelle’ (+ s) jarretellengordel? Antwoord: ‘jarretel’ is couranter en dat heeft als mv. ‘jarretellen’. ‘Basketten’, ‘stencilen’ en ‘batikken’ zijn werkwoorden. Wanneer vallen ze: verloren maandag, verzworen maandag, koppermaandag, blikkendinsdag, Dolle Dinsdag, de honderdduizend en een blauwe maandag?

4. Het Heilig Officie is de inquisitie, de Congregatie voor de geloofsleer. Zonder jas en nel kom je nergens. Onze buurman is naar kapitein Jas gegaan. Op de Veluwe zijn er heiloze gebieden. Ze gingen een jasje spelen. In Tunesië beleefden ze de Jasmijnrevolutie (2010-2011). Dat duurde even voor de frank viel: jasperen [ee] is het voorkomen van jaspis geven (niet: voorkomen). Een jatagan is een atagang (dolk, zwaard). Bij Frans jassen kletsen ze gewoon door. Jatropha's gebruik je voor biobrandstof (jatrophaolie dus). De Javaprogrammeur rookte java, at een javaantje – zijn vrouw een javanis – en keek naar de
java-aap.
Die jazza is een jazzy jazzcat. De naam ‘jeep’ komt van ‘General Purpose’. Zien jelui die snelle jelle daar als een jekko rennen? Het jejunum is de nuchtere darm. De Jeugdstorm was de jongerenorganisatie van de NSB. Hebben jullie die je-weet-welkater echt gekocht?


5. I.H.S. en J.H.S. schelen ook voluit maar één letter. In het Bargoens is een jid een Jood. Een jegging is een jeanslegging. Het jehoededom, dat zijn de Joden. Het IS-kalifaat is een vorm van jihadistan. JIMtv stond in BE voor Jong, Interactief en Meertelevisie (Jong, Interactief en Meer-televisie). De loya jirga is de landelijke raad van stamhoofden in Afghanistan. John Bull's Mother is de Engelse staatskerk. Een youngadultfilm is voor young adults, jongvolwassenen. Ze praten thuis joods. Een kleine job is een joppie. Ook Tom Dumoulin kan een jour sans (offday) hebben. In een spel kun je een jouw (gemaakt punt) scoren. De IS-strijders zijn sowieso Jovi ipsi iniquus (strijdlustig). Het zijn alleen geen jozefs (kuise mannen). Zullen we ju-ju spelen? Juistem, dat bedoel ik nou. Hij was jupiter van niemandsland (no man's land). Ze heeft gesproken, Vrouwe Justitia. Noem dat maar Kunst met een grote K.

6. Huiliehuilie (© en ®: DIMdictee-ineenflansmethode) Ik ben zielig. Ik heb me in een praatgroepje omringd met zielenpieten en zielenpoten. Sommige daarvan zijn goedgelovige sukkels, maar er zijn ook babbeleguigjesverkopers, die gewend zijn met apenmunt te betalen en doorspekt zijn in het iemand aftroggelen door cancan in de Chinese kerk. Er waren ook lossepraatjesverkopers met nieuws uit de barbierswinkel. En vergeet mijn medepraatjesmakers niet die een vie manquée hebben met hun miskend talent: typisch lijdend aan een violon d'Ingres, maar leidend in onze discussies. Ook zie ik des histoires de femmes regelmatig voorbijkomen. Jenseits von Gut und Böse, daar lijkt het vaak op. Onte praatjes zijn niet welkom in deze groep, blauwe bloempjes wel. Het Frans praten wordt je er afgeleerd. Gossip mag niet, noch haarlemmerdijkjes. Ook hoor je veel
qu'en-dira-t-on, zeg maar: hearsay. Menus propos [uitspraak:
muh-nuu proo-poo
] worden geduld, dat zijn kleine praatjes die rondgaan. Wie veel spatjes heeft, vertelt
(voor de) vaak stadspraatjes. En let op: tori’s in takitaki (Sranan(g), Sranan(g)tongo) mogen beslist ook!


7. Doe die k-klus maar lekker zelf! Is kweesten niet een queeste naar de liefde? Wie restless legs heeft, lijdt aan het rustelozebenensyndroom. Hij zat in medio (in het midden van) de kring. In medias res betekent: midden in de zaak, midden in het betoog, het onderwerp (ook: medias in res). (Van) die kale jonker kun je wél plukken. Met Kaaps goed wordt kaapgoed bedoeld en met Kaapse wijn kaapwijn (uit de provincie West-Kaap – met daarin de Kaapstatters en Kaapstadsen in Kaapstad). Kaapwolken of Kaapse wolken zijn geen wolken. Kaarsjespringen doe je op driekoningenavond. Die jolie-laide was kaarsmooi. Dat is appeltje-eitje en dus kaassie (kaasje) voor hem. Kaat Mossel was een typisch Hollands kaatje.

8. Die herriemakers zijn goed in kabanesen. We gingen met de funiculaire [e niet uitspreken] omhoog. Wat funiculair is, betreft trouwens de funiculus zoals daar is de navel- of zaadstreng. De Engelse regering wordt ook wel aangeduid als het kabinet van
St.-James (
dat soms ook een cabinet d'affaires is). Een kachu is een Antilliaanse koehoorn. Een kafferpiano is een mbira en kafferkoren is sorghum. Kafri's zullen toch ook wel kafirs zijn? Een kajak is voor één persoon, een oemiak voor meer personen. Die oepsvraag kreeg geen weerwoord. De rechtspraak in dat land riekt naar, neigt naar, is behept met een préjugé (vooroordeel). De tv-rechtspraak is in. Entre chien et loup is inter canem et lupum (tussen hond en wolf, in de avondschemering). Verder met *loup*: cantaloupe (kanteloep, kantsloep, Spaans spek) en Guadeloups (gp, GP). Een upr is een ultraperifere regio (zeer afgelegen overzeese regio’s van
EU-landen, bv. Guad
eloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion, Madeira en de Azoren [= upg, gebied]).

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten