zaterdag 7 maart 2020

1839 Dictee zaterdag 07 mrt 2020 (1) dictee Groot Dictee van Rozenburg 2020 √

Dictee - dictees [1839]

Groot Dictee van Rozenburg 2020

NB Waar niets vermeld staat: cijfers!

Collegebezoek (auteur: Rein Leentfaar)

1. Op nieuwjaarsdag 2010 was het zelfstandige Rozenburg qua oppervlak de kleinste gemeente van Nederland. [Letters:] Vier dertiende daarvan was water. 18 maart 2010 was de herindelingsdag van het dorp, omgeven door Europoort(-) en Botlekgebied. Oorspronkelijk deelgemeente, is er nu een gebiedscommissie met adviesfunctie naar gemeenteraad en college van B en W.

2. Rotterdam koestert zijn kleinekernenbeleid. Daarom was het college op vrijdag 24 januari [afkorting:] jl. te gast in Muziektheater De Ontmoeting. Burgervader Ahmed Aboutaleb – in 2018 nog gewaardeerd dicteeauteur alhier – was met [letters:] acht tiende van de wethoudersgroep afgereisd. Het was geen ideeëloze groep van [letters:] honderd die met hen geanimeerd de gedachtewisseling aanging.

3. Gespreksitems te over: walstroom vanuit natuurgebied “De Landtong”, een zaal die nog geen eetzaal is, de “Dorpstuin”, verkeersveiligheid (oversteekplaatsen, ov, schoolbus, driesprong), minder trucks door het dorp, een uitgebreidere heilige hermandad is niet haalbaar (bij Rotterdam dat al [letters:] vijfhonderd agenten tekortkomt), de woningbouw en modelvliegclub E.M.C.R. [eigennaam, ook EMCR goed gerekend], nu [met nadruk:] wél met elektriciteit!

4. Na afloop vertrok het gezelschap, met reversspeldje, welgemoed richting “Coolsingel” [metonymisch voor gemeentebestuur Rotterdam]. De nodige afspraken worden verder uitgewerkt en binnenkort – al enkele dagen na deze spellingproef – zal een deel van het gezelschap weer aanschuiven om te herdenken dat de integratie van het dorp bij de grote stad een decennium oud is.

 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten