zaterdag 21 maart 2020

1847 Dictee zaterdag 21 maart 2020 (1) dictee Oefendictee maart 2020 (4) √

Dictee - dictees [1847]

Oefendictee maart 2020 (4)

1. Dat ‘ie’ een vormvariant is van ‘hij’ alla, maar ‘i’ (VD)? Raar! Waar wonen respectievelijk Venusianen [denkbeeldig, van artikel in Trouw], grachtengordelianen en Pompejanen (Pompeiaan elders in VD – bij lemma -iaan – is beslist fout). Ik ben verzot op, verslingerd aan, epris van bommeliana. Het gebruik van ‘D(d)isease’ in VD is erg willekeurig. Het Iberisch Schiereiland omvat Spanje en Portugal. De Ibex-35 is de Iberian Exchange-35 (beursindex van Madrid). De IB-groep was de Informatie Beheer Groep (verzelfstandigd onderdeel van het ministerie van OCW, o.m. belast met de toekenning van studiebeurzen, in 2010 opgegaan in de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)). Een
NL-burgemeester kan tekenen voor een
ibs, de inbewaringstelling van iemand (het in bewaring stellen dus).


2. Een ic is een intensivecareafdeling. Een hob is een halfopen bebouwing. Volgens mij is die dan ook halfgesloten. Ich war einmal ein Bressiaander. De BCG is de bacillus Calmette-Guérin (van runderen afkomstige bacil, gebruikt voor de productie van een tbc-vaccin). De IE is de infantiele encefalopathie (vanaf de geboorte). Een IED is een improvised explosive device = bermbom. VD kent nu ook het
Ied-al-Adha, het Offerfeest. Een ier is een Iers paard of een Ierse setter.
In der ijl is in allerijl, in aller haast. Een ijlbot is eigenlijk een heilbot. Een ijlharing is een ijle haring (zonder hom of kuit). Ze liepen ijlsarms, ongearmd. De Noordelijke en Zuidelijke IJszee zijn ijszeeën. We gaan nu alle ijzer-II- en -III-verbindingen behandelen. Voorbeelden zijn ijzer-II-chloride (FeCl2) en ijzer-III-oxide (Fe2O3). IJzer-II-oxide is trouwens FeO. Als ik jou was, in jouw plaats dus, zou ik het doen. Ik gebruik vaak instant messaging, I.M. Wat is een imbroccata bij het schermen? IJzerkies is pyriet.


3. Bij het raadplegen van je e-mails op een internetserver wordt IMAP (Internet Message Access Protocol) geraadpleegd. De slaafse kudde na-apers, imitatorum servum pecus, nam het klakkeloos over. Met het stalen pact wordt de as Rome-Berlijn (1936-1945) bedoeld. De coronacrisis impactte (impacteerde) het gewone leven uitzonderlijk. Het SIPS is het side impact protection system: beschermingssysteem tegen aanrijdingen van opzij. Dat was een impasseuze maatregel. Dit bedrijf heeft im- en expats. Ook bij een (corona)crisis kan de imperatoria brevitas (korte stijl van de heerser) zijn nut hebben. Implicite is impliciet (uitspraak!). Bedoel je in dit geval met impotentie de impotentia coeundi of de impotentia generandi? Die practicus is imprakticabel. Een IMSI-catcher is een international mobile subscriber identity, een apparaat voor het lokaliseren en afluisteren van mobiele telefoons. Hij is wereldvreemd, doet aan in aere aedificare.

4. Hij heeft een in-appaankoop gedaan. De prietprater produceerde een inanis verborum torrens, een stroom nietszeggende woorden. Historisch was in BE de Inbel (Institut Belge d'Information et de Documentation) in NL de RVD (1952, Rijksvoorlichtingsdienst). Een incel is een involuntary celibate [onvrijwillige vrijgezel – what's in a name ...]. Het incipit is de beginregel van een handschrift. Die patiënt is inco. Incroyabel, die kleding van de incroyables. Waren alle kerkelijke independenten ook staatkundige Independenten? Je kunt in de mood zijn of in de (the) winningmood. De beide indianen spraken onderling Indiaans en keken omhoog naar de Indiaan. Die aanpak kun je echt wel Indiaas noemen. Die gebeurtenis leverde een indice, indicie, indicium, grond van vermoeden op. Ook Indiërs gaan wel naar de indiër. Hij studeert indo-iranistiek. De end-to-endencryptie lijkt vrij veilig.

5. Die toespraak was indrukmakend, indrukwekkend. In een (a) nutshell is kort samengevat. Leuk, dat tanagrabeeldje! Zulks was ineffabel: hij zweeg dan ook. Het INF-verdrag gaat over
i
ntermediate-range nuclear forces (ballistische raketten en kruisraketten voor de middellange afstand). Het was allemaal in favorem (van) Guus. Het infimum van alle getallen (ongelijk 0) die met ‘nul komma’ beginnen is 0 en het supremum daarvan is 1. Dat mag je in in foro conscientiae, voor de rechtbank van het geweten, uitmaken. Via ingestie kun je het coronavirus oplopen. In globo waren het er zo’n [letters:] drieëndertigduizend. Een inhaler is een inhalator [uitspraak!]. Hij zal wel de p (pee) én de duivel inhebben. I.N.I. is in nomine Iesu, in de naam van Jezus. Is er hedendaags nog iemand die alles wat te weten is, ook echt weet: een allesweter, in omni scibili, in scibilibus? Waar vind je zo’n inselberg nog?


6. In sexualibus kan hij nog wel wat inside-information gebruiken. Letterlijk hout naar het bos dragen is in silvam ligna ferre: water (door Rein) naar de zee (de Rijn) dragen. I.N.S.T. is in nomine Sanctae Trinitatis, in naam der Heilige Drie-eenheid. Een rooms-katholiek geestelijke is gespecialiseerd in spiritualibus, geestelijke zaken. Een instellingspredikant is een predikant-geestelijk verzorger. Je zou daar instinctmatig instinken. De Instituten zijn een deel van het Corpus Juris Civilis. In het zweet uws aanschijns, in sudore vultus tui (Gen. 3:19), zult gij uw brood verdienen. Let op: in suc(c)um [allebei goed] et sanguinem = tot een deel van iemand geworden, gemaakt (in sap en bloed (overgegaan)). Het insz is in BE het identificatienummer sociale zekerheid. Welke vrouw heeft geen MeToo-ervaring? Het me-too-effect speelt daarbij geen rol. De afko's ki [en dan niet die AI!], k.i.d. en kie zijn niet te volgen. Wat is de intangible van merknaam Droste? De F1’s reden op intermediates.

7. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig: intellegenti pauca. Het interimkantoor heeft een interim-advies uitgebracht. Het IoT is het internet of things, het internet der dingen. Een isp is een (internetservice)provider. Die internationale recherchedienst heet officieel ICPO-Interpol. In BE is de IPZ de interpolitiezone. Dat was op de nipper: inter pontem et fontem (tussen brug en stroom). In BE is een ipa een interprofessioneel akkoord. Interrogatoria captiosa (strikvragen) moet je niet stellen op een examen. Ik heb daar wel voorbeelden in terrorem (afschrikwekkend) van. Hij is helemaal into de Jehova’s getuigen. Intussusceptie is wederzijdse doordringing. Hij was intus et in cute (door en door) verliefd. Je bent een inutile pondus, een nietsnut! De ivm is de in-vitromaturatie. Waartoe dient intrathecale medicatie? Daar past wel een invraagstelling (BE) bij. Inwijdingsfeest: Chanoeka.

8. Die regels inzake het milieu zijn hier niet ter zake. Laten we eens op het derde punt inzoomen [oe]. Met iobk worden in het onderwijs in NL in hun ontwikkeling bedreigde kleuters aangeduid. Met ionium wordt (vero) de radioactieve isotoop thorium 230 aangeduid. We nemen er nog een op: een IPA, een India pale ale. Het IPCC is het Intergovernmental Panel on Climate Change. Met i.p(l).v. wordt in plaats van bedoeld. Meneer Dinges, I presume? De iPodduim mag van GB ook wel een ipodduim zijn. Een ir-lamp werkt met infrarood. Hij gaat binnenkort sterven: ire ad plures (naar de meerderheid gaan). Irisine is een exquisiete soort van poudre de riz (poudre d'iris). Hij is Iro (naar: Irus) pauperior, zo arm als de mieren. Italia irredenta! Dat joch is behoorlijk irri met zijn irritabiliteit. Het isotype-idee wordt gebruikt voor non-verbale communicatie (met pictogrammen). Een it-girl heeft ‘het’. It takes two to tango. In BE is het IWT historisch het Instituut voor Wegtransport.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten