donderdag 12 maart 2020

1844 Dictee donderdag 12 maart 2020 (1) dictee Groot Dictee Heiloo 2020 √

Dictee - dictees [1844]

Groot Dictee Heiloo 2020  

Dwarsliggers (auteur: Joop Tulp) 

1. Dwarsliggers zijn voor treinen essentieel. Dat geldt vaak ook voor notoire dwarsliggers uit ons dorp. 

2. Onze verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog rebelleerden tegen de bezetter. Twee dorpsgenoten zijn in een septembernacht thuis in Heiloo doodgeschoten. Een derde werd vlak voor de capitulatie als repercussie gefusilleerd. Naar deze mannen zijn uit respect straten vernoemd. 

3. Willem Gomes (13 juni 1936 – 12 september 2018) was een eigengereide, onorthodoxe rebel in onze gemeenteraad en (was) wars van het establishment. In Heiloo was deze communist bij velen populair. Hij zorgde voor het behoud van ons raadhuis in art-decostijl en doneerde een defibrillator aan Het Vennewater (o.a. naam van een sportcentrum). 

4. Ingezondenstukkenschrijvers ageren in het Heilooër sufferdje [= plaatselijke krant, (de) Uitkijkpost] tegen het laagvliegende vliegverkeer dat ons dorp al decennialang zou teisteren (teistert). Enkelen van hen noemen daarbij ook de bedreiging van de luchtvaart voor het milieu door stikstofdioxideconcentraties, CO2-emissie en ultrafijnstof [VD]. 

5. De Stichting Heilloze Weg [plaatselijk – ook ‘stichting’ mogelijk, hoort niet bij eigennaam – zie internet] is faliekant tegen de geplande 
A9-afslag. De haars inziens [h.i.] negatieve consequenties ondersteunt ze [‘stichting’ is vrouwelijk] onder meer met de volgende argumenten. De afslag bedreigt het Heilooër Die [een veenriviertje] en het Oer-IJ [een grillige vertakking van de Rijn in beide gevallen lijkt ‘Het’ minder juist], een magnifiek natuurgebied ten zuidoosten van ons dorp. Het plan biedt geen logistieke remedie en genereert meer verkeer. Een secure prognose van de woningbehoefte maakt de afslag overbodig. De gemeente overschrijdt met deze miljoenenoperatie steeds meer het budget. Burgemeester en wethouders (*) achten de afslag desalniettemin noodzakelijk en financieel haalbaar. De natuur zal worden gecompenseerd. De Heilooër dwarsliggers zullen de ins en outs ongetwijfeld met argusogen (blijven) volgen.
* Heiloo is (2020) nog een zelfstandige gemeente met pakweg 23.500 inwoners.
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten