maandag 2 maart 2020

1837 Dictee maandag 02 maart 2020 (1) dictee Oefendictee febr 2020 (5) √

Dictee - dictees [1837]

Oefendictee febr 2020 (5)

1. De holstein-friesians zijn zekere runderen in de VS. Doet die Vlaming nu een hokt- of een holtopleiding? De Homeriden van Chius werden later rapsoden. Toen hij het gelag niet kon betalen volgde een homerisch gelach. Een hommer is geen kuiter. Een homo multarum litterarum moet wel een hel(l)uo librorum zijn (maar geen homo unius libri, mv.: homines unius libri). De Honderd Dagen omvatten de tweede regering van Napoleon, 20 maart-28 juni 1815. Elfhonderdduizend is één miljoen plus duizend. Een mocarabe is (in de islamitische bouwkunst) een honingraatmotief. Hon(n)i soit qui mal y pense: schande over hem die er kwaad van denkt. We kennen de eerste-, tweede- en derdehonkman. De auto deed honk-toet. Deze filmer maakt regelmatig een hoodvlog. De hoofddader werd gepakt op de hoofdader van Rotterdam (de Coolsingel). Hij is zowel hoofd- als handenmens.

2. Met de nieuwe verhaaltrant is een trend ingezet. Het woord ‘hoogedel’ slaat niet op een del. Het was als uit het Hooglied, niet uit Jeremia. De titel van Prins Carnaval in Maastricht is Zijne Hooglustigheid. De Hoogmogende Heren of Hunne Hoogmogenden, dat waren de Staten. Als je ‘hoogzit’ voor ‘kansel’ gebruikt, is dat niet in de kerk, maar in de boom … Een hookah is een waterpijp. De repliek op “Hoor ‘ns” kan zijn “Ik heb geen hoorns.” VD heeft naast ‘hoorndol’ niet ‘horendol’, het heeft immers naast (de) ‘hoorn’ ook niet ‘de horen’, zoals GB. Verwar de langoest (hoornkreeft) niet met de langoustine (zeekreeft, Noorse kreeft). De hoquetus [kwee] is een 13e-eeuwse compositietechniek. Ook een hoppespruit kun je als groente eten. Bij dat kinderspel wordt een snorrebot gebruikt. Als je die baan goed vervult, houd je veel horae subsicivae (snipperuren) over. Djenghis Khan liet het rijk van de Gouden Horde achter. Bokkegeil is horny of zaadvragend. Hort, hortsik! Blijf nog een hortje!

3. In de wielersport is hors catégorie in de buitencategorie. De horror vacui, daar moet een kunstenaar iets mee doen (opvullen). Zonder horzelfunctie ie het business as usual. Na hospitatie (afko: hospi, hospiteren) kun je wellicht medekamerbewoner worden. De duivel is de hostis generis humani (hostis humani generis). Hotelier of hôtelier. Ze draagt een hottentottenschort. Hij is van houtem (ook: Houthem). Hovaart is hovaardij. De NSB’ers begroetten elkaar met ‘houzee’. Hoverboarden doe je met een oxboard en een hovercraft is een luchtkussenvaartuig. De HUB is de Hogeschool-Universiteit Brussel. Hybris mag je nu ook hubris noemen. Hubby komt van husband. Een wetsuit zit huidstrak. De huismeid griezelde van die huismijt. Zij bezit de Huisorde van Oranje. Nieuwste update oVD: 388.109 lemma’s (voorlaatste: 388.049). Huivering is ijzing (niet: icing!) en huiveringwekkend is ijselijk.

4. Tot voor kort baatten zij Huize Avondrood uit. Ze heeft mij gehuisd en gehoofd. De jubelstemming was skyhigh. De hukou [oe] is onder Mao Zedong ingevoerd. Voor de aide de cuisine lag er een
aide-mémoire gereed. De hulp-Pool moest de hulppool repareren. Een maîtresse is een hulpverloofde. Human beatboxes doen aan human beatboxen. Die Van der Hummus ging er met huppel(d)epup, dinges en hutsefluts vandoor. In de chemie is humuleen α-karyofylleen. De humvee is een multifunctioneel legervoertuig van een bepaald type (merknaam op basis van de afkorting HMMV - dat niet in VD, van       high-mobility multi-purpose vehicle). Een hunebed is een reuzenbed. De hunnen komen uit Duitsland, de Hunnen uit Mongolië. Die huntington is een soort van chorea. Na die sloot huppelwater had hij geen opkontje meer nodig voor zijn actie. Hij was in een hurry, want hij moest hurry-up iets doen. De huwelijksduivel, dat is Asmodee. De huwelijksgod, dat is Hymen. NB Een MPV is een multi-purpose [in VD zonder streepje!] vehicle.


5. Een huwelijksmakelaar is een sjadchen. Een huzarenboon is blauw. Een hybride dier is een kruising van verschillende diersoorten, zoals de lijger, de teeuw en de zezel. De hydroformylering is de oxoreactie. Een hydrolyzer werkt met hydrolyse. Wat is de formule van hydroxyazijnzuur? Jazeker: Hyl is 5-hydroxylysine (en Hyp 4-hydroxyproline). Hij was gestrest en energievol: hyper of hieperdepieper. 3,14 spreek je echt niet uit als drie veertien honderdste (dat is 3 14/100), maar als drie komma veertien – net als nul komma nul – en dus is de uitspraak van 1,7 ook een (één) komma zeven en niet 1 7/10 (dat is een (één) zeven tiende). Het mv. van truc is trucs of truken (zoals in trukendoos), het verkleinwoord (diminutief) alleen trucje en niet truukje! Een drone is een vliegend object, maar ook een mannetjesbij, een dar (niet als maar wel sub lemma in VD). Ik haal mijn trucjesdoos, mijn trukendoos.

6. Hij is trouwens een getruukte (niet: getructe!) en dus tricky voetballer. Met *ight*: all right (prima, in orde, OK, oké), almighty dollar, het alt-right of alt-rechts (znw.,ook bnw.) slaat op groepen met extreemrechtse opvattingen (oorspronkelijk in de VS), de bright side of life, candlelightgedicht, crimefighter, deadweight (draagvermogen), fightingspirit, flight (staartstuk van een dart), flightcase (versterkte koffer), floodlight (spotlicht), (een) Florence Nightingale, frightnight (angstig, met zombies, killerclowns en andere horrorfiguren), high tea, hightech (znw., bnw.), een ladies’ night (in goed Nederlands: een lady's-avond), cola light (ook: lightcola) en light kaas (ook: light kaas), light verse, onenightstand (verhouding of persoon), overnight (zomaar ineens), nightcap (slaapmutsje), ultralight,

paradise-by-the-dashboardlight, saturday night fever, ships that pass in the night, sightseeën en sightseeing, straight (rechtdoorzee), in straight sets en straight edge (principiële levenshouding). Het Tamazight is een taal, Berbers: het symbolenschrift waarin dat wordt weergegeven is Tifinagh.

7. En ook: the light that failed, the morning after the night before, the right man in the right place, twilightzone, ultimate fight (mixed martial arts, MMA), ultralightvliegtuig (ulv), weightwatcher en white knight (witte ridder, bevriende ondernemer die te hulp schiet). Ken je die
alt-right website?
Een sdr is een special drawing right. Een QL-lamp is een quartz-lightlamp, een kwartslamp. Is dat echt publicdomainsoftware? Hij nam een overnacht(s)e beslissing. Een oled is een organic light emitting diode. Een MLA is een micro light airplane, een zeer klein en licht luchtvaartuig. Die fissa is lit: dat feestje is gaaf, cool, vet. Een KG is Knight of the Garter, Ridder (in de Orde) van de Kousenband. De patroon(heilige) daarvan is Sint-George.


 8. De gebiedende wijs enkelvoud én meervoud is hetzelfde: tegen één, maar ook tegen meerdere personen zeg je: “Loop naar de pomp.” (en niet: loopt). Zo ook: wees niet bevreesd. Kom hier. Ga weg. Wees niet bang. Word niet boos. Had dan gezwegen. Wend u tot de conciërge (maar: wendt u zich tot de conciërge – gewone zin). Vroeger was dat anders. Daarom komt er in enkele archaïsche, verouderde of formele uitdrukkingen wel een extra t. Neemt en eet, dit is Mijn Lichaam (formule bij het protestantse Heilig Avondmaal). Proletariërs aller landen, verenigt u (adagium van Karl Marx). Ook in enkele vaste verbindingen zoalsBezint eer gij begint” en “Komt allen tezamen” (kerstlied). Je schrijft: cesium 133 , koolstof 14 en strontium 90. In samenstellingen: koolstof 14-datering, afkortingen: C14 en
C14-datering.
Bij isotopen wordt (VD) ook wel gebruikt 14C, en bijv. 2H = D (deuterium).

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten