vrijdag 18 oktober 2019

1746 Dictee donderdag 18 oktober 2019 (1) dictee Oefendictee oktober 2019 (1) √

Dictee - dictees [1746]

Oefendictee okt 2019 (1)

1. Oefendictee 570-4, bijgewerkt! [In deze alinea wordt steeds 'één' gelezen, we schrijven dat als 'een'.] Het zijn grote dingen: een grande passion, VD: twee grande(s) passions, een grand foulard (kleed over bank of stoel), VD: twee grand(s) foulards, een grand cru (kwaliteit van wijnen), twee grand cru's (ook: grands crus), een grande dame, twee grande(s) dames, een grand hôtel, twee grand(s) hôtels, een grand café, twee grand(s) cafés, een grand design (visionair plan, Engels!), twee grand designs, een grand prix, twee grand prixs (ook: grands prix), grand-prixwedstrijden, een grandslamtoernooi, een grande finale, twee grande(s) finales, een grand dessert, twee grand(s) desserts, een grand battement [ah, uh, ahn] (basisbeweging bij ballet), twee grand(s) battements, een grande amoureuse, twee grande(s) amoureuses – VD, een grand écart (spagaat), twee grand(s) écarts (spagaat), een grande bouffe (schranspartij), twee grande(s) bouffes, een grand seigneur, twee grand(s) seigneurs. Ze hebben al vaker faux pas [misstap, mv., zelfde enk.!] gemaakt.

2. Het plan werd in den brede, in de breedte, gesteund. Een prefabwoning: dat kun je op z'n Nederlands en op z'n Engels uitspreken! Met *eeen (een selectie): (VD) cetaceeën (walvisachtige dieren), Chaldeeën (Aramese stam, zuiden Babylonië), colchicaceeën (tijloosachtige planten), crustaceeën (schaaldieren), cucurbitaceeën (komkommerfamilie), diatomeeën (kiezelwieren), drie-een (drie-enig), ericaceeën (heidefamilie), getweeën, gleeën (ww., gleeën krijgen), gramineeën (gramineae, graanachtige platen), Hebreeën, hoezeeën, hymeneeën (bruiloftszangen), irideeën (irisachtigen), macrameeën (en papier-macheeën), pandanaceeën (schroefbomen), peeën (ww., plagen), polemoniaceeën (vlambloemfamilie), polygalaceeën (vleugeltjesbloemfamilie), propyleeën (= propyleum, voorportaal Griekse tempel), rosaceeën (rozenfamilie), uitgegleeën (doorgezakt, te veel drank) en sadduceeën.

3. Verder: urticaceeën (brandnetelfamilie), yahtzeeën, binnen-, buiten- en terugsleeën, bobsleeën, corveeën, daldeeën, domineeën (domino spelen), farizeeën, frisbeeën, sightseeën, sleeën (ook: sleden!) en theeën. In GB nog: Makkabeeën, coryfeeën, arrensleeën, barensweeën, ideeën, zeeën, orchideeën, cameeën, chausseeën (straatweg), dagfeeën, epopeeën, dubbeltweeën, moskeeën, kadeeën (groot in z'n soort, puik, goed), cadeau-ideeën, ginsengthee, cannabisthee, daimethee, ayahuascathee en campagne-idee. Hij heeft de zeven zeeën bevaren. Hij zou een cent in tweeën bijten. Het is één van twee (ook: van tweeën één). Hij had nog honderd-en-een ideeën. De Pyreneeën scheiden Frankrijk en Spanje. Je kent de Noordelijke en Zuidelijke IJszee(ën)? LK is de Sri Lankaanse ISO-landcode.

4. Bijvoorbeeld: exempli causa (e.c.), exempli gratia (e.g.), p.ex. (ook: p.e.), verbi causa (v.c.), verbi gratia, v.g., v.gr. en ook bijv. en bv. Bruto kun je afkorten met b., bto., bt., brt. of br. Een seut (BE) is (informeel) een vrouw die alles goedvindt, die alles verdraagt. Er kan een 600C -grens zijn (samenstelling), maar (VD, lemma 'verhogen') 39 0C schrijf je los; in lemma 'koken' staat 100 0C, in lemma 'maximaal' 3000 0C en in lemma 'zink' 150 0C *. Het blijft lastig: 0 energie (kennelijk spatiewoord als '4 havo') en dus 0 energiewoning (nulenergiewoning), maar 0-meting (nulmeting, vgl. bv. nulzesnummer). Akoestiek (geluidsleer) is gewoon acustica. Sommige mensen lijden aan hyperacusis (verhoogde gehoorscherpte). Een ziljoen is een fictief, onbekend, heel groot getal. De bête bèta werd uitgemaakt voor imbeciele kaugek, als was hij een vogel. Confiscabel is verbeurdverklaarbaar. * Volgens Taaladvies zijn is 390C aaneen niet fout, alleen in samenstellingen wel verplicht aaneen!

5. Een wei(d)man is een jager. Bloody mary, daiquiri en gin-fizz zijn cocktails. Met *zoekend: baat-, centrum-, middelpunt- en gewinzoekend (VD). GB nog: zoekend, hulpzoekend, werkzoekend, asielzoekend, hittezoekend, onderzoekend, rechtzoekend, ruziezoekend, warmtezoekend, woningzoekend en discobezoekend. Thans begrijp ik het: bij althans en nochtans moet je niet aan 'ho' of 'haha' denken, maar simpel aan (1) 'ha' (h). Het va-et-vient is het
heen-en-weergeloop. Ken je trouwens die hasjscenehashtag? Een hibakusha is een overlevende van het bombardement van Hiroshima of Nagasaki, die aan de straling gezondheidsproblemen heeft overgehouden. Een baard- is een satansaki.


6. Wien Neerlands bloed door de aâren stroomt, kan soms zijn aam niet inhouden. Je kunt ook iemand een aar laten. A die zijn ze adie voor adieu gaan zeggen. Hoeveel aiossen hebben jullie hier in opleiding? In de muziek is all'unisono op dezelfde toon. Het woord 'antiloop' heeft geen meervoud. Anonymi zijn in een atrandomonderzoek geanonimiseerd [vgl. athomegevoel]. Toen de aap uit de mouw paraisseerde, werd ze helemaal geapaiseerd. Vandaag behandelen we de Griekse archipel en het Apennijns Schiereiland. Au pis-aller: ainsi soit-il! Zo vader, zo zoon: hij is au vif zijn vader. Bij azijnmaken (dat doet een azijnmaker) moet ik aan Italum acetum [Italische azijn, betreft de Italiërs van vóór de Romeinen] denken, dat wordt door Horatius tegenover het sal atticum, het Attische zout (de verfijnde geestigheid), gezet. Er heerste daar een babelse spraakverwarring. Had je 'hasjiesj' goed geschreven?

7. Op de beeldenaar stond zijn beeltenis. Alle lof en dank zij Allah: alhamdullilah! Ayó, doeidoei! Een urias- of bellerophonsbrief stort de ontvanger in het ongeluk. Dat is een mooie bangkiraituintafel! De boze boozedrinker kreeg geen buní als voorgerecht, entree, voorafje. De celeste [s] celesta [tsj] klonk voortreffelijk. Tijdens de caccia [jachtscène] zaten ze cacciucco [vissoep] te eten en dronken ze cachaça [Braziliaanse sterke( )drank]. Heet die handtrommel nu cajon of bodhrán? Een belfort of belfoort is een hallentoren. Hij wist donders goed dat hij deze beregrote berenklauw niet mocht plukken. En de BN'er, hij zeilde voort, in zijn BM'etje. Zonde om die blimbing alleen maar als blingbling te gebruiken! Hij gebruikte zijn blocnoteje als scoreblocje en noteerde alle uitslagen en bloc. Een bo-gesprek is een collect call. De caddies en de bogeys horen bij golf, de caddy's en de bogies niet. De apk mag je ook p.a.k. noemen. Ik zag chanel-, heidi-, tiroler- en norfolkpakjes. GB zag zelfs nog een Armanipak [dubieus]. Zelf droeg ik een toetoeppak, maar beslist geen slobpakje.

8. Die chiquige chiqueling probeerde een Chiromeisje te versieren. De confuse congaspeler kreeg staandevoets zijn congé. Bespreek de 3, 4 en 5-steek en de vijfsteek. Zijn geheel bezwete bovenlichaam glom. Catachretisch (met tegenstrijdige beeldspraak – luidruchtige tranen) is natuurlijk niet catechetisch (het godsdienstonderwijs betreffende). Die bekende kunstenaar verdient een catalogue raisonné. Een fâcheux troisième is een derde aanwezige die de intimiteit van twee anderen stoort. Met fachingerwater wordt natronhoudend bronwater aangeduid. Met *thm*: anarithmon gelasma = de eindeloze deining van de golven der zee, bathmetaal = een bijna witte legering, critical path method = CPM, uitvoering project met netwerkanalyse, in 1957 ontwikkeld bij chemiebedrijf DuPont, deathmetal = ruige rockmuziek met als thema de dood, de Isthmische Spelen en rhythm-and-blues = Amerikaanse vorm van jazzmuziek die een sterk beatritme met de blues verbindt.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten