maandag 14 oktober 2019

1740 Dictee maandag 14 oktober 2019 (1) dictee Groot Krimpens Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1740]

1740 Dictee maandag 14 oktober 2019 (1) dictee Groot Krimpens Dictee 2019

Groot Krimpens Dictee 2019 [Krimpen aan den IJssel]

Week van de Veiligheid (auteur: Huib Neven)

1. Het is de Week van de Veiligheid en je mag het als een prerogatief [voorrecht] beschouwen dat je je linguïstische [taalkundig] capaciteiten op dit hot item mag botvieren. In de donkere dagen die ons ook vorig jaar al wachtten, wordt de inbrekersscene [uitspraak: sien] weer actief.

2. Gelukkig is daar de heilige hermandad [politie] die waakt over je bijouterieën, je antiquarische spinnewiel, je Mondriaan en je verzamelde souvenirtjes. Het politieapparaat voert een heuse guerrillaoorlog tegen het geteisem en raadt je het volgende aan: koop authentiek hang-en-sluitwerk bij de doe-het-zelfzaak. Zet om de tuin – en dus ook om de barbecue – een stevige palissade [paalheining]. Bevestig daarbovenop lichtgewicht latwerkjes die afbreken als de pikkedief eroverheen klimt. Het brekende hout luidt zijn komst lawaaiig in, waarna je hem met de nodige egards of zo nodig met een cappuccino en een saucijzenbroodje kunt onthalen. Natuurlijk kun je schrikdraad met een excessief hoog voltage door het latwerk vlechten, maar het is inbrekersvriendelijker om er prikkelplantensoorten in te laten groeien.

3. Een gesofisticeerd [geavanceerd] alarmsysteem is aanbevelenswaardig. Snel geïnstalleerd, wireless [draadloos], hufterproof [vandalismebestendig] en efficiënt. In geval van alarm word je onmiddellijk ge-sms't.

4. Wanneer ten gevolge van lacuneuze [gebrekkig] veiligheidsmaatregelen de ladelichters [oplichter] toch met je eigendommen eclipseren [verdwijnen], is het van belang dat de gestolen waar geregistreerd staat, compleet met back-ups en geüpdatete foto's.

5. Als je ten slotte in de carrousel van het leven op het gebied van veiligheid alles onder controle hebt, kun je je met een geruste consciëntie [geweten] neervlijen en mijmeren over een perfecte wereld zonder criminaliteit en over een dictee dat niet te veel aberraties [afwijking] bevat.

 

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten