maandag 14 oktober 2019

1741 Dictee maandag 14 oktober 2019 (2) dictee Open Ichthus Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1741] 
 
Open Ichthus Dictee 2019 [Zoetermeer]  
 
Inleiding (dit werd alleen voorgelezen, was geen onderdeel van het dictee)  
 
Het is fascinerend om te zien hoe velen in de Ichthuskerk zich voortdurend pro Deo inzetten met hun kracht, talenten en inventiviteit. Taken en taakjes worden met een warm hart en tomeloze inzet verricht om de continuïteit van het kerkenwerk te realiseren: theologisch, praktisch, organisatorisch en financieel-administratief. Het is voor mij een peulenschil om naar hartenlust een bijkans ongelimiteerd aantal saillante dictees te bedenken over geïnspireerde taak- en klusgroepen, clean teams [schoonmaken vervuilde huizen], Chagallvieringen [met focus op een bepaald schilderij van Chagall], catechesegroepen, de highteamiddagen, het kerkkamperen en hoe Focus [organiseert toneelvoorstellingen 10-18 jaar] theater maakt met jongeren, maar ik beperk me nu tot één specifieke Open Ichthus activiteit, namelijk die van april jl.: de musical.  
 
Het dictee (auteur: Peter Balk)  
 
1. Hebt u 'm gezien? Hopelijk wel! Het interieur van onze a priori toch al multifunctionele kerkzaal was vakkundig getransformeerd tot een feeëriek verlichte en uitstekend geoutilleerde theaterzaal.  
 
2. De enigszins primitief ogende maar uiterst ingenieus aangebrachte verduisteringselementen bleken bijzonder effectief en completeerden de aangename ambiance.  
 
3. Deze musical was er een van de buitencategorie. Een eclatant succes, dat groot enthousiasme opriep, verrassend veel energie losmaakte en voor sterke onderlinge verbinding zorgde. De regisseurs en het productieteam hadden alles minutieus voorbereid, voorwaar geen sinecure. De scènes waren tot hun essentie teruggebracht en regen zich in een uptempo cadans aaneen tot een vloeiend geheel.  
 
4. Naar menselijke maatstaven zong het koor op goddelijke wijze de mateloos gecompliceerde harmonieën. In de busscène werd de choreografie tot in detail zo geperfectioneerd dat de bewegingen exact synchroon liepen zonder één enkele faux pas. Het in een oogwenk geïnstalleerde decorattribuut creëerde à la minute een uitgelaten schoolreisjessfeer.  
 
5. Voor het orkest waren diverse excellente musici geëngageerd. De speciaal gecomponeerde partituren bevatten diverse arrangementen met verrassend wonderschone passages. De ad hoc ingevlogen bassist voegde zich moeiteloos en met souplesse in het orkest. Virtuoos dartelende melodieën in de fluitpartij werden op miraculeuze wijze feilloos en gracieus uitgevoerd. De subtiele nuances van de podiumverlichting completeerden het imponerende toneelspel.  
 
6. Wat denkt u: is het reëel om te verwachten dat we zo'n magnifiek en fenomenaal spektakel ooit kunnen evenaren?
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten