zondag 27 oktober 2019

1752 Dictee zondag 27 oktober 2019 (4) dictee Tweede Goirles Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1752]

Tweede Goirles Dictee 2019

Te hei en te gras (auteur: Jeroen van Heemskerck Düker)

1. Het edele voetbalspel stond dit jaar volop in de schijnwerpers. In Riel applaudisseerden voetbalaficionado's voor Oranjespeelster Jackie Groenen. De oehs en ahs waren niet van de lucht toen zij de halvefinalepartij tegen Zweden besliste. 'O, wat een souplesse!' verzuchtte eenieder. Jammer genoeg kon de ex-judoka, die onlangs de waza-ari's verruilde voor hattricks, in de finale niet het verschil maken.

2. Terzelfder tijd vierde tweedeklasser VOAB [Van Onderaf Begonnen] in Goirle het negentigjarig bestaan. De quasiprofessionele interland tegen de Salomonseilanden ging ondanks briljante een-tweetjes en hilarische schwalbes verloren, maar nadat iedereen gedoucht had, werd er vrolijk geswingd op rock-'n-rollmuziek.

3. Ook de gemeente vierde het feestje naar hartenlust mee. De nieuwe kliko's kregen een kek blauw-oranje verfje. Nochtans vroegen velen zich af of die raadsleden van lotje getikt waren. Naar verluidt hebben diehard-GSBW'ers [Goirlese Sportvereniging Blauw Wit] inmiddels zelf de deksels overgeverfd.

4. De burgemeester en zijn proactieve wethouders hebben wel andere sores. Zij komen twee en een half miljoen euro tekort. Het debat daarover werd een welles-nietesspelletje; zij gingen van de hei in de fij [van het ene uiterste tot het andere]. De een wilde het basis- of muziekonderwijs korten, de ander de ozb, oftewel de onroerendezaakbelasting, verhogen et cetera. Zelfs de nieuwbouw van het Mill Hill College [middelbare school Goirle, plaats dictee], waar u nu in hanenpoten dan wel gekalligrafeerd schrift uw dictee neerpent, kwam in de gevarenzone.

5. Misschien zouden de bestuurders zich bij tijd en wijle moeten terugtrekken op onze Regte Heide, om te midden van de heggenmussen, grauwgorzen en frankolijnen tot een salomonsoordeel te komen. Pas daarna mogen zij zich ontspannen met een relaxed partijtje tikitakavoetbal.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten