dinsdag 29 oktober 2019

1755 Dictee dinsdag 29 oktober 2019 (1) dictee Oefendictee oktober 2019 (2) √

Dictee - dictees [1755]

Oefendictee okt 2019 (2)

1. Het costumenrecht van Brabant mag je ook costumier recht noemen. Het kwam voor in een cosplay (costume play), waar veel spelers een net kostuum, gemaakt door een costumier of costumière, droegen. Een kravat, kan dat ook een cravate blanche of een cravate noire zijn? Had ze al cvs, [GB, VD: CVS] kreeg ze er ook nog een CVA (beroerte) bij. Bij de débarcadère debarkeerde hij. Wordt er bij delayeren délai verleend? Nee [ontlagen]. Een droschke is een vigilante, een open rijtuig. Een goed beklante zaak is een welbeklante zaak. EPR is elektroparamagnetische resonantie en ESR is elektronenspinresonantie. Een fade [feet] zit tussen twee filmbeelden en een fade [fa-duh] gerecht is flauw, slap, zouteloos. De Italiaanse donna en de Spaanse doña zeiden in koor tegen de coño (schoft): "Heb eens wat meer respect voor je doño (baas)!" Dukkah [doe-kaa] is in de Noord-Afrikaanse keuken een mengsel van gehakte noten, zaden en kruiden, o.a. gebruikt om brood in te dippen.

2. Het was een ecloge (herdersdicht), maar noem het gerust een éloge (loflied). Wat, speel jij egraz [strijkinstrument SR]? De fandango van Boccherini ken je toch wel? Cryptogamen zijn bedektbloeiend, fanerogamen brengen zaad voort. Weleens farao gespeeld? Nee, wel faro. Maar dat is hetzelfde, joh (lijkt op baccarat)! Hij hield een filippica over de Filipijnen. In NL kun je een kort geding over fijnstof houden, in BE een kortgeding over fijn stof, snapt u het nog? Die foto is flou (pred.!). In BE is flou artistique vaagheid, bijv. in de politiek. Ik vroeg een fourreetje, maar kreeg vier fourrés. Tegen d(r)ie francs-maçons kon ik niet op. Leg eens uit, wat de gibbsenergie inhoudt. Glühwein is gloeiwijn. Het journey's end is het einde van de reis.

3. Eet smakelijk: giouvetsi (Griekse gegratineerde ovenschotel), gnocchi (tussengerecht bestaande uit gepocheerde en vervolgens gegratineerde balletjes van een mengsel van aardappelen, bloem of soezendeeg), golauyoek (oe – Chinees gerecht – gefrituurde beignets) en gulab jamun (deegballen). Hé, hòmber (kerel), zullen we gaan høken en hakkûh? Hij was eerst himmelhoch jauchzend, maar later zum Tode betrübt. In de Bijbel waren Adam en Eva isj en isja. Zij baden zeker niet de isha, het nachtgebed van de vijf gebeden van de salat. Op de jacquard(machine) [weefgetouw] werd een klok met jaquemart (figuurtje dat uren slaat) geproduceerd. Over smaak valt niet te twisten: de gustibus non est disputandum. In de zoo zagen we een kangoeroe. De koebba is de koepel van een moskee en een kodkod is een nachtkat. Hij is arm en aan de kreteksigaretten, ook wel: krossoksigaretten. Leuk woord: dictaattor, naast dicteetor. De ofidiofobie is de ziekelijke vrees voor slangen.

4. Kwam/was dat nu à propos (te pas) of mal-à-propos (te onpas)? In de mallenfabriek hoorde je veel mallepraat. Zielenknijper, wat is uw oordeel: mente captus of non mente captus? De metteurs en scène waren verantwoordelijk voor meerdere mise-en-scènes (ook:
mises-en-scène
). Een dorpshoofd op Java noemen ze loerah. Geef hen heden hun dagelijkse lavash. Die Maleier lijdt aan latah, een dissociatieve stoornis. En een lanyard is een keycord. Het avondgebed van de vijf salatgebeden is de maghrib. De Matthäuspassion is gebaseerd op het Mattheusevangelie. En twee milliljard is tweeduizend milliljoen. Voor wat het waard is: in merengue en meringue hebben de betekenissen (dans, gebak) dezelfde alfabetische volgorde als de letters die verschillend zijn! Een mutahhuwelijk is islamitisch en kortstondig, voor de seks. Hoe klonken die oboe's d'amore?


5. Een oed is een fretloze, elfsnarige Arabische luit. In SR zingen ze poku's, poku'tjes. liedjes. Begrijp je dat: een post-coitumdepressie is een postcoïtumdepressie? Kom meiske(n), we gaan even bah doen op het pootje. Hij deed het pour les beaux yeux de buuf Elsje, en ook haar man, dus zeg maar: pour leurs beaux yeux. Die princess charmings bleken princesses lointaines te zijn. De reparatie van die propeller was geen lor opgeschoten. Een quisseje [kwies] is een kip, een quicheje [kies] een taart. Radicaalfeministisch en ook nog radicaal-links? Dubbelstrengig DNA is cDNA; nieuwe loten aan de stam: mRNA, messenger-RNA of boodschapper-RNA en mtDNA, mitochondriaal DNA. Het symbool chi-rho, het Christusmonogram ziet er als volgt uit: [zeg: chi-rho] ... [P door de X heen]. VD weet niet meer dat de RAF, de Rote-Armee-Fraktion, ook wel Baader-Meinhofgroep genoemd wordt ... ADHD (GB ook wel: adhd) is attention deficit hyperactivity disorder (schertsend ook wel: alle dagen heel druk). Fyofyo's zijn tropische bedwantsen.

6. Is er verband tussen schizothymie en dysthymie? Hij is zijn tapu'tje [amulet] kwijt. In het Maleis zeggen ze: soedah, laat maar. De ptca is de percutane transluminale coronaire angioplastiek (dotteren). Het lukte maar net om zijn quant-à-soi te bewaren. Hier heb je twee boules de Berlin (ook: boule de Berlins – berlinerbol). Dat is een schanddaad van de eerste orde. In een spartakist kun je niks opbergen (misschien voedsel ...). Trouwens: de Spartakusbeweging is naar Spartacus genoemd. Een styp is en drukplaat voor de stereotypie. Het was een stille zaterdag in het winkelcentrum. Ik zeg het nu voor de tigste keer: in dit geval bleek tig duizend drieduizend te zijn. Roken deed-ie als een Turk, zo zwart zien als een turk ook. Een tokeh is een pegapega [g van goal]. Ib betaal ik graag: hoe meer, hoe liever

7. Een yuzu is een Japanse citrusvrucht. Kende de Watersnoodramp een teveel aan water, een waternoodramp kent juist een tekort aan water. De Wrr is in NL de Wet Raadgevend Referendum. Een Talmoedhogeschool heet jeshiva, ook wel: jesjieve. Nieuwe stand Van Dale, medio oktober: 387.152 lemma's (was: 386.228). Een paraleipsis mag je ook paralipsis, praeteritio of pretermissie noemen. Het is vandaag 6 juno en over een maand 6 julij. Ik zou 'Engels drop' schrijven, maar GB en VD 'Engelse drop' [drop: GB de, VD de/het]. Een grampie is een growing retired active monied people in excellent state (welgestelde, gezonde oudere). Afgeleid van een Dordtse patriot is 'kees' een scheldnaam. Kinds worden is een vorm van 'verukking'. Een goudingot [ə] (!) is een baar (goud). Jan is een olijke klaas en Klaas is een jan van een bram. Een pignon is een conisch tandwiel. Een morph is een digitaal gemanipuleerde foto. Het knuffelhormoon is oxytocine. Is zij haar maagdom kwijt?

8. Een reishi is een paddenstoel in de oosterse geneeskunst. Het amoed [lessenaar voorganger – mv. amoedim] staat voor in de synagoge. Overigens: het kan zijn dat een chirurg ontmaagt. Spellingtechnisch wel leuk: crohn is een chronische darmziekte. Mooie betekenis van Pluto: Pipelines under the Ocean (naam van het olieleidingenstelsel waardoor tijdens WO II de geallieerde troepen in Frankrijk vanuit Engeland bevoorraad werden). Zij is een
qu'en-dira-t-onverkoopster, een praatjesmaakster. Een qui nil molitur inepte (die niets ondoordachts op touw zet) zul je bij de vrijbuiters niet vinden. Gooi die bayem [spinazie] maar in de majem [water]. Een ascot = een (zijden) sjaaltje in de open boord van een overhemd. De big five (grote vijf) zijn in Afrika leeuwen, olifan­ten, luipaarden, buffels en neushoorns. De Big Five (Grote Vijf) zijn de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, t.w. de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland (Sovjet-Unie), China en Frankrijk.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten