dinsdag 15 oktober 2019

1743 Dictee dinsdag 15 oktober 2019 (1) dictee Oegstgeester Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1743]

Oegstgeester Dictee 2019

De 97 onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

Oegsthol, de Klaagbaan (auteur: Ko Colijn)

1. Deze keer geen exercitie in lastige neologismen, anglicismen of andersoortige    geïmporteerde instinkers, maar gewoon een
rechttoe-rechtaanverhaal zonder przewalskipaarden of dromedarissen over fenomenen die van dichterbij te aanschouwen zijn.


2. Niet dat de eerste soort uitgeput is: zelfs in Oegstgeester contreien zal de consciëntieuze waarnemer nog weleens een blauwvleugelsprinkhaan  of het dwergviltkruid spotten, desnoods met een standalonecamera, maar qua biodiversiteit zal de gemeente het toch niet van de exotische grondflora en -fauna moeten hebben. We kiezen dit jaar voor de aerodynamica, een luchtiger categorie.

3. Wie op een zonnige zondag bij noordoostenwind even in de tuin de wekelijkse hectiek ontvlucht met een boek, koffie en een butterscotch, zal aldra merken dat de luchthaven Schiphol die dag voor de Kaagbaan als aanvliegroute van een eindeloos aantal arriverende carriers heeft geopteerd. Het kabinet bereidt zelfs, naar verluidt, dit najaar een besluit over een parallelle     dito baan voor. Zo kan zich een haat-liefdeverhouding met de nationale luchthaven ontwikkelen, niet gespeend van geestelijke littekens.

4. Wie doordeweeks niet aan het fileleed kan ontsnappen, en verlangt  's zondags     compensatoire rust te vinden in eigen have, zou chagrijnig of zelfs geërgerd kunnen raken over de frequentie waarmee vluchten, boordevol toeristen uit uiteenlopende resorts als Antalya of Zakynthos, hun tocht in de corridor boven onze omgeving laten eindigen. Werkelijk tenhemelschreiend, al dat luchtverkeer, bijna letterlijk!

5. Het gaat me nog niet eens om de ecologische     footprint of de
kooldioxide-uitstoot die deze hoge vorm van vrijetijdsbesteding veroorzaakt. Cruiseschepen en fourwheeldrives kunnen er op NAP (Normaal Amsterdams Peil) trouwens ook wat van, maar als decibellengeneratoren zijn deze luchtmonsters een hinderlijke
sta-in-de-weg voor het geëigende     privégenot op particulier territoir.


6. De  Schipholklachtenlijn biedt weliswaar voor de keurige burger al een escaperoute voor het ongenoegen, maar echt zoden aan de dijk zet het reclameren niet: de vliegbusiness is een goedgeorganiseerde sector met een vriendelijk, doch over het algemeen afwijzend of ontwijkend klaagsysteem dat al begint met een geacheveerd 'sorry voor het wachten' en deze legt de prioriteit bij de continuïteit van de eigen bedrijfskolom.

7. Geen wonder dat zelfs in het beschaafde Oegstgeest en het aanpalende Raadslieden- en Houtkwartier te Leiden een
erop-of-erondermentaliteit is gegroeid bij burgers die het vliegverkeer beteugeld willen zien en hopen dat het gros van de vluchten naar Lelystad Airport wordt gedirigeerd of, sterker nog, wordt omgezet in reizen per hogesnelheidslijn als alternatief voor bestemmingen in dichtbijgelegen buurlanden. Anderen zien wel brood in een competitieve kerosine- of tickettaks om het Schipholverkeer te ontmoedigen.


8. Nu kunt u misschien bezwaar maken tegen de actievoerderij, en tegenwerpen dat het nogal elitair is om het luidruchtige vliegverkeer middels een not-in-my-backyardmanoeuvre te relokeren, en dat dit geageer zelfs banen in de regio bedreigt. Echter, sprekend over een gemeenschap die verder zoveel rust en groen te bieden heeft en bij lange na niet geplaagd wordt door het moordende rolkoffertoerisme dat zich op de Amsterdamse en zelfs Leidse Airbnb-verblijven stort, mag nochtans de mythe van het Groene Hart ook hier best weleens ter discussie gesteld worden.

9. U kunt ervan uitgaan dat heel wat dorpsgenoten eronderdoor gaan en ertussenuit knijpen op die zogenaamd stille zondagen, nog ervan afgezien dat ook uit orthodox-christelijke kring of de pinksterbeweging bezwaren tegen al die drukte zouden kunnen rijzen tegen het reizen op Stille Zaterdag. Helaas moeten we vaststellen dat voor- en tegenstanders van weekendvluchten langs elkaar heen praten: men kan ervan op aan dat het voor beide groepen dus voorlopig niet in een win-winsituatie zal resulteren.

10. Het was, ten slotte, zeker niet de bedoeling u hier op malicieuze wijze te indoctrineren en unverfroren     anti-Schiphol te maken. Aan meningsvorming op basis van fakenieuwsberichtgeving hebben we natuurlijk ook een broertje dood. Maar het zou illusoir zijn om een groei tot pakweg vijftig vluchten per uur boven ons dorp als incontournabel [onvermijdelijk] te beschouwen. Een ingebrekestelling van de overheid is te allen tijde een democratische optie, dat zult u wel beamen!

 
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten