donderdag 17 oktober 2019

1745 Dictee donderdag 17 oktober 2019 (1) dictee Groot Nissewaards Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1745]

Groot Nissewaards Dictee 2019

Rembrandt (auteur: Lotte van Holt)

1. Het is een mythe dat Rembrandt Harmenszoon van Rijn [dat niet als zodanig in wdb.], kunstschilder, etser en tekenaar, in zijn eigen tijd werd miskend.

2. Toentertijd [sinds kort, GB, VD ook: toendertijd, beide uitgesproken met d, en niet met t] genoot hij al bekendheid in zowel binnen- als buitenland.

3. Ook vandaag de dag blijven zijn vernieuwende, provocerende werken en epische levensverhaal de wereld inspireren en emotioneren.

4. Ter gelegenheid van zijn [cijfers:] 350ste [ook: 350e] sterfjaar is [cijfers:] 2019 benoemd tot Rembrandtjaar en wordt zijn interessante leven en nalatenschap gevierd met exposities rondom de Hollandse meester en de Gouden Eeuw [in het algemeen kleine letters, de Hollandse in de zeventiende eeuw: hoofdletters].

5. Rembrandts oeuvre bestaat uit meer dan [letters:] tweeduizend stukken, waarvan de meeste exemplaren tekeningen zijn.

6. Zijn werk behoort tot de barok en is zichtbaar beïnvloed door het caravaggisme [licht-donker], alhoewel hij nooit in Italië is geweest.

7. Hij gebruikte de techniek clair-obscur: de voor- en achtergrond zijn respectievelijk extreem licht en donker waardoor een dramatisch effect gecreëerd wordt.

8. Een voorbeeld hiervan is zijn bekendste schilderij de Nachtwacht [volgens VD hoort 'de' niet bij de eigennaam, buiten de wdb. is het gebruikelijk om 'De Nachtwacht' te schrijven, maar die zijn geen dicteebron]. Echter, dit meesterwerk heet eigenlijk niet zo. De originele naam is De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren [staat bij lemma Nachtwacht zelfs in VD!].

9. Pas aan het einde van de [letters:] negentiende eeuw kreeg het zijn enigszins misleidende bijnaam, omdat de donkere achtergrond ten onrechte de indruk wekte dat het ging om een nachtelijk tafereel.

10. Rembrandt zou zelfs acte de présence geven op de achtergrond. Een figuur in deze scène lijkt op de man in zijn vele zelfportretten.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten