maandag 31 december 2018

1469 Dictee maandag 31 december 2018 (1): dictee Oefendictee 691 (oud) √

Dictee - dictees [1469]

T.z.t. alle (oude) Oefendictees 000-856 in één bestand beschikbaar. Nu als ankeiler vast 691.

Dictee 691 (DCXCI) Dictee Specialisten (26-11-2013)

1. Ik ben flabbergasted [èh ih], verbijsterd. Een flambard is een slappe vilten hoed met brede rand. Zij hebben een flag-of-conveniencerederij [goedkope vlag]. Het interesseert je kennelijk geen flap [niets]. Wie zei er steeds 'sapperdeflap' [Pipo de Clown]? Heeft zij meer dan een flatcoated retriever [gladde, veelal zwarte vacht]? Kom, we kopen een flatscreen-tv (wordt 'teevee' echt soms nog zo geschreven - flatscreenteevee)? Flausch is duffelse wollen stof. Flauwsies (Flauwsjes) zijn flousjes [smoesjes]. Flavine is een co-enzym. Trek je die fleece jas (fleecejas) aan? Flegmasie [pijnlijke zwelling van het onderhuids celweefsel van de benen = kraambeen] treedt bij kraamvrouwen op. Eerst de kleren neerflenzen, en dan flensen [het doen] maar. Zijn er nog weckflessen? Let op de volgende flessen: Leidse fles [soort van condensator], fles van Woulfe (woulfefles, Woulfe's bottle – twee of meer halzen), Florentijnse fles [distilleren etherische oliën] en magnetische fles [plasma (vast)houden]. Voedsel langdurig kauwen is fletcheren. Een fleur de lis is een heraldische lelie, met name die in het Franse koningswapen.

2. Met veel flair [gemak] gooide hij de flare [èh] [fakkel: hittezoekende raket misleiden] uit het vliegtuig. Flusjes (zo-even) zat hij daar nog. Tot flus, fleus, flusjes [straks]! Bij flecteren [taal: verbuigen] treedt flexie op. Onze regering streeft naar flexicurity [flexibele arbeidsmarkt en toch sociale zekerheid]. Een flibustier was een boekanier [zeeschuimer – filibusteren is urenlange redevoeringen houden ...]. Een fliffis [trampolinespringen] is een tweevoudige salto met schroef. Een flikflak [gymnastiek] is een achterwaartse handstand-overslag. Flippes [Bargoens] is geld. Functioneel leeftijdsontslag wordt afgekort tot flo. Een flog is een fotolog. Op tennisbanen tref je floid [kunststof, lijkt op gravel] aan. In het rijk van Flora vindt men Flora's kinderen [de bloemen]. Floorball is unihockey. Bij het hoogspringen kennen we de fosburyflop. Gerrit Komrij was de Florence Nightingale van de letteren. Florentijnse zijde wordt florentine genoemd. De Arubagulden wordt ook florin [oo ih] genoemd. Floroglucinol is benzeen-1,3,5-triol. Flossen doe je in de regel met floss, tandzijde.

3. Die foto is flou, onscherp. Een flox is een herfstsering of vlambloem. Een fluctus in simpulo is een storm in een glas water. Het fluitenkruid is een schermbloemige plant. Bij wandelen in het donker heb ik een fluobandje [fluorescerend] om. Hij is professor in de flutkunde [pseudowetenschap, weet-nietskunde] . De fluweelmaluw is een soort van malve [plant, kaasjeskruid]. De fluxie [wiskunde] is een differentiaalquotiënt. De Fluxus was een kunststroming in de jaren 60 van die eeuw. De journaliste bleek goedgeïnformeerd [GB] te zijn. Dat dochterbedrijf zal zelfstandig verdergaan. Cava is Spaanse, volgens de méthode champenoise gemaakte, mousserende wijn [de kav/wa is de peperstruik of een bedwelmende drank daaruit]. Daar heb je die klotenbibber weer. In de Amsterdam ArenA speelde Ajax tegen Club Brugge, of was het Cercle Brugge? Ik zal je diffameren [belasteren], tenware [ware het niet, tenzij] je excuses aanbiedt. Hij hield een bijzonder langwijlig [wijdlopig, langdradig] verhaal. Languissant [smachtend, kwijnend] greep ze ernaast.

4. Ook focolarini [leden van 'Werk van Maria'] eten focaccia [platte Italiaanse broodsoort van deeg waarin olijfolie verwerkt is]. Als je FO ziet staan, staat dat voor het Frysk Orkest of voor de Faeröer [internet: fo]. Je zult maar lijden aan fobofobie [angst voor fobieën]. De Chinese naam voor de Boeddha is Fohi of Fo. Hij toonde een fokse [foks, foksen] spie [gouden tientje]. De foi du charbonnier is het kolenbrandersgeloof. Wie wil er nog fokkie (koffie, BE, niet meer in VD]? Probeer dat nou niet te fokseren [forceren]. De voorzijde van blad 11 heet kortweg folio 11 [afko] ro [recto]. Zoals je weet, is de afkorting van folio recto: foro [èhf-oo èhr-oo]. Foliumzuur is
N-pteroyl-L-glutaminezuur. De Folketing is het Deense parlement. De folle du logis is de benaming van de verbeelding. Graafse follikels zijn follikels van De Graaf [aan de eierstok]. Die nagebouwde Griekse tempel is een folly (folie – namaakruïne, ornament – versiering). Een fondue bourguignonne is met vlees. Fonduen doe je in een fonduepan. Daar heb ik een fokking [fucking, verdomde] hekel aan. De lambiekbrouwers [Belgisch bier] doen bier in een foeder [groot (eiken)houten vat].


5. Een fondue savoyarde is een kaasfondue. Onder mijn duiven zitten fondvliegers [langeafstandsvluchten]. De quadrafonie (GB, VD ook: quadrofonie) gebruikt vier kanalen [deel frequentieband]. Hij zoekt zijn fons et origo, bron en oorsprong. Kanonnenvlees is food for powder [op te offeren soldaten]. Found footage is historisch beeldmateriaal. Volgens sommige bronnen werden Liederik, Ingelram en Audacer de drie forestiers [voorgangers van de eerste graaf van Vlaande­ren] genoemd. Om 's hemels wil, om Gods wil, for God's sake, for heaven's sake: doe dat niet! De for intérieur is het oordeel van het geweten. God is de Formeerder [Schepper]. Bij een helicopterview [helikoptervisie, helikopterblik] is formosa superne (alleen vanboven schoon) voldoende. Ik doe het for old times' sake, ter wille van vroeger. Hij is een man van veel forsie [kracht, geweld]. Ik geloof daar geen forts [zier] van. Forumen [deelnemen aan een of meer forums] doe je op internet.

6. Een Fortunae filius is een zondagskind, een gelukskind. De fortuynisten [Pim Fortuyn] hebben het niet zo op immigratie. Een gelukkige grijsaard spreek je aan met 'fortunate senex'. Het Forum Romanum was het centrale plein van het oude Rome. Forza [kreet ter aanmoediging] Feyenoord! Hij drinkt fosco [zekere koude drank]. Het ATP (adenosinetrifosfaat) wordt als fosforylerend [een alcohol veresteren met fosforzuur] agens gebruikt. Kansarme kinderen in ontwikkelingslanden kun je fosteren [ondersteunen – Foster Parents Plan]. Een zonnecel is een fotovoltaïsche cel. Waarvoor wordt de foucaultslinger [slinger van Foucault] gebruikt [draaiing aarde aantonen]? Een fouetté is een verlengde pirouette. Een four in hands [rijtuig met vier paarden] rij je van de bok. Deze aandelen zijn volgefourneerd (volgestort). Je zult maar bij een begrafenis in een fourire [lachstuip, slappe lach] schieten … Fourrés [koekje met een middenlaagje van crème] kun je snoepen. De fourthestatevertegenwoordigers [pers, media] waren in ruime mate aanwezig. Is dat leuk, een foursome [twee teams van twee, om beurten de eigen bal] bij golf? Een fouta [oe] is een hamamdoek [in oosters badhuis; ook: pestemal]. Hij foxtrotte met een foxy [aantrekkelijk] deerne [jong meisje].

7. Fra's zijn broeders. Fracking [èh] is hydraulisch kraken [olie]. Fraîcheur is friste. Een hemangioom of frambozengezwel [goedaardig bloedvatgezwel in huid] verdwijnt vanzelf weer. Een Francofascist is een falangist [ook: Libanon] of caudillist [caudillo = leider]. Daar hoor je veel Franglais [Frans, doorspekt met Engels]. Een matamata is een franjeschildpad. Een frankenstein creëert gedrochten. Het franquisme [Franco] was een fascistische, extreemrechtse (extreem rechtse) politieke beweging in Spanje. Een vrolijke frans heeft een leven als vrolijke Frans. Als je een fluwelen frederik [goed, zachtaardig] in de luren legt, kun je zeggen: zo fopt men Frederik [een goedgelovige]. Wat houdt freeganisme [antikapitalistisch: leven van de welvaartsresten van anderen] in? Is er hier een freinetschool [kinderen leren van ervaringen]? Bespreek de French Connection [smokkelorganisatie VS – Marseille, film!] en de French letter [condoom]. Een meervoud van fresco is freschi (ook: fresco's, vergelijk: fresquist). Mijn vrouw loopt bij een freud [psychiater]. Hongerklop [wielrenners] wordt ook fringale [zwakte; gebrek aan voedsel] genoemd. Een frittata is een omelet. Het Friulisch is een tak van het Reto-Romaans.

8. Een balsturige oppositiepartij is een fronde. Fronde super viridi: op het frisse groen. Wat weet je van 'de' Frontbeweging (vergelijk ook: Frontpartij – 1919-1932: Vlaams-nationalistisch)? Zijn er nog froufrous [twee wafeltjes met crème au beurre ertussen]? Wil je nog een froufroutje? Een frownie is een emoticon met frons. De een was nog frugaler [sober] dan de ander. Nietsnutten zijn het: fruges consumere nati. Laat dat die frulleman [knoeier] toch niet doen! Tevergeefs tegen Hercules, het is vechten tegen de bierkaai: frustra Herculi. Een Frygische muts is een jakobijnenmuts. Wat is FSC-hout [Forest Stewardship Council = Raad voor Goed Bosbeheer]? De tekenencefalitis FSME [Frühsommer-Meningoenzephalitis – vergelijk: encefalitis] komt vooral voor in Midden- en Noord-Europa. Favente summo numine (f.s.n.): onder bescherming van het Opperwezen. De personeelssterkte geef je aan in fte's (fulltime-equivalents). Je kunt de ftisis [tering] krijgen. Zij draagt een fuchsiaroze truitje. Fuck off [iemand wegsturen], door jou ben ik geen fuck [helemaal niets] opgeschoten.

9. Bij zwerfdrang spreek je van een fugue. Ze gingen fukkiefukkie [het] doen. Een fuguette is een kleine fuga. Zij heeft een fulpen [met vleiende, flemende taal] tong. Het was een full swing [met volledige inzet] alle-hens-aan-dektoestand. Dat was een fulldress [ook aaneen, bnw. + znw.] buitengebeuren. Hij is functus officio: niet meer in dienst. Dat dal is een fundgrube voor de archeologie. Dat was duidelijk een fundamentalischterroristische aanslag. Een fuselier is een soldaat van het garderegiment Fuseliers 'Prinses Irene'. Trouwens, Jan Fuselier is de doorsnee gewone soldaat. Met fusilli wordt spiraalvormige pasta aangeduid. Het fustein heet ook wel bombazijn. Wat fustig smaakt, is vaats [naar het vat smakend]. Het runenalfabet wordt ook wel futhark [naar de eerste zes letters: f, u, þ, a (of o), r, c] genoemd. Mijn future [aanstaande vrouw] brengt heel wat futures [termijncontracten] mee. De kleine fuut is een dodaars. Een e-mailuitdrukking is fyi: four your information. Een fyle [stam mensen] wordt meestal verdeeld in fratrieën.

10. Fylliet is versteend plantenblad. Zwakziekte in aardappelloof heet fytoftora. Een stukadoor is meestal geen goede stukjesschrijver (goede schrijver, ook: goedestukjesschrijver, andere betekenis: goede stukjes). Een fylum is een stam in het dierenrijk. Als bladvulling gezocht op '*weil*': de ziekte van Weil, weil dus [infectieziekte], een weilam [niet in de, maar gevoed met wei], rottweiler [(politie)hond], nadweilen en dweilstok [op zee; stok van de zwabber]. Ook nog: dweilband en dweilorkest. Na een dweilfeest (zatlapperij) moet er echt gedweild worden. En op '*wijl*': bij tijd en wijle, zonder verwijl, onverwijld, swijlen(s) – intussen, onderwijl, overdikwijls (weinig gebruikt =  overmatig vaak), middelerwijl (inmiddels), langwijlig [langdradig], kwijlslab en -lap, kwijlebal [die kwijlt], kortswijl [grap] en kortswijlen [schertsen], kassiewijle [asjeweine, etc.: dood], dewijl (omdat), bijwijlen [soms. van tijd tot tijd] en allewijl (gewestelijk: tegenwoordig). Terwijl u dit leest, beleef ik mijn [VD] 15 minutes of fame.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten