maandag 24 december 2018

1464 Dictee maandag 24 december 2018 (1): dictee Oefendictee 681 (oud) √

Dictee - dictees [1464]

Willekeurig uitgekozen: herziene Oefendictee 681 (oud).

Dictee 681 (DCLXXXI) Dictee Specialisten (29-10-2013)

1. Biscotti di Prato zijn cantuccini [amandelkoekjes]. Het capoeira [uitspraak!] is een Braziliaanse zelfverdedigingstechniek. Capots zijn motorkappen. Een capotje [oo] is dus geen kapotje (vergelijk: capote anglaise). Een captcha is een completely automated public Turing-test to tell computers and humans apart. De capuce is een monnikskap [plant]. Bij de captatio verborum [jacht maken op fraaie woorden] scoor je flink met onuitspreekbare woorden als paraskevidekatriafobie [angst voor vrijdag de dertiende] en hexakosioihexekontahexafobie [angst voor het getal 666]. Wat vroeger cara was, is nu uitgesplitst in astma en COPD (chronic obstructive pulmonary disease). Caramba [uitroep gespeelde verbazing], dat is kras! Caput Nili quaerere: aan een onbegonnen werk beginnen [lett.: de bronnen van de Nijl zoeken]. Hoe verging het de markies van Carabas in het sprookje De gelaarsde kat? Carbamazepine is een geneesmiddel tegen epilepsie. Carbone (atro) notare (niet meer in VD) is iets zwart afschilderen. CMC is carboxymethylcellulose.

2. Een carbonkopie is een doorslag, een carbon copy (copie conforme) een cc. Is cordiaal [hartelijk] hetzelfde als cardiaal [het hart betreffend]? Nee, dus. Wees blij, dat je niet weet wat carding [diefstal en illegaal gebruik van creditcardgegevens] is … Cardiostriptease [therapeutisch ...]: mijn hart nog gezonder? Cardiotocografie [registratie hartslag foetus] is ctg. In aam (voor adem) zit geen caret (weggevertje). De carnavalsschlagers schalden door de feestzaal. Het carobe is het johannesbrood. De carottentrekker (carottier - lijntrekker) blonk uit in het carottespel [biljarten: verdedigend]. Hij sprak carrément, ronduit (of beter: vierkant?). Carrouselfraude is een zekere btw-fraude. Een cartel nodigt uit tot een duel. Die cassandravoorspellingen [somber, door niemand geloofd] blijken vaak juist te zijn. Cassis is limonade, crème de cassis een likeur. Cassoulet is een zekere ragout. Heeft een castraat nou nog castratieangst? Wanneer valt casual friday [informeel gekleed naar kantoor] dit jaar? Beschrijf de catachrese [tegenstrijdige beeldspraak, onjuist gebruik van een woord]. Van hem is er een catalogue raisonné [systematische catalogus].

3. Cassante kritiek is gezouten. Catatonie is 'iets met de spieren'. Dat is catarrale enteritis [ontsteking van een slijmvlies, gepaard gaand met veel afscheiding van slijm – enteritis = darmvliesontsteking]. Herinner jij je nog een tv-catchphrase [ee] (typerende uitspraak zoals: oogjes dicht en snaveltjes toe (Fabeltjeskrant)]? Het catgut [medisch: hechtdraad] verdwijnt vanzelf. Een cathetus of kathete is een loodlijn. Waar vind ik het cattuig [voor kleine scheepjes]? Die cause célèbre [beroemd rechtsgeding] vergeet ik nooit meer. Cava is Spaanse volgens de méthode champenoise gemaakte mousserende wijn. Een cavaliere [jèh-ruh] servente is een gedienstige ridder, vaste begeleider en minnaar van een gehuwde vrouw. Wat is nou toch die CCD, de colony collapse disorder (verdwijnziekte – bijen!)? Een CCU is een coronary care unit, een hartbewakingseenheid. Cave [kaa-vee]: pas op! Cave canem: pas op voor de hond! Een CCO is een chief commercial officer (directeur verkoop). CD&V staat voor Christendemocratisch en Vlaams. De cecemel is een chocoladedrank. In de biochemie kennen ze het cellysaat [preparaat, afkomstig van cellen waarvan het celmembraan verbroken is].

4. En dat komt dan door cellysis [kunstmatig of natuurlijk]. Hij moet schoolexamen (se) en centraal examen (ce) doen. Een Celtic field is niet het voetbalveld van Celtic [maar akkertjes met lage walletjes] … Centaurie en santorie (die laatste niet meer in VD) zijn dezelfde plant. Het honderdste deel van een frank (franc) is een centimetje (centiempje). De Centralen waren Duitsland en zijn bondgenoten in de Eerste Wereldoorlog. De Stichting van de Arbeid sloot centrale akkoorden af. Centrafrika is de Centraal-Afrikaanse Republiek. Omschrijf een centre d'intérêt [zaak die belangstelling trekt]. De cera is continuous erythropoiesis receptor activator, een op epo lijkende soort van bloeddoping. Een certosa is een kartuizerklooster. Het centrum van Broca (brocacentrum) is het spraakcentrum. Celotex is dik karton. Een cerberus [s] is een norse, waakzame wachter. Is de cérémonie protocolaire [Frans] al geweest [en protocollair geheel verantwoord]? Een CVA is een cerebrovasculair accident [beroerte].

5. Dat geldt alleen ceteris [s] paribus [als al het overige gelijk is]. De CF (cystic fibrosis) is een aangeboren ziekte, de taaislijmziekte. De
CFA-frank is gerelateerd aan de Communauté Financière Africaine, de Afrikaanse Financiële Gemeenschap. Een chachumber is een frisse salade. De chado is een Japanse theeceremonie. Chaerofobie is afkeer van vrolijkheid en vreugde. Wat houdt chagas, de ziekte van Chagas in [trypanosomiasis veroorzaakt door bloedparasiet]? Bij joden is chai [tsj] vers, niet gekookt. Maar ook: symbool voor het leven, gevormd van de letters chet en joed. Een chaitya is een heiligdom van de boeddhisten. Een chakchouka is een groenteomelet (Noord-Afrika); is dat net zo lekker als shakshuka? Ja, sinds kort hetzelfde in VD! Het chambray is cambric (batist, kamerdoek) en een chambree is een slaapzaal. De chambertin is een rode bourgognewijn.


6. Duitse champagne is sekt. Je drinkt die uit een champagneflûteje. En erbij eet je soms kastanjechampignons. Ken je het chanboeddhisme [tsj – zen-]? Brengt champost [sj] nog wel wat op [overblijfsel champignons telen]? 'Een hoofse buiging' is een erg verraderlijke dictee-uitdrukking. Een chanson de geste is een Oudfrans heldendicht. In chantillycrème zit vanille-extract. Een chape is een slijtlaag. De chappezijde wordt van afval gemaakt. Een charango [tsj] is een snaarinstrument. Charedim (enkelvoud: charedi) zijn ultraorthodoxe joden, zoals de chassidim [vroom]. Hij is een kei in charlatanerie. Wil je montagne russe [nagerecht van vanillevla met puddingbiscuits] of charlotte-russe [room(ijs)pudding met gelei en een rand van biscuits]? In de charonsboot vervoerde Charon de zielen over de Styx [voor een (één) obool]. De Olympische Spelen hebben een charter [grondwet] en we kennen ook het Pacific Charter [1945: doelstellingen van de oorlog]. In een chartreuse [kartuizerklooster] drinken ze zelf ook chartreuse [likeur]. Die chasses-patates [mislopen achtervolging op de kopgroep, wielrennen] zijn onuitroeibaar. Een chateaubriand [biefstuk] is voor twee [of meer] personen.

7. Een chattra is de bekroning van een stoepa. Chattri's zijn gedenkgebouwen. Ze stonden cheek to cheek [wang tegen wang], anderen rug tegen rug (dos-à-dos). Die chef lege dozen moet er wel bij zijn: alleen in zijn bijzijn hoor je de nodige
gouwe-dozen-met-blikken-randen [vervormde bastaardvloek] . Een chef de cuisine is een chef-kok. Chet, get, gad, chetsie, gadsie, wat doe je nu weer? De (het) cheviot is een fijne Engelse wollen stof. De chicagoblues is geen bloes (blouse). Chiaroscuro is clair-obscur [werken met licht en schaduw]. Chijm (chymus – spijsbrij in maag) en chijl (chylus – lymf(e) in de darmvlokken) haal ik altijd door elkaar. De chikungunya is een virusziekte. Ik heb pas nog gechillaxt [chillen + relaxen]. Chimes [tsjaajms] zijn klokkenspellen, het chimes is (ook) een klokkenspel. Het chinees is Chinees porselein en het (oud) delfts is Delfts porselein. En eten doen we bij de chinees in Delft. Het chineesrestaurantsyndroom krijg je van ve-tsin [glutamaat, ajinomoto]. Doe maar 10 chin-ups [optrekken aan rekstok].


8. Het CHIO is het Concours Hippique International Officiel. Met RFID wordt radio frequency identification bedoeld (vergelijk: RFID-chip). Het chi-rho [hoofdletters: P en X] is het Christusmonogram. De ene specialist deed hoofd- en halschirurgie, de andere maag-darmchirurgie. Een chiton is een onderkleed bij de oude Grieken, chlamydia is een geslachtsziekte, de chlamydia (enkelvoud: chlamys) zijn wijde korte mantels. Kaliumchloraat heet ook wel chloras kalicus. Chlorofylline wordt uit brandnetels gewonnen en chloroquine is een antimalariamiddel. Een botsing van meningen is een choc des opinions. Choemasjim (enkelvoud: choemasj) is de niet-inhoudelijke aanduiding van exemplaren van de vijf boeken van Mozes, de Thora, in de vorm van een gebonden boek. Eén choppe of choepa, twee choppes of choepa's: dat is een Joodse huwelijksplechtigheid.

9. Goede cholesterol is hdl (high) en slechte cholesterol is ldl (lipoproteïne, low density lipoprotein). Clafoutis [klaa-foe-tie] is flan met vruchten. Een zeker voorgerecht van rauwe en geblancheerde groenten wordt crudités genoemd. Een choliambe (choliambus) is een hinkjambe. De chole of cholos is de gal. Chortens [boeddhistisch gedenkteken] kom je in de Himalaya tegen. Noem eens enkele sympetalen [mv., zekere tweezaadlobbige planten]. Handig, die chrestomathieën [bloemlezing]. Een chrismon (christogram) is een Christusmonogram [zie boven]. De Chronologie der Vaderlandse Geschiedenis is een nuttig boekje. Een chullo [tsjoe-joo] is een Peruaanse wollen muts met oorflappen. Een retabel [achterwand altaar] zal maar churrigueresk [barok met overdadige versiering] zijn … Ken je de methode Galin-Paris-Chevé [zekere muzieknotering met cijfers i.p.v. noten]? Zij zweert bij ciceroniaans Latijn [het zuiverste klassieke Latijn]. Een sima is (ook) een cimaas. Een cimetière des arts is een museum. Kan dat: 'gewast'? Ja: van linnen of stof.

10. De cinéma vérité is heel echtheidsgetrouw. Een cingulum is een albenkoord. De CIO, de chief information officer, is de directeur ICT (GB ook wel: ict). Zij zijn circe's: onweerstaanbare verleidsters. Dat is een circulus in probando, een cirkelredenering. Het is wel circumstantial evidence [bijkomstig bewijs], maar toch … De cire perdue is de verlorenwastechniek. De cirlgors komt uit Zuid-Amerika. Een cisiojaan is een middeleeuws hulpmiddel voor de kalenderinrichting. Het Cités zou een straattaal zijn [in de mijnstreek]. In deze Cito-toets komt het begrip 'citorecept' [spoed] niet voor. Sereh [èh] is citroengras. Zit in citronnade [citroendrank] ook citronine [citroengele kleurstof]? Vast wel. Wat is het Civiele Huis [het gedeelte van de hofhou­ding dat niet tot het Militaire Huis behoort]? Het circassienne is het halflaken.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten