vrijdag 19 oktober 2018

1400 Dictee vrijdag 19 okt 2018 (1): dictee Oefendictee oktober 2018 (2) √

Dictee - dictees [1400]

Oefendictee okt 2018 (2)

1. Schizomyceten, splijtzwammen, kunnen die voor schizothymie, gespletenheid van gemoed, zorgen? De sylvester was vrij op silvesteravond. Schrapnel [uitspraak: NL] is synoniem met shrapnel [sjrèhp], granaatkartets. Het jakobskruiskruid is het sint-jakobskruid. Het joodse Pinksteren, het joodse pinksterfeest, heet Sjavoeot. De eerste pinksterdag heet ook wel pinkster een [VD: één]. Het zesde zintuig heet ook wel sixième sens of sixth sense. Hij is tenax propositi, beginselvast. Fecaliën zijn feces. Op de Antillen zijn stobá's stoofschotels. Met stupefactie ben je stupéfait. De lijder aan het stockholmsyndroom ging toch de osloconfrontatie aan. We constateerden een steeds burschikoser studentikoziteit. Op Cyprus zag ik een cyperse kat. Swypen is nieuwer dan swipen. Een sto is een stoofschotel (Antillen).

2. Nieuwe woorden. Zoeken op 'toegevoegd': [2014] augmented reality (AR), toegevoegde realiteit, hyperrealiteit, [2010] bitterblokker (in voedingsmiddel), [2015] broodzout (nu bakkerszout), [2018] controlevraag (bent u een robot?), [2010] cyclox = diesel + cyclohexanon, [2007] fertigatie = bemesting via gietwater, [2006] hyperboek = digitaal boek met (digitale) hyperlinks, [2006] ijsversneller = chemische stof om ijsvorming te bevorderen, [2013] qaly = medisch: quality-adjusted life year, [2007] voorrijzen – van deeg, [2007] winterdiesel – met antistollingsmiddel, [2010] zoutversterker – toegevoegde niet-zoute stof, 2010 is het jaar van de tijger, een bijenlint = een aangelegde strook van drachtplanten, ter ondersteuning van bijenvolken, de CEVO (Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven) is in 2010 opgegaan in het CvE, cryolipolyse = afbreking van (onderhuidse) vetcellen door middel van bevriezing, de FIOD-ECD heet nu FIOD, de IB-groep (Informatie Beheer Groep) is in 2010 opgegaan in de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

3. Verder [2010]: Jasmijnrevolutie (eind december, Libië – ook: Arabische Lente), liken = vind-ik-leuken, proxyoorlog = oorlog bij volmacht, scrapen, automatisch door zoekmachines, spotifyen [werken met Spotify], twaiku = via Twitter verstuurde haiku, IenM vervangt VenW en VROM gaat op in IenM, whatsappen heet ook appen of whappen, WWI = Wonen, Werken en Integratie (beleidsterrein tussen 2007 en 2010). [2011]: het jaar van de haas of het konijn, bitcoin (virtuele munt), cashtrapping (afplakken pinautomaat), caviapolitie = dierenpolitie [gemunt door Bernard Welten], fomo: fear of missing out = angst om belangrijke informatie te missen, m.n. op internet (infobesitas) of op de sociale media (socialbesitas), een kojan zout is 30 pikol of 2011 liter, [2014] Occupybeweging = Occupy movement, pastafarianisme = (religie:) quasigodsdienst die is ontstaan uit protest tegen het creationisme en waarin het Vliegend Spaghettimonster als godheid wordt 'vereerd' = pastafarisme.

4. Ook [2011]: popcake (rond cakeje op stokje), schmallenbergvirus [uitbraak 2011], strippenkaart werd ov-chipkaart, sustainisme = levensstijl met o.a. het streven naar duurzame consumptie, vlinderakkoord (zesde staatshervorming België), WEU =
West-Europese Unie (tot 2011) en ZSM-aanpak (justitie: zo spoedig mogelijk). Dan [2012]: het jaar van de draak, de AID is opgegaan in de NVWA, balanseconomie (duurzaamheid en welzijn), begrotingsravijn (economische teruggang bij terugdraaien belastingmaatregel), beroepsinschakelingstijd = wachttijd (van werkloze schoolverlater op inschakelingsuitkering of wachtuitkering, alles: BE), beyoncévlieg = paardenvlieg, fantoombevoegdheid = in BE federaal gefinancierde deelstaatbevoegdheid, gangnamstijl = zekere dansstijl, knikkebolziekte = zombieziekte (kinderen, delen van Afrika), een onesie is een huis- of pyjamapak.


5. Verder [2012]: PD = Plantenziektekundige Dienst, in 2012 opgegaan in de NVWA, phablet = tablet, waarmee je kunt telefoneren, project X-feest, religiestress, slodderwetenschap [slecht werk], snapchatten = foto's uitwisselen m.b.v. de socialemedia-app Snapchat, sukkelseks (Goedele Liekens), SWT is in BE: stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (sinds 2012 de officiële benaming van het brugpensioen), de Nieuwe Vakbeweging is een in 2012 opgerichte vakcentrale, VWA gaat op in NVWA en yolo = you only live once. Dan [2013]: het jaar van de slang, ACM = Autoriteit Consument en Markt (toezichthouder die in 2013 ontstaan is uit de fusie van de NMa en de Opta), beatrixkapsel, bingekijken = bingewatchen = langdurig onafgebroken tv-kijken, fatkini = bikini voor volslanke vrouwen, bestaande uit een tailleslip en een bovenstukje met een grotere cupmaat, geefkast (gratis meenemen), kopschopper (geweldpleger), kweekburger (hamburger v. stamcellen).

6. Verder [2013]: LEIF-kaart: LevensEinde InformatieForum, loomen = elastiekjes aan elkaar knopen tot armbanden, MERS = Middle East respiratory syndrome (besmettelijke, ernstige longziekte), een swants = een van een oude trui gemaakte (strakke) broek, tinderen = daten met behulp van de app Tinder en twerken [uh!] is op seksueel suggestieve manier dansen, vooral op hiphopmuziek, waarbij vrouwen hun heupen schudden terwijl ze tevens hun billen een op en neer gaande beweging laten maken. Dan [2014]: het jaar van het paard, AVRO en TROS gaan op in AVROTROS, clickbait en linkbait op internet, CVZ, College voor Zorgverzekeringen, wordt vervangen door het ZiN, KRO-NCRV is nieuw, net als VARA-BNN (correct lijkt: BNNVARA, Van Dale Wiki), laagflatie = geringe inflatie, de lats is tot 2014 de munteenheid van Letland [LVL], meemoeder = duomoeder, selfiestick, VCP = in NL: Vakcentrale voor professionals (een voort­zet­ting (sinds 2014) van MHP = Middelbaar en Hoger Personeel) en ZiN = Zorginstituut Nederland: verzorgt uitvoering Zvw en Wlz.

7. Dan [2015]: het jaar van het schaap of de geit, aquafaba = eiwitrijk kookvocht van erwten of bonen, gebruikt als vervanger van eieren, NL's sociale werkplaats is BE's beschutte werkplaats, litas: tot 2015 munteenheid van Litouwen [LTL], ontspullen, platformeconomie (via internet), smombie (alleen oog voor informatie op zijn smartphone), de Europese Spelen, thigmofilie = voorliefde voor kleine ruimtes, trumpisme (geheel van opvattingen van Trump), trumponomics (binnenlandse productie), zikakoorts (muggen, Uganda), overgebracht door het zikavirus. Vervolgens [2016]: jaar van de aap, [2017]: jaar van de haan, [2018]: jaar van de hond en [2019]: jaar van het zwijn of het varken (twaalfjarige cyclus).

8. En, werkte het zeemeeuwmanagement? Hij gaf het me als een pand van vriendschap: ut pignus amicitiae. Uit de wortelstok van de Valeriana officinalis worden geneesmiddelen bereid. Zij beschikt over brieven van venia aetatis: een volledige meerderjarigheidsverklaring. Daar gaat ze op haar velootje. Zijn vena poeticaatje (dichtader) ging open ... Mooi, die vicuñawollen trui. Jij hebt mooi praten met je mooipraterij. Het aannemen van poses op dansmuziek heet vogueing. Het bekende VHS is het video home system. Vooruit gaat het dan met de geit. Hij had de deur wijd openstaan. Het zou veel weg hebben van een echte coup. De SP-defensiewoordvoerder lag in de clinch met de Defensiewoordvoerder van het ministerie. De x-factor is meer dan de nixfactor. Hij was zo zat als een zwitser en had een baard als een Zwitser.
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten