donderdag 25 oktober 2018

1407 Dictee zondag 28 oktober 2018 (2): dictee Goede Doelen Dictee Goirle 2018 √

Dictee - dictees [1407]

Goede Doelen Dictee 2018 Goirle

Groots Goirle (auteur: Jeroen van Heemskerck Düker)

1. Bereid u voor op een tekst over het excellente dorp Goirle, waar ondernemers, bedrijven en sportievelingen zich elk jaar beijveren om in de kerstperiode duizenden euro's op te halen voor het goede doel.

2. Dit jaar is dat [Nationale Vereniging] de Zonnebloem: de stichting, niet de felgele heliant [kleine zonnebloem] die via fotosynthese CO2 omzet in zuurstof en 's zomers de weidse akkers rondom het dorp kleurt.

3. In onze natuurgebieden, zoals de Regte Heide [eigennaam], vind je naast die zonaanbidder een ongekende variëteit aan planten, zoals eschscholtzia, vergeet-mij-nietjes [ook me, maar dat spreek je anders uit] en bilzekruid.

4. En laten we de veldtjakkers, rexkonijnen en reeën niet vergeten, waarvoor zelfs een heuse faunapassage wordt aangelegd met entrees aan weerszijden van de Turnhoutsebaan [eigennaam].

5. Over het milieu wordt dan ook uitentreuren gedebatteerd in het college van B en W, door ambitieuze VVD'ers en lokale partijbonzen die weliswaar nu en dan ruziën, maar elkaar ten slotte [uiteindelijk] altijd vinden in het belang van duurzaamheid.

6. Ook in het sociaal-maatschappelijk beleid vind je duurzaamheid immers terug als missionstatement; met niet-aflatend enthousiasme wordt geïnvesteerd in vreedzame co-existentie tussen 65+'ers [vijfenzestigplussers, 65-plussers] en whatsappende jongeren.

7. Nochtans leidde in het verleden het politieke gekissebis [ook: gekizzebiz – met bijna dezelfde uitspraak] weleens tot affreuze toestanden, waarvan de verandering van twee- in eenrichtingsverkeer en vice versa in het centrum getuigt.

8. Uiteindelijk vinden Goirlese inwoners van alle gezindten elkaar in thema's die iedereen aangaan; zo trok de thema-avond over alzheimer – met een college over het eiwit amyloïde – vele geïnteresseerden.

9. Ook het jaarlijkse MidZomerfestival [eigennaam] wordt volop gezamenlijk gevierd: de jeugd breakdancet er op trashmetal; senioren jiven op semimoderne ouwelullenmuziek.

10. Enfin, ook buiten de carnavalstijd blijft Ballefruttersgat [carnavalsnaam Goirle] – de naam refereert aan de fabricage van kaatseballen [ook: kaatsballen] – een levendig dorp waar het goed toeven is!

 

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten