woensdag 10 oktober 2018

1396 Dictee woensdag 10 okt 2018 (1): dictee Tijgerdictee Oegstgeest √

Dictee - dictees [1396]

Tijgerdictee Oegstgeest 2018 (auteur: Ton den Boon)

1. Boerhaave, de medische janweetal uit de sleutelstad, kun je bepaald niet betitelen als de Doktor Eisenbart [VD] van de lage landen bij de zee; in tegenstelling tot de gemiddelde kakadoris uit zijn tijd, die ziekten met huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals snoekenvet, zeeajuin, opodeldoc(h), hoffmanndruppels, mercurialiën, mitigantia dan wel  een panacee uit het boek der homeopathica te lijf ging, beoefende de Leidse arts, wiens mondiale reputatie in zijn tijd niet onderdeed voor die van de Britse Doctor Mirabilis of de Italiaanse Doctor Seraphicus, geheel volgens de hippocratische methode.

2. In een tijd dat ziekten als ehrlichiose, myocarditis, refluxesofagitis en riftvalleykoorts nog niet gediagnosticeerd werden en aandoeningen als rhinophyma en spondylomyelitis nog niet de naam hadden waaronder ze nu bekendstaan, introduceerde de Leidse doctor medicinae de klinische les aan het bed, waar hij zijn studenten onder meer liet kennismaken met de nieuwste inzichten uit het medische specialisme dat pas in onze tijd bekend kwam te staan als de oto-rino-laryngologie.

3. Binnen zijn eigen, laten we zeggen academische biocoenose legde Boerhaave belangstelling aan de dag voor allerlei takken van wetenschap, variërend van de gnathologie tot de aeschrologie; echter, vooral de studie van de oesophagus hield hem lange tijd onledig en ook al beschikte hij nog niet over een moderne esofagoscoop, toch wist hij te bereiken dat een spontane slokdarmruptuur ten gevolge van overmatige emesis nog steeds het boerhaavesyndroom wordt genoemd.

4. Nog altijd geldt Boerhaave als een van de beroemdste zonen van de Hollandse lakenstad, de stad die blijkens haar bijnaam haar roem te danken heeft aan de textielnijverheid en waar trafikanten zelfs nog in de tijd van Boerhaave van heinde en verre naar de saaihal trokken om er hun koopwaar te laten keuren. Ragschore, om het maar in de taal van het commuine volk te zeggen, trof je daar niet aan, want de drapenier die zich met een jantje-van-leiden had afgemaakt van zijn taak en toch lorrentuig ter keuring aan de staalmeesters wilde voorleggen, behoefde in Leiden niet te rekenen op enige vorm van rachmones.

 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten