zaterdag 29 september 2018

1392 Dictee zondag 30 sep 2018 (4): dictee Oefendictee september 2018 (3) √

Dictee - dictees [1392]

Oefendictee sep 2018 (3)

1. Het woord 'macht' is een 5 letterwoord [vijfletterwoord]. Nadere uitleg 'Wajonger': die spelling [VD] lijkt tegen de regels, maar Taaladvies zegt: misschien volgt VD het donorprincipe, de Rijksoverheid schrijft op haar website immers 'Wajonger' ... Met 'wiet' in GB: wiet, alawiet [= aleviet], wietpas, wietwet, cinewiets [moet vast cinewitz zijn, gemeld GB], kiwi [vanwege kiwietje, ook: kiwi-ijs], wietlamp, wietsaus, wietshop, wiettaxi, belgowiet [à la nederwiet], kierewiet [tureluurs, niet goed wijs, VD ook: kiedewiet], nederwiet, pierewiet [znw.: grappenmaker, in z'n blote pierewiet = naakt, bnw.: weg, foetsie], superwiet, wietfriet, wietkweek, wietlolly, wietlucht, wietplant, wietteelt, wietteler, staatswiet, wietburger en wietkweker. Verder nog in VD: bietekwiet (BE: domkop, dwaas), kapoerewiet [kapoeres, kapot] en wie-met-wietje.

2. Verder: klawieteren = klabetteren (o.a. snateren), kwiet (= kwibus), mediwiet, suskewiet [nabootsing zang vink], swiet [kouwe drukte, zwiert], swietendrank [Fries, rozijnen], swietslaan [zwiertslaan, bluffen, grote meneer uithangen], wieterik = wietkoker: sufferd, stommeling , wieties = onnozel [ook: wietstok, tevens: joint], simpel, boers, wietkot = mobiele coffeeshop [koffieshop], wietzolder, wietpas, wietolie, soms is er een wiettekort, soms een wietoverschot! Ook nog: ... ie(t) wie(t) waait weg – aftelversje: een, twee, drie: weg en verdomde Louistje of Lowietje ... [zwarte schaap, bête noire]. Ik heb geen stuff meer, nog wel wiet. Ook nog: amnesia (wietsoort met een hoog THC-gehalte, een soort van haze [heez]), cannachopper: helikopter voor opsporen wietplantages, condoomblowen (via ballon), gemeentewiet, kierem = kierewiet(erig), nederhasj, pollum (hasjiesj van in kassen gekweekte nederwiet), skunk (soort nederwiet), weed (wiet, marihuana) en nogal wiedes.

3. Twee tweede is een (hele). Die immigrant is langzaamaan aan het verzweedsen in Oost-Zweden. Een uchi-mata [niet in wdb.] is een zekere worp bij judo. Let op: de kantjes aflopen is alles nauwgezet nagaan, de kantjes ervan af lopen = lijntrekken. Gregorius de Grote (pater ecclesiae) is een van de apostolische vaders, net als 6 anderen: Athanasius, Chrysostomus, Cyprianus, Ambrosius, Augustinus en Hiëronymus. Op mijn to-dolijstje stond o.a.: het getekende telaatbriefje inleveren. De BES-burger at een hamburger, maar de niet-kannibale Hamburger (een niet-kannibaal) geen BES-burger [Bonaire,
St.-Eustatius & Saba]
. De Deux-aesbijbel is de Bijbel van deux aes. Let op: in SR is een biná een hert en een buní een tonijn. VD is het
links-links breien helemaal verleerd! Ze drukte regelmatig bunny's aan haar bobbies, ook wel harries geheten, niet te verwarren met haar aalkorf, aars, achterste, achterwerk, bats, batterij, brits, derrière [zoals in douairièrederrière], doos, flikker, gat, gatje, kont(je), tweede gezicht, hol, reet, kadetje, kanis, kasteel, keskedie, kaskedie, keuken, krent, kriek, ku, maars, poeper, poffer, pompernikkel, poort, preut, prot, scheur, taart, toges, tokes, viool, vot, zitdelen, zitlap of zitvlak.


4. De Khoikhoivrouwen lijden aan steatopygie [buitengewoon sterk ontwikkeld vetkussen op het zitvlak]. De islamiet hoopte dat de dhimmi door de shimmy van zijn auto zou verongelukken. Als je in deshabillé [ook: en déshabillé] bent, ben je in nachtkleding. De adh is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en het ADH is het antidiuretisch hormoon. Subtiel: dominicaan = znw., dominicaner en dominicaans = bnw. [GB, VD], daarom kan in VD dominicanermonnik en dominicanerorde niet [moet los, doorgegeven]. Het fenylpyrazool, het pyrazolon en de pyrazoline [dihydroderivaat van pyrazool] zul je niet dagelijks tegenkomen.

5. Een erathem is een chronostratigrafische entiteit waarin de gesteenten worden ingedeeld die gedurende een bepaald era zijn geformeerd. Tja, ... Met objecten, aangeduid met FDC [fleur de coin], kun je fdc's [first day cover] kopen en betalen. Met de Italiaanse kreet 'forza' wens je iemand forsa (kracht) toe. Als je 'fehlingsreagens' met een kapitaal schrijft (indachtig Hermann von Fehling), is dat een fehlleistung. Dat schrijf je toch niet goed: gauge [geetsj] is een standaardmaat voor de fijnheid van weefsel (uitgedrukt in het aantal steken per 1,5 inch of 3,5 cm). Het parapluutje hield mijn pardessustje droog. In de (het) orchestra zaten de koren. Hoe schrijf je tegenwoordig 'kombucha' (theezwam)? Juist, zo! Mag je 'jacana' en 'jaçana' [steltloper] in een dictee gebruiken? Ja, uitspraak! Bij takfir [ie] valt een gelovige [ook: meerderen] bij de islam door de mand: hij wordt als kafir [kafirs, kufar] betrapt op zijn koefr [ongeloof]. Ik ben afwezig (naar de jomkipoerviering). Hebben ze weer gekizzebizd [uitspraak!]? Dat valt niet mee: een mictie op een fixie!

6. Wat hebben de Loutere Broeders, wat de Boheemse broeders niet hebben? Pst, een hoofdletter! Met *monsieur*, bij GB: monsieur [de heer, mijnheer, M., Mr] en croque-monsieur [VD ook croque], bij VD verder: monsieur de Paris [de beul van Frankrijk], monsieur Jourdain [type van de rijke burger die als gelijke in de kringen van de adel wil verkeren en zich daarbij belachelijk maakt], monsieur Prudhomme = Joseph Prudhomme = het type van de kleinzielige burgerman, die graag met grote woorden schermt [een vertrouwensman is een prud'homme!], vérités de Monsieur de la Palisse zijn waarheden als een koe [lapalissades] en Monsieur Calicot is het type van de opgedirkte manufacturiersbediende. Een croque hawaï (-?) is een tosti (= croque-monsieur) met ananas en een croque-madame is een dito met spiegelei.

7. Ken je afkortingen: de MRSA-bacterie = medisch: methicillineresistente Staphylococcus aureus-bacterie [VD, streepje?] (bacterie die bestand is tegen verschillende soorten penicilline) en MRIJ-rund = dubbeldoelkoe [melk, vlees] die sinds de 19e eeuw in het gebied tussen Maas, Rijn en IJssel wordt gefokt. Een nonenakkoord is een vijfklank die bestaat uit grondtoon [van toonladder], terts [derde trap vanaf de grondtoon, deze incl.!], kwint [idem: vijfde trap], septime [= septiem, zevende toon van een octaaf ...] en none [negende toon van de grondtoon af]. Hij is op-en-top, op-en-duit, op end' op zijn vader. We waren tenden, op en tenden, aan het eind van onze krachten. Ze hadden iets relaxeds. Stuiken doe je bij de steenbakkerij met een peis (even de grondsteenlaag aanstoten). Veel kwalen zijn passager [ee]. Zij bevindt zich medisch gezien in een passagère toestand.

8. XP, chi en rho (zijn de Griekse letters die samen het Christusmonogram vormen):


Een staurogram is een christelijk symbool dat de almacht van Jezus verbeeldt (komt van tau en rho):


Het IChThUS-symbool ziet er trouwens als volgt uit: 



Ièsous Christos Theou Huios Sotèr = Jezus Christus, de zoon van God, (is onze) redder. [De H van Huios spreek je niet uit, vandaar de U.] Wat de afbeelding betreft: het Griekse woord 'ichthus' betekent vis, vandaar.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten