vrijdag 7 september 2018

1378 Dictee vrijdag 07 sept 2018 (1): dictee Oefendictee september 2018 (1) √

Dictee - dictees [1378]

Oefendictee sep 2018 (1)

1. De tijd vervlie(d)t. Je kunt een trap onder je ku [achterste, gat, kont] krijgen ... Een ksar is een versterkt woestijndorp van de Imazighen (in het Nederlands traditioneel bekend als Berbers), veelal bestaande uit een of meer gezamenlijke voorraadschuren met vierkante verdedigingstorens (tighremt of agadirs) en lemen woningen van twee of (soms) meer verdiepingen met een dakterras met slaapgelegenheid. K(N)T: in BE 'kinderen (niet) toegelaten' (bij de film). Kubben is het kubbspel spelen: dan heb je gekubd en misschien ook nog wel gerummikupt. Een kubi [oe] is een zekere ombervis. Een kudzu is in SR een bodembedekker en een kufar is bij de islamieten een [scheldnaam voor een] ongelovige. Dat had hij moeten schrijven: Kuifje op Tiengemeten. Een külliye is een bijgebouwencomplex van een moskee met o.a. een imaret [gaarkeuken], een hamam [oosters badhuis] en een medresse [islamitische juridisch-theologische hogeschool, ook: madrassa].

2. Een kümbet is een vrijstaand islamitisch grafmonument, rond of meerhoekig, met een bolvormig of kegelvormig dak. Een kumbu is een palmboom en de kumdo is de Koreaanse zwaardkunst. Dit is nog maar de épreuve d'artiste, (afkorting: e.a.), artist’s print, kunstenaarsproef. Een kupari is een teek. Een kurta is een hemd en kuru is spongiforme encefalopathie bij kannibalen in Papoea-Nieuw-Guinea. Met de komst van de Mammoetwet is de Kweekschoolwet vervallen. Een kwijllap is een kwijlslab. Hij bestudeert momenteel het Proto-Indo-Europees. Een remontoir is een horloge met een opwindknop. Met onychomycose heb je een schimmelnagel. Niet elke 50-plusser is 50PLUS'er of 50PLUS-lid [RL - donorprincipe, eigennaam, zie website 50PLUS! - GB dus fout - met 50Plusser en 50Pluslid]. Met een 3, 4 en 5-steek kun je een vijfsteek maken. We gaan nu over op plan B. Het zij zo, ainsi soit-il. Manorexia.

3. Die gabbers gaan elk weekend hakkûh: heftig dansen op housemuziek en ze gaan ook regelmatig ongeremd feestvieren, uit hun dak: høken. De Amsterdam ArenA heet voortaan Johan Cruijff Arena [vanaf 2018]. Hoe je de letters z'je en w'tje schrijft, is een interessant weetje. Op mijn to-dolijstje stond: telaatbriefje thuis af laten tekenen. Uit zo'n bag-in-box is het gemakkelijk tappen. In een banlieue wonen banlieusards. Een bassdrum [èh] is gewoon een basdrum [ah]. Een blinde geleidehond schiet zijn doel verre voorbij. De bohr is een atomaire eenheid van lengte (symbool: a0 – na jaren onzekerheid heb ik besloten – Wikipedia – dat dit een 'nul' is en geen 'oo'; uit VD is dat niet af te leiden). De man viel op door zijn goatee en bootees en reinigde zijn booty met botol tjebok [èh]. Kun je een braque ariégeois en dito d'Auvergne [hond] kruisen? Op een gitarron speel je geen luit, op een chitarrone geen gitaar.

4. Een rebel without a cause is een opstandige jongere, m.n. van welgestelden huize, zonder idealen, die niet precies weet waartegen hij in opstand moet komen. En jawel, Jan Modaal is weer de sjaak. Credo quia absurdum: ik geloof het omdat het absurd is. Colloqueren (BE) en alloceren hebben allebei iets van toewijzen. Foutje in mijn lijst: het is echt 'déjà vu', 'déjà vuutje' en 'déjà-vugevoel'. Het is niet waarschijnlijk dat er débris [puin] tussen het debris [ruimteafval] zit. Een voorbeeld van dataprocessing is electronic data processing [EDP, Engels]. Dat is de dichtstbije winkel. Labradorsteen is de handelsnaam van het augietsyeniet (changeant). Halloumi is Griekse kaas van Cyprus (lijkt op feta). Een fenêtre à terre heeft meestal een Frans balkon. Toto coelo: hemelsbreed (helemaal) dwalen. Je kunt de dieperik in gaan, de bietenberg opgaan. Piksta(a)nderig weer is seksueel opwindend, broeierig.

5. Woorden op '*iose': abiose, abiosis, ook: vroegtijdige dood door een slechte lichamelijke toestand bij de geboorte, anabiose, schijndood, antibiose, 'symbiose' waarbij het ene organisme te gronde gaat, borreliose, vb. de lymeziekte, cellobiose (disacharide, twee moleculen glucose), coccidiose, coccidiosis, infectie met kokken van hoenderen in maag-darmkanaal, ehrlichiose, door teken overgebracht, endometriose, groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, endosymbiose, ontstaan van complexe cellen door opname van andere eenvoudige cellen, gentiobiose (een disacharide), katabiose (veroudering van levend weefsel), listeriose (door listeria veroorzaakte infectieziekte), lymeborreliose (ziekte van Lyme), meiose (reductiedeling), necrobiose (afsterven van cellen in weefsels), parabiose (dubbelgroei van organismen), pluviôse (regenmaand Franse Republiek), pneumoconiose (stoflong), poetssymbiose (andere zeebewoners reinigen – poetsen – de vissen), rickettsiose (zoals door rickettsia veroorzaakte vlektyfus), scoliose (zijwaartse wervelkolomverkromming, vgl. kyfose = achterwaarts) en triose (chemie: suikersoort die drie koolstofatomen bevat).

6. De camino is een pelgrimsroute naar Santiago de Compostella [NL; VD en SP: Compostela]. We kennen de excuusguus en de excuustruus, de alibivrouw. Je moet vragen om extra vergine (vierge) olijfolie. Het is af: f.c.o., finis coronat opus: het einde kroont het werk! Met gratuïteit ben je gratuit. Een fdc is een envelop(pe) en een FDC een munt. Met het heitres Franzosenvolk worden de fransozen bedoeld. VD noemt de Storting de Staten-Generaal van Noorwegen: dat moet natuurlijk 'parlement' zijn. Appeler un chat un chat: het kind, het beest(je), de dingen bij de naam noemen. Mij trof een hard gelag, want onder homerisch gelach moest ik het gelag betalen. Ipod, dat zul je toch wel goed schrijven? De wouten zullen er niet in trappen, dat je die deur niet ingetrapt hebt. Bij het inroeien van de haven, moesten ze tegen de stroom inroeien.

7. Wat begint met de gordijnen in( )jagen, kan eindigen met de dood injagen. Op sommige oude klokken vind je een jaquemart. De kantjes kun je aflopen [nauwkeurig nagaan], je kandjes kun je halen en je kunt er ook de kantjes van af lopen. Ik vind VD conservatiever dan GB (gezien de historie eigenlijk wel logisch): denk maar aan 'kaltgestellt' vs. 'kaltgesteld'. Bij de trùk'i pan [snackbar] stond een ka'i òrgel [soort draaiorgel]. Het K-1-gevecht vond plaats met zicht op de K1. Enkele vruchten zijn: de schone van Boskoop, de Groninger kroon, de Rode Boskoop [niet in wdb.] (goudrenet, reinette), de poire belle Hélène en de Karmijn de Sonnaville. Met 'brazilian' wordt een tot een verticaal streepje geschoren schaamhaar aangeduid. De kawa (kava) is een bedwelmende drank, de cava een wijn. Hij was een kerel van komsa, en zijn broer was toetmem. Dat moeten we maar eens onder de loep leggen.

8. De MRSA-bacterie is de methicillineresistente Staphylococcus aureus-bacterie [VD, waarom koppelteken? Juist lijkt te zijn: Staphylococcus-aureusbacterie]. De stier nijtte en daardoor neiden de paarden. Niets doen dan luieren, dat zalige nietsdoen, dat dolce far niente, vergelijk: baliekluiven, chillen, duimendraaien, flierefluiten, klimaatschieten, koekenbakken, luieren, lediggang, nietsnutten en zitgeld krijgen. Uitgeput waren ze, op en tenden, op end' op uitgeput. Ik woon tenden de straat, op nummer tachentig. Chroom 6-verf is buitenmate gevaarlijk: binnenkort zal het wel een collector's item worden. In het étang (hafachtig zoutmeer) dreef iets ecru's (met een ecrue kleur dus). Wie bedenkt 'leerredenen' als mv. van 'leerrede'? Juist: VD! Scheelzien is scheel kijken!

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten