zaterdag 30 augustus 2014

0253 Dictee woensdag 10 sep 2014 (14): dictee klant √

Dictee - dictees [0253]

De klant is koning

1. Als je op '*klant*' zoekt in de oVD, krijg je qua trefwoord 40 treffers, waarvan de meeste niet erg spectaculair zijn. Enkele woorden vermeld ik: accuzaklantaarn (lantaren mag ook van GB; ziet u 'klant' in het midden?), bajesklant (in de gevangenis), beklant (een druk beklante, goed beklante, welbeklante (VD) zaak), kamertjesklant (onderduiker), klantenwerving (acquisitie), knipklant (alleen knippen) en maandklant (betaalt 1 keer per maand).

2. Oranjeklant: aanhanger van het huis van Oranje, in het bijzonder de prinsgezinden in de achttiende eeuw, poerimklant: iemand die ter gelegenheid van het poerimfeest (Poerim) een kleinigheid in geld krijgt en vasteklantenkaart. Als een dame in de winkel komt, is dat niet zozeer een 'klante' maar eerder een vrouwelijke klant. Ergens kwam nog 'cliënt' voorbij, dus ook nog maar even zoeken op '*clien*' (wel handig: VD kijkt bij zoeken niet naar accenten, trema's, koppeltekens, hoofd- en kleine letters en al wat dies meer zij!). Trouwens: als je zonder jokertekens op 'clien' zoekt, doet VD (die dat woord – los – niet kent) als suggesties onder andere: klien of klijn (hoogveen) en clean (Engels: schoon, zonder doping in de sport of zonder drugs).

3. Maar goed, '*clien*' dus: een client (zonder trema: computer die gebruikmaakt van programma's en gegevens die op een server zijn opgeslagen. Als u in een client-serversysteem gebruikmaakt van een database, bent u de 'client' – klant – en is de 'computer' waarin u de gegevens opzoekt, de server – dienaar), cliënt (deftig voor klant, vrouwelijk: cliënte), clientèle (deftig Frans voor klantenkring) met als Belgisch-Nederlandse variant: cliënteel, cliëntelisme (politieke klantenbinding) en ten slotte zijn monoclien en triclien bijvoeglijke naamwoorden, die een eigenschap van kristallen aanduiden. Enfin, u ziet maar of u klant wilt blijven van deze rubriek.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten