zaterdag 21 juni 2014

0211 Dictee woensdag 25 juni 2014 (1): dictee 763 (deel 1) √

Dictee - dictees [0211]

Oefendictee 763 (deel 1)

Hierbij de eerste 4 zinnen van oefendictee 763: is goed nagekeken, zouden geen fouten in mogen zitten ...

1. Dat geeft geen pas, dat is niet pasgevend. Internationale verkeersborden zijn onderdeel van de pasigrafie. Kun jij een leuk affichetje ontwerpen? Hou nu alsjeblief(t) (ajb. in GB, VD ook: asjeblief(t)) eens op (of wat netter: a.u.b. (alstublieft))! Eolien of eoline is een zeker weefsel (met onder andere organzinzijde). Eo sensu is in die of dezelfde zin, eo ipso is juist daardoor (vanzelf). De eolusharp is naar Aeolus genoemd, het Eolisch kapiteel naar Aeolis. Een zarzuela is een Spaanse stoofschotel van diverse vissoorten en groenten of een soort Spaanse operette. In de internetwereld betekent de afkorting bf [extensie van Burkina Faso] vast en zeker iets. Er zijn veel gouden eeuwen, zoals die van de boekdrukkunst, één eeuw mag zich echter maar ónze, dé Gouden Eeuw noemen. Ik ben still going strong en in de (the) winningmood. Hè, eindelijk, meervoud van pylon is pylonnen (GB/VD 2020 - naast pylonen).
 

2. Ik wil geen open deuren intrappen, maar bij het intrappen voor de wedstrijd had ik nog een goed gevoel. Toen echter in het slotsecondegebeuren het de bal het doel intrappen niet lukte, heb ik na afloop uit woede de deur van het kleedlokaal ingetrapt. Die zakkenrollerstruc, daar ben ik met open ogen in getrapt. Bij de NTU zijn ze zinnens (van zins) om een nieuwe oplage van het GB uit te brengen. Kun je meer dan een bff (best friend forever, beste vriendin, hartsvriendin) hebben? Hoe hoog scoort deze storm op de schaal van Beaufort (Bft)? Er zijn nogal wat bgd's [bedrijfsgeneeskundige dienst] die zich om de bgz [bedrijfsgezondheidszorg] bekommeren. Het element borium met als atoomnummer 5 (symbool: B, de naam komt van borax) moet je niet verwarren met het kunstmatige element bohrium (atoomnummer 107, symbool Bh, naar Niels Bohr). Ik word bang van bhang (bheng - verdovend middel), zei die bengel.

3. Wat weet je van de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh? Bhakti yoga is een mystieke vorm van yoga, waarbij devotie centraal staat. Alle Bhutanezen uit Bhutan betalen met de Bhutaanse ngultrum [BTN]. Deze bhv'er [bedrijfshulpverlening] gebruikt een groteletterhandboek. Met BI [bie-aai] wordt bedrijfsintelligence aangeduid. Zij verzamelt bibelotjes. Een bichon is een soort maltezer. Hun staatsorde is monocameraal. Hij is specialist in bicyclekicks. Vergeet je pillen niet: b.i.d., bis in die. Verwar die  rooms-katholieke Biddag niet met die andere biddag (voor gewas en arbeid, protestants). Een deftig woord voor aapje is 'bidelot' (vormpje voor een stropdas). Een mihrab is een bidnis. Zou dat bidbook volstaan voor dat sportevenement (en dat biedboek voor die bedrijfsovername)? Geef mij maar zo'n biefburger. Dat tuinperk heeft ontegenzeggelijk een bielsen [bnw., znw. mv. bielzen] afscheiding. NB Ook enk. biel, mv. biels.

4. Een bierbrouwer moet bierbrouwen. Dat vlees is bien cuit [well doen goed doorbakken]. Bien entendu, welteverstaan, ik zal het doen. De bedelaar en de miljonair waren bien étonnés de se trouver ensemble: zeer verwonderd zich in elkaars gezelschap te bevinden, m.n. in de betekenis van: samen genoemd te worden. De bietenberg opgaan is de mist ingaan. Bij een biezenmandje denk je automatisch aan Mozes. De biezensnijders wonen in Tietjerk. Daar bifurqueren die twee rivieren met een bifurcatie. De kersen op de taart, zijn dat bigarreaus? De yeti wordt ook bigfoot genoemd. Zelfs de big bazooka's van de regering verhielpen de crisis in deze bigbrothermaatschappij niet. De bigbangtheorie is vast niet ouder dan de weg naar Kralingen. Het is om ende bij drie uur ernaartoe. Bij big government gaan de taksen omhoog. De taxplanning floreert dan.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten