maandag 16 juni 2014

0208 Dictee woensdag 18 juni 2014 (2): dictee 762 (deel 1) √

Dictee - dictees [0208]

Oefendictee 762 (deel 1)

Hierbij de eerste 4 zinnen van oefendictee 762: is goed nagekeken, zouden geen fouten in mogen zitten ...

1. Hoe maak je benzoyl [zoo-wiel]? Zo'n domoor van een beotiër willen we niet. Je mag mijn recensie-exemplaar. Een berad rijtuig loopt gemakkelijker. Niet alle Berbers maken berbers [tapijten]. Het Tifinagh is het Berberschrift. Die bereisde roel kan veel vertellen. Wanneer was de berenning van Aardenburg? De bergcentaurie is een soort van knoopkruid. In Bergerac drinken ze graag bergeracs. Een berg-Schot is een Hooglander. Gaultheria [goo-tee] is bergthee. Een katabatische wind is een bergwind. Dat is een beruchte beriberistreek. De berimbau is een ingewikkeld Zuid-Amerikaans snaarinstrument. Een berjozka was een staatswinkel in de voormalige Sovjet-Unie. Wat is een berlijnen [baleinen] zweep? Hij dweept met berliner [boterhamworst]. Een Berner senner heeft geen benul van het bernoulli-effect. Ze riepen 'bersiap' [Indonesische vrijheidsstrijders]. 

2. Beryllistiek is waarzeggerij uit spiegels. De bersaglieri is de Italiaanse lichte infanterie. Een berthe is een kanten pelerine. Met ABN, het Algemeen Beschaafd (Nederlands), wordt de Nederlandse standaardtaal (het Standaardnederlands) bedoeld. Een discrete wetenschapper zal de pluralis modestiae gebruiken: wij hebben ontdekt … De uitdrukking 'pluralis majestatis' betekent iets heel anders. Ze werden gedreven door een berserkerwoede. Wanneer beginnen dit jaar de Algemene Beschouwingen? Wie kent die antieke BB, de Bescherming Bevolking, nog? Ben je nou helemaal besjoecheld? Hij zou zich beslabberen [bemorsen], al at hij noten [hij is zeer onhandig]. Met VGV [vrou­we­lij­ke ge­ni­ta­le ver­min­king] wordt clitoridectomie bedoeld. Met de Besjt (Baäl Sjem Tov) bedoelt men de Meester van de Goede Naam (naam van Israël ben Eliëzer - ca. 1700-1760, grondlegger van het chassidisme). 

3. Zoek eens uit, wat de (het) Geheim Besogne en Groot Besogne zijn. Een Bessie Turf is een zeer dikke, tonnetjeronde jonge vrouw (familie van Billie Turf?). Het Twaalfjarig Bestand was de twaalfjarige wapenstilstand (1609-1621) tijdens de Tachtigjarige Oorlog waarbij de onafhankelijkheid van de Verenigde Provinciën werd erkend. Ze wilden alleen maar de status quo handhaven. We gingen met bestekrijs [rijs!] op reis. Het bestgoed [tabak] is best goed. Is bestilla hetzelfde als pastilla? We lezen momenteel de bests of Mulisch en Reve. In diverse leagues worden best of fives gespeeld. Is er een handboek met best practices? Met welke Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's) moeten deze raad van bestuur [rvb] en zijn CEO [chief exe­cu­tive officer] rekening houden? De Raad van Bestuur moet je in Suriname zoeken. Bestuurderen of bestuurders? 

4. De Wet op de Universitaire Bestuurshervorming (WUB) heeft veel stof doen opwaaien. De Algemene Wet Bestuursrecht [AWB]is van eminent belang. In een bestvat zit bestnat [moutwijn]. Hij heeft de
bèta-afdeling (gymnasium bèta) gedaan. Een betaaltelefoon is een prepaid telefoon. Een bvo is een betaaldvoetbalorganisatie. Die betamax is nooit ingeburgerd geraakt. De meest bête bètamens wil nog wel een bete broods. Hij lijkt me een uitstekend bête-noirekandidaat. De beteunie (betonie) is een lipbloemige plantensoort. Het plateel is meestal plat. Al je bêtises zijn je bij dezen vergeven. Zij is door hem betsjoend. Beugen deed men op de Grote en de Kleine Vissersbank benoorden de Doggersbank. Een shimeji is een beukenzwam. Ze spreekt alleen Beulemans Frans: slecht Brussels Frans. Men noemt beunhazen ook Beun de Hazen.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten