donderdag 5 juni 2014

0206 Dictee woensdag 11 juni 2014 (2): dictee - de tekst van Eede √

Dictee - dictees [0206]

200 jaar Zeeuws-Vlaanderen (onderstreepte woorden moesten worden ingevuld)

1. Oost-, Midden- en West-Zeeuws-Vlaanderen vieren feest. Al 20 decennia lang bestaat dit deel van de luctor-et-emergoprovincie ("Ik worstel en ontzwem"). Weidden historici al eerder uit over deze komende gebeurtenis in ons weidse landschap, thans is het zover. Het wordt een reuzefeest, waar het beregezellig zal zijn. Wij nuchtere Zeeuws-Vlamingen hebben een pokkenhekel aan gedoe.

 2. Hoe is het zo gekomen bezuiden de Westerschelde? Wel, op het Congres van Wenen dat van 1814-'15 plaatsvond, werden de nieuwe grenzen van Europa gecodificeerd. Sinds achttienveertien [in letters] bestaat het Koninkrijk der Nederlanden. De staatsbesluiten werden gepubliceerd in de Staatscourant. De huidige Belgen, van de Ardennen tot aan Luxemburg (je weet wel: met die groothertog), hoorden er gewoon bij.
 
3. Als je je van een verhaal als dit met een jantje-van-leiden afmaakt, is Leiden in last. Daarom heb ik pseudowetenschappelijk onderzoek gedaan naar de roots van ons provinciedeel. Op 20 juli ondertekende Zijne Koninklijke Hoogheid Willem I het Besluit houdende de vereeniging van Staats-Vlaanderen met de provincie van Zeeland. De stichting die het jubileum organiseert, legt haar lat hoog: ze wil dat de 'cohesie' tussen de gemeenschappen bevorderd wordt en dat er een economische en sociale spin-off van de jubileumviering gecreëerd wordt.

4. Remarquabel, dat precies halfweg de te herdenken periode de Eerste Wereldoorlog begon. Die heeft in België – Nederland was
non-belligerent – voor flinke psychische trauma's gezorgd. Veel zuiderburen (gezien vanuit mijn standpunt) vluchtten naar de noorderburen, teneinde geen oorlogsslachtoffer te worden. Er werden, met name ook Joden standrechtelijk gefusilleerd

5. Op pakweg (anderen zeggen 'pak 'm beet') zo'n vijf achtste van de herdenkingsperiode begon de volgende wereldoorlog. Die had danteske trekken (denk aan Dantes hel uit de Divina Commedia , de Goddelijke Komedie). De bevrijding kwam nadat onder andere het Ardennenoffensief kloekmoedig en heldhaftig was afgeslagen.

6. [Bonuszin Specialisten] Maar terug naar onze twee eeuwen oude streek. Wie mag ons feestje cateren? Er is van alles te doen. Cd: er wordt een compact disc opgenomen met oudvaderlandse muziek, het boek 'Vlaamse Zeeuw, Zeeuwse Vlaming?' van Peter de Lijser is uitgekomen, er is een tentoonstelling 'WO I in Zeeuws-Vlaanderen', de kerken organiseren een oecumeens 'Spoor van geloven' en de kunstbiënnale 'Dijken van Wijven' vindt je gezelschap in Sas van Gent.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten